iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
ORUÇ, SAĞLIK VE RAMAZAN AYI KAZALARI

Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayında tutulan orucun nefis terbiyesi, irade ve sabır eğitimi, dünyevi hazları erteleme pratiği gibi yararları vardır. Bu ay süresince yapılan oruç ibadeti psikolojik olgunlaşma sağlar. Yoksul insanlarla empati kurmak, diğerkâmlık (alturism) ve yardımlaşma tutumları ruh sağlığı için terapötik etki yapabilir. Kendini Allah’ına yakın hisseden insanlar dünyevi ve bencil hırslarından arınarak güzelleşirler... Ancak dikkat ve psikomotor becerilerinin yüksek olmasını gerektiren işler yapan kişilerin oruç tutmalarının, performansı olumsuz etkileyip etkilemediğine dair kaygılar hep olmuştur. Tartışmalar, orucun sağlığı, performansı ve kazaları nasıl etkilediği üzerinde yoğunlaşmaktadır. Sorular şunlardır:

- Kalp veya şeker hastası bir insan ya da hamile bir bayan oruç tutarsa sağlığı nasıl etkilenir?      

- Müsabakaya çıkacak bir sporcu, sınava hazırlanan bir öğrenci, öğretmen, hakim, komutan veya bir devlet adamının oruç tutması doğru mudur?

- Pilot, şoför, doktor gibi kritik işler yapan meslek erbabında oruç nedeniyle kaza yapma riski artmakta mıdır?

Dinimiz zaten hastalıklı durumlar için oruç muafiyeti getirmekte; çalışmanın da bir çeşit ibadet olduğunu kabul ederek, zımnen kritik işler yapan kişileri mazur görmektedir. Önce, oruca bağlı sağlık sorunlarının değerlendirildiği çeşitli çalışmadan elde edilen bilgileri gözden geçirelim:

1.     İngiltere’de Aberdeen Üniversitesi ile Kuveyt Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlarının ortaklaşa çalışmasında, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerde metabolik değişimlerin olduğu, ama bunların yaşamı tehdit eder boyutta olmadığı belirlenmiştir. Sağlıklı kişilerde vücudun susuz kalmasına ait önemli bir tıbbi sorun görülmemiş; ancak iritabilite, uykusuzluk, halsizlik ve başağrısı şikâyetleri oruç süresince artmıştır. Oruçlu kişilerin başağrılarının yüzde14’ü migren, yüzde 67’si gerilim tipidir (1).

2.     Oruç tutan bir hamile bayanın sıvı alımındaki kısıtlamanın bebeğin gelişimine etkisi olumsuzdur.

3.     Akşam saatlerindeki hipoglisemi nedeniyle mizaç değişimi olmakta; diyabetiklerde buna metabolik bozukluklar da eklendiği için şeker hastalarının oruç tutması uygun görülmemektedir.

4.     Peptik ülseri olanlarda Türkiye’de yapılan bir çalışmada, Ramazan süresince komplikasyonların arttığı belirlenmiştir (10).

5.     Epileptik hastaların, nöbet olasılığı arttığı için oruç tutması sakıncalıdır.

6.     Lityum tedavisi altındaki manik-depresif hastaların yüzde 45’inde Ramazan ayında alevlenme olmuştur (5).

7.     Akut koroner kalp hastalarında ve böbrek taşı olgularında orucun önemli bir olumsuz etkisi görülmemiştir.

8.     Orucun uzun yaşamaya katkısı olduğu öne sürülmüştür (4).

9.     İngiltere’deki acil servislere baş vuran müslümanlarda, Ramazan ayında zihinsel işlevlerde azalma gözlenmiştir. Bunun nedenlerinden bazıları, uyku-uyanıklık düzeni bozulması, tiryakilerin sigara ve kafein gibi uyarıcıları alamamasıdır (1,5).

Oruç ve Kazalar

Ramazan orucunda kronobiyolojik (uyku-uyanıklık ritmini ait) değişimler trafik kazalarını arttırmada rol oynar. İftara yakın saatlerde insanların daha aceleci, sinirli, dikkatsiz ve karamsar olmalarına bağlı olarak trafik kazalarının arttığı yönünde İslam ülkelerinden gelen raporlar vardır (5). Suudi Arabistan’da Cidde Trafik Müdürü, Ramazan’da özellikle iftar öncesi saatlerde yollarda kaos yaşandığını, trafik kazalarının yüzde 20 arttığını söylemektedir (2). Birleşik Arap Emirlikleri’nin Al-Ain şehrinde Ramazan ayında trafik kazalarında artış olduğu rapor edilmiştir (1). Oruçlu kişilerde yorgunluk ve zihinsel bozulmalar saptanmış, bu da artan kazaların nedeni olarak görülmüştür (3). Türkiye’de 1984-2004 arasındaki 20 yılda yapılan trafik kazalarının Ramazan ayında gerçekleşenlerin oranında yüzde 10 düzeyinde bir artış olduğu anlaşılmıştır. Kaza artışı orucun ikinci haftasında belirginleşmektedir (4). Yemen’de 2007 yılı ramazan ayının ilk haftasında trafik kazalarında artış olduğu; Sana şehrinde bir haftada 97 kazada 7 ölü ve 66 yaralı kaydedildiği Trafik Ofisi Müdürü tarafından açıklanmıştır (6).

