iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
AKROBASİ UÇUŞLARINDA RİSKLER

Askeri jet pilotu seyircisiz bir kahramandır; ses hızını aşar, yüksek G kuvvetlerine maruz kalır, “dog fighting” yapar, ülkesinin savunması için ölümün kıyısında dolaşır… İndiğinde uçuş tulumu sırılsıklamdır, yorgundur; yukarılarda ülkesi için, havacılık için neler neler yapmıştır, ama bir şâhidi yoktur. Çoğu zaman harika manevralarını, ustalıklarını, isabetli atışlarını gören-alkışlayan olmaz… Akrobasi pilotları bu anlamda şanslı sayılabilir; binlerce havacılık sevdalısı tarafından becerileri izlenir, görüntüleri TV çekimleriyle milyonlara ulaşır, fotoğrafları gazete ve dergilerde yer alır.

1992 yılında kurulan “Türk Yıldızları” dünyadaki 8 jet akrobasi timinden biri ve (2004 yılından beri) 10 uçakla (F-5) gösteri yapan tek akrotim filosu olarak göğsümüzü kabartıyor. Hava Kuvvetlerimizin savaş pilotları arasından seçilen 12 kişilik ekip, sürekli eğitim ve kendini geliştirme çalışmaları içinde bulunuyor, gösteri senaryolarını hava durumunu dikkate alarak plânlıyor. Böylesi grupların risk hesabını iyi yapması, uçuş emniyetini, gösterinin şatafatına feda etmemesi, yani ego tatminini kontrol altında tutması gerekir. Son gösterilerini 15 Mayıs günü Merzifon’da yaptılar ve izleyen 6 bin kişiyi kendilerine hayran bıraktılar.

Sivil kesimde ülkemizin en bilinen ve tek milli akrobasi pilotu olan Sayın Ali İsmet Öztürk, bu anlamda çok özel bir yere sahip. Yaşamını adadığı bir etkinlikte becerilerini Airshow’larda insanlara gösterebiliyor, havacılık sevdalılarına eşsiz ziyafetler sunuyor. Girdiği riskin, katlandığı stresin karşılığında tarifsiz heyecanlar ve tatminler yaşamaktan başka, takdir ve alkış da alabilmesi onu mutlu ediyordur. O’nun akrobasi uçuşlarını defalarca TV’de, bir kez de geçen sene canlı olarak izledim, çok etkilendim; ülkemizin yetiştirdiği bu insanla iftihar ettim. Aslında kendi kendini yetiştirmiş desek hiç de yanlış olmaz! 1984 yılında, 20 yaşında uçuşa başlamış, 1988’den beri akrobasi yapıyor. Türkiye’nin ilk lisanslı ultralight pilotu. 2000 yılından itibaren profesyonel akrobasi pilotu olmuş. 180’den fazla airshow’a katılmış; çok sayıda ödülü var; “Best Solo Display” seçilmiş. Helikopterlerle hava fotoğrafçılığı ve havadan film çekimleri yapan Mach Aviation şirketini kurmuş.

Dünyada da, ülkemizde de ‘hafta sonu hobisi’ niteliğinde, gerçek akrobasi uçuşlarının iddiasına, kalitesine ulaşması mümkün olmayan akrobasi benzeri uçuşlar yapan ‘hevesli’ insanlara rastlanıyor. Bazı genç gazetecilerin bu amatör kişileri hava akrobasi ustaları sanıp haber yapmaları da rastlanılan bir durumdur. Ama gerçek hava akrobasisinin ülkemizdeki örnekleri, askeri kesimde Türk Yıldızları, sivil kesimde ise Ali İsmet Öztürk’tür. Onun gibi profesyonel akrobasi pilotlarından dünyada çok fazla yok; sadece 13 kişi var.

 

Bir uçuş doktoru ve psikiyatrist olarak

Ali İsmet Öztürk’ün şahsında tüm kanı kaynayan genç pilotların dikkate alması gereken, uçuş fizyolojisi ve psikolojisine dair bir kaç uyarıda bulunmak istiyorum. Meslekî yetkinliğin, bedensel güç ve dayanıklılığın, gelişmiş refleks ve becerilerin sergilendiği başka uğraşlarda olduğu gibi, pilotlukta da sınırın aşılması riski hep vardır. Yani “daha da başarılı olma, rekor kırma, olağanüstü performans gösterme, daha çok alkış ve doyum alma” hırsına kendini kaptıran kişilerin bu psikolojik güdüleri onları riske götürebilir. Fizyolojik kapasiteleri yetmezliğe düşebilir, dikkatleri dağılabilir, olmadık hatalar yapabilir… Her yıl dünyanın bir köşesinden gösteri uçuşlarında veya havacılık fuarlarında seyircilerin üzerine düşen uçak haber ve görüntüleri gelir, üzülürüz. Bunların çoğu profesyonel akrobasi pilotları değil, lansmanını yaptıkları yeni uçakların marifetlerini göstermek için abartıya kaçan test pilotlarıdır. Ama neden bir önceki günkü prova uçuşlarında değil de o günkü gösteride düşerler?

