iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
OTOYOLDA 270 KM; RİSKLİ PİLOTLAR
11 Temmuz 2016 Pazartesi

Galatasaray’lı futbolcu Sabri Sarıoğlu’nun eşi Yağmur Sarıoğlu’nun, İzmir-Çeşme otoyolunda aşırı hız yaptığıyla ilgili haberler bayram öncesinde medyada yer aldı. 24 Haziran 2016 günü, Kerimcan Durmaz isimli, pek neşeli ve kendisine sürekli gaz veren arkadaşını sözde havaalanına yetiştirmek için hız sınırlarının çok üstünde tehlikeli bir seyir yaptı. Her ne kadar teknik incelemede, Lamborghini marka otomobilin Seferihisar gişelerden girişi ve Alaçatı gişelerinden çıkışı arasındaki mesafe-süre hesaplamasına göre ortalama 192 km hızla seyrettiği belirlenmiş olsa da, 270 km hıza çıktığını gösteren görüntüler (snapchat aracılığıyla) sosyal medyada paylaşıldı. Sonuçta teknik veriye dayanarak bir miktar para cezası kesildi ve ’Trafiği tehlikeye sokmak’ nedeniyle suç duyurusunda bulunuldu.

Yağmur Sarıoğlu’nun profesyonel bir ticari havayolu pilotu olarak (hem de bir ‘anne’ kimliğiyle) ergen tavırları göstermesi, emniyet kemeri de takmaması, bir de bunu sosyal medyada sergilemesi, masum ve makul düzeyde bir hız merakı ile hoş görülecek gibi değildir. Kendisinin, arkadaşının ve trafikte normal hızda araç kullanan başka masum insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaya hakkı olmadığını bilmesi gerekirdi. Kural ihlâlleri yaparak keyfi risklere giren pilotların bunun benzerlerini uçuşta tekrarlamayacağı söylenebilir mi? Havacılıkta bütün kazaları riskli tutumlar içindeki pilotlar yapar gibi bir iddia abartılı olur; ama riskli tutumları alışkanlık haline getiren pilotların sayısal ve oransal olarak daha çok kaza yaptıkları gerçektir. Bir ticari havayolu şirketinde yüzlerce yolcunun can güvenliğinden sorumlu olan böyle kişiler (riskli pilot kategorisinde midir diye) izlenmelidir.

Önceki yıllarda Las Vegas’da bir gökdelenin 108. katından paraşütle atlama, bungee-jumping yapma, kutuplarda yeraltı mağarasına inme gibi heyecanlı etkinliklere katılan ve motosiklet tutkunu olan bu kişi, keşke merakını böyle sürdürmeye devam etseydi. Riskli tutumlara yatkın kişilerin adrenalin gereksinimlerini lunaparklardaki tehlike simulasyonu yaratan araçlarda tatmin etmeleri herkesin hayrınadır. Bunların kara ve hava trafiğinden uzak tutulması gereği o kadar açıktır ki, buna karar vermek için uçuş doktoru, psikiyatrist ya da trafik polisi olmaya gerek yoktur… Nitekim Hürriyet gazetesi magazin yazarı Onur Baştürk, 27 Haziran günkü Kelebek ekinde, bu kişinin hem sürücü hem de pilotluk ehliyetinin iptal edilmesini önerdi. (Bu bağlamda, yetkili hastanelerde pilotaj muayenesi yapan psikiyatristlerin magazin basınını takip etmelerinin zaman kaybı olmayacağını da görmüş olduk...)

Şöylesine yanlış bir kanı var: Mesleğine uygun davranış göstermeyen pilotların, seçim ve periyodik muayene süreçlerinde elenecekleri ve bu tip kişilerin kokpitlerde oturamayacakları sanılır… Halbuki, seçim ve eğitim sürecinde ‘damat ya da gelin adayları’ gibi iyi fotoğraf veren; narsisist, antisosyal, sınır, paranoid, vs. kişilik eğilimlerini gizleyerek pilot olabilen kişilerin varlığına sektörün içindeki çok kişi şahittir. Bunlar kendilerinin de fark etmedikleri impulsif, maço, incinmezlik, kararsızlık veya inisiyatifsizlik tutumları yüzünden ‘riskli’ kategorisindedirler. Olay sadece kişilik/davranış sorunlarıyla da bitmez; eğitim ve bilgi eksikliği varsa, uçuş emniyet kültüründen habersizse, disiplinsizse; havacılığa ‘hava atmak, statü kazanmak veya uç heyecanlar yaşamak’ gibi güdülerle girdiyse sonuç gene aynıdır… Biz askeri havacılıkta pilotların psikiyatrik değerlendirmelerini yaparken, (5-10 dakikalık nezaketli mülâkat sırasında olası psikopatolojilerin gizlenebileceği varsayımıyla) filo yöneticilerinden ve uçuş doktorlarından ‘kıta anketi’ denilen bir gözlem ve kanaat notu isterdik; değerlendirmemizde çok önemli ipuçları ancak bu biçimde elde edilmekteydi.