FAA tarafından yaptırılan bir araştırmada, günün ilerleyen saatlerinde oruçlu sivil havacılık pilotlarının yorgunluklarında (normal yemek yiyen gruba göre) artış olduğu, ancak daha sonraki günlerde adaptasyon sağlandığı ve iki grubun eşitlendiği anlaşılmıştır (7). Kişisel farklılıkların olabileceği de dikkate alınmak koşuluyla bu durum, manevi doyumların motivasyonu ile açıklanabilir. Yani açlık algısının bastırılması ve yüceltilmesi, kişinin bir olumsuzluk hissetmemesini sağlayabilir. İleri aşamalarda ise iki olasılık söz konusudur; ya yeni duruma uyum sağlanacak veya telafi (kompansasyon) mekanizmasının iflası ile ‘tükenmişlik sendromu’ yaşanacaktır.

Askeri pilotlarda oruç, fizik performansı ve ortostatik toleransı azaltarak G kuvvetlerine direnci düşürmektedir (8). Zorlu fiziksel streslere maruz kalan askeri pilotların oruç tutması kesinlikle yasaklanır. Fas’da Ulaştırma Bakanı Karim Ghellab, sivil pilotların oruç tutmamaları gerektiğini, orucun pilot performansını olumsuz biçimde etkilediğinin bilimsel çalışmalarla desteklendiğini; taşıdıkları yolcuların yaşam sorumluluklarının onların omuzlarında olduğunu, (tutucu İslami grupların baskılarına rağmen) cesaretle söylemiştir (9).

Ramazan ayındaki oruç kazalarına ait 2 anektod şöyledir: Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, 2007 yılında Siirt’de bir konuşması sırasında dalgınlıkla su içmişti. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da 2008 Ramazanında Turgutlu’da bir çiftçiye celâllenmiş, sonradan bunun orucun etkisiyle olduğunu söyleyerek dolaylı bir özür dilemişti. Bu insani yanlış tutumlar, yaşamsal boyutta kazalara dönüşmedikçe mazur görülebilir. Ancak ilâhiyat profesörü Zekeriya Beyaz’ın da teyid ettiği gibi, devlet adamları ve doktorlar da dahil kritik işler yapan insanların oruç tutmaları sakıncalıdır.

Havacılıkta kimsenin kendilerini ve yaşam sorumluluğunu taşıdığı masum insanları kişisel bir ibadet gerekçesiyle riske atmaya hakkı yoktur. Uçuş güvenliği bilinci yüksek olan pilotların, uçak bakımından sorumlu teknik personelin ve hava trafiğini yönetirken çok uyanık olmaları gereken kule görevlilerinin gizliden gizliye oruç tuttuklarına inanmak istemiyoruz.

Kaynaklar

1.     Leiper JB, Molla AM, Molla AM. Effects on health of fluid restriction during fasting in Ramadan. European Journal of Clinical Nutrition (2003) 57, Suppl 2, S30–S38.

2.     Saleh Fareed. Road accidents up 20 percent in Ramadan. Arab News JEDDAH, 2 Nov 2004

3.     Langford EJ, Ihaque MA, Fothergill J, Touquet R. The effect of the fast of Ramadan on accident and emergency attendances. Journal of the Royal Society of Medicine Vol 87 Sept 1994: 517-18

4.     Tolon M, Chernoff H. The effect of fasting during Ramadan on automobile accidents in Turkey. Chance Magazine, Spring 2007, Vol. 20. No.2  p10

5.     Roky R, Houti I, Moussamih S, et al. Physiological and chronobiological changes during Ramadan intermittent fasting. Annals of Nutrition and Metabolism Vol.48 No.4 2004         

6.     Yemen Observer (Sep 25, 2007) Traffic accidents on the rise in Ramadan.              (http://www.yobserver.com/front-page/10012991.html)

7.     Clarke R. Strobe lights and collision avoidance. Flight Safety Foundation-Accident Prevention. Vol.44 No:2 Feb. 1988

8.     Bigard AX, Boussif M, Chalabi H, Guezennec CY. Alterations in muscular performance and orthostatic tolerance during Ramadan. Aviat Space Environ Med. 1998; 69: 341-6 

9.     The View From Fez: Moroccon News # 29 (Dec 20, 2006). (http://riadzany.blogspot.com/2006/12/moroccan-news-briefs-29.html)

10.  Dönderici O, Temizhan A, Küçükbaş T, Eskioğlu E. Effect of Ramadan on peptic ulcer complications. Scand J Gastroenterol. 1994 Jul;29(7):603-6


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
AIRBUS'TA İLK ÇEYREK SONUÇLARI
TÜRKSAT 6A İÇİN TARİH VERİLDİ
HEATHROW'DA RAKAMLAR OLUMLU
TAV YOLCU SAYISINI ARTIRDI
AYJET'TE MEZUNİYET TÖRENLERİ
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
15 / 19 °C 13 / 19 °C 13 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •United Airlines
  •Dubai
  •Katar Havayolları
  •İsrail
  •Çin