Cevap: Seyircili uçuşlarda bazı pilotların bir çeşit orgazm moduna girip, limitleri zorlama olasılığı artabilir, konsantrasyonları bozulabilir, karar verme hataları yapabilirler. Ali İsmet Öztürk’ü tenzih ederim; bugüne kadar hiç tevazuunu bozmadı, hep dengeli davrandı; ama işin naturasında böyle bir olasılığın bulunduğunu unutmamalıyız. Galiba mitolojide Deodalus’un yaptığının benzerini yapıyor gibiyim: İkarus, uçuş haz ve heyecanıyla göklerde yükselip, yükselip, sonunda güneş ısısıyla balmumu kanatları eriyerek Ege Denizine düşmeden önce, babası Deodalus, çok yükselmemesi ve riske girmemesi için onu ikaz etmekte idi...

Yetenekli ve başarılı insanlarda, yaptıklarını aşmak, sınırları biraz daha zorlayıp o güne kadar yapılamamış birşeyler yapmak arzusu vardır. Becerilerini sergilerken aldıkları takdir ve alkış önemli bir doyum kaynağıdır. Ama bundan daha üst düzeyde bir doyum da, aşkınlık’tır (transandans); insanüstü etkinlikler göstermek, sınırları geçmek, iz bırakmak... Genç askeri pilotlarda gözlenen “hot pilot” (kanı kaynayan pilot) terimi, uçuş zevk ve heyecanıyla kapasitesinin sınırlarını zorlayıp kırmızı çizgilere çok yaklaşan pilotları tanımlar. Akrobasi pilotunda da görülmesi pek muhtemel olan bu güdüleri denetim altında tutabilmek ve sınırları geçmemek, kendini kaybetmemek, ancak dengeli bir psikolojik yapıya sahip olmakla mümkündür.

Son olarak bu yıl 26 Nisan Pilotlar Günü’nde bir gösteri uçuşu yapan Ali İsmet Öztürk'ü hem kutluyorum, hem de fizyolojik sınırlarını zorladığı sıralarda korku duyuyorum. Yere teğet geçen dalıştan çıkışlar, yüksek G'li tırmanışlar, vestibülü allak bullak eden tonolar... Çok iyi bir fizik performansı ve dengeli bir psikolojisi olmasa bugüne kadar falsoları olurdu. İyi ki çok yetenekli bir pilot ve gerçek bir profesyonel. Ama gene de bu seyir zevki yüksek gösterilerine uçuş doktoru olarak bir şerh koyuyorum J... Kendi adıma daha da iyisini, daha da olağanüstüsünü istemiyorum. Bu kadarı bana yetiyor!!!

Aslında sayın Ali İsmet Öztürk’ün yukarıda sıraladığımız  kaygılarımızı giderecek özgün ifadeleri var: “Profesyonel akrobasi pilotları, kendilerini seyreden kalabalığın hülyası içinde kaybolmazlar! Daha sükseli uçmak, hava atmak gibi bir düşünce onlar için çok sığ kalır. Tam tersi, kalabalık arttıkça sorumluluk artar. Kendi performans limitlerini seyirci önünde ASLA aşmazlar. Kendini aşma çabası sadece antrenman uçuşlarında ve çok yüksek irtifalarda olur. Eğer başarı olursa bu seyirci ile paylaşılabilir. Zira profesyonel bir akrobasi pilotunun önce ayakları yere iyi basmalıdır... Akrobasi pilotunun, onu seyreden yüzbinler önünde kendisini öldürmek hakkı yoktur. İşte onun için her türlü riski hesaplamak, hesaplamak, bir daha hesaplamak için günler, haftalar ve aylarca çalışır"…» Yani şu anlaşılıyor ki, O bu işi çok düşünmüş, felsefesini yapmış, sindirmiş; bizim uyarılarımıza gerek bile yok!

Gençlere havacılığı sevdirmek bağlamında çok önemli bir işlevi olan Öztürk’e keşke THK’dan teklif gitse de ortak çalışmalar yapsalar...


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
'TEST' YETKİSİ ALDI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 15 °C 10 / 15 °C 10 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kaza
  •Sunexpress
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •Emirates
  •Çin