Adı geçen kişinin uçuş başarısını ve disiplin tutumlarını yakinen bilmiyoruz. Magazin basınında sıkça yer almasına bakarak, ikinci pilot olarak uçtuğu havayolu şirketinde düzenli bir uçuş mesaisi yapıyor olması mümkün görünmüyor. Zaten şirket içinde ayrıcalıklı bir yeri olduğuna ve uçuş programlarında keyfi değişiklikler yapmaya çalıştığına dair söylentiler duyulmakta. Hadi bunlar şirketin iç sorunudur, yöneticilerin Galatasaray sempatisi bağlamında hoşgörülü davranışıdır diyelim ve bizi ilgilendirmeyeceğini söyleyip geçelim. Ama bir başka açıdan bakıldığında, bu ayrıcalıkların diğer uçuş ekiplerini nasıl etkilemekte olduğu önemlidir. Bunlar havayoluyla uçan vatandaşlar (müşteriler) olarak bizi de ilgilendirir. Çünkü ekip uyumsuzluğu, CRM bağlamında uçuş emniyet zafiyetinin örtülü nedenlerinden biridir…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Cpt
29 Temmuz 2016 Cuma 11:30
Harikasınız sayın hocam, yaptığımız işin iç çekirdeğinde bu konu var aslında ama pek de önemsemediğimiz... ikinci örnekteki kişi toplamda 1 yıllık uçuş tecrübesi olan kişiydi. Tüm human factors ile alakalı yayınlar da sizi destekliyor. Çok tşk. Ederim ilgi ve alakanıza....yazılarınızı dörtgözle bekliyoruz...
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Dr. M.Çetingüç
29 Temmuz 2016 Cuma 02:33
Verdiğiniz örnekler bir kişilik sorununu işaret ediyor. Ama gene de birkaç gözleme dayanarak uzaktan teşhisler koymamız haksızlık olur. Böylesi psikopatoloji düşündüren davranışlar karşısında klinik görüşmeler ve testlerle değerlendirme yapmak gerekir. Bu konuya verdiğiniz önem için teşekkür ediyorum.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Cpt
28 Temmuz 2016 Perşembe 13:53
Hocam, başlangıç simülatör Eğitimleri esnasında devamlı yalan söyleyen bir öğrenciyi pilot koltuğuna oturtmak, net olarak teşhis edilmiş patolojik bir vakayı görmezden gelmek demek midir? Yani devamlı yalana başvurma eğilimi tepkisel manada normal bir davranış olarak görülebilir mi. 2. Devamlı olarak başkalarına birşey ispatlama çabası içindeki birisi tehlikeli davranışlara açık bir kişilik midir? Ben bu uçağı tek başıma getirir götürürüm hem de raw data ( klasik uçuş yöntemi ile manuel olarak). Bu tespitler kişide problem olduğunu göstermez mi?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
M. Çetingüç
27 Temmuz 2016 Çarşamba 13:54
Sayın Kaptan, örtülü veya açık psikopatolojisi olan kişilerin (sadece uçuş ekipleri değil) ne zaman ve nerede olacağı bilinmeyen davranış bozukluklarına gebedirler. Bu konuda herkes mutabık, ama gelin daha ince bakalım, testler yapalım, vs. denildiğinde; sadece bireyler değil şirket yöneticileri bile "düzen bozulur, eleman sıkıntısı yaşarız, belki ucu bize de dokunur" diye çekiniyor. Daha uygulanabilir olan yöntem, davranış bozukluğu gösterenlerin önce şirket içinde, sonra da yetkili merkezlerde değerlendirilmeleridir. Saygılar
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Pgs Cpt.
26 Temmuz 2016 Salı 11:29
Muzaffer hocam Yıllardır sizi takip ederim, öylesine güzel bir konuya el atmışsınız ki sivil havacılık sektörüne son yıllarda doldurulmuş tüm pilotların özellikle psikopatolojik açıdan güvenilir ellerde değerlendirilmesinin çok faydalı olacağına inanıyorum. Bu Nasıl yapılır, şirketlere ve shgm ye ne düşer planlamaya alınması gerekir.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
No name
13 Temmuz 2016 Çarşamba 15:04
Ellerinize sağlık...
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
AIRBUS'TA İLK ÇEYREK SONUÇLARI
TÜRKSAT 6A İÇİN TARİH VERİLDİ
HEATHROW'DA RAKAMLAR OLUMLU
TAV YOLCU SAYISINI ARTIRDI
AYJET'TE MEZUNİYET TÖRENLERİ
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
13 / 19 °C 13 / 19 °C 14 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •test
  •Delta Airlines
  •Qatar Airways
  •Birleşik Arap Emirlikleri