iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
KABİN GÖREVLİLERİNİN SAĞLIK KONTROLLERİ

ICAO ve JAR (şimdiki EASA), kabin görevlilerine pilotlarınki gibi uçuşa özel yapılandırılmış periyodik sağlık kontrollerini zorunlu kılmamıştır. Bunun bir eksiklik olduğunu baştan söyleyelim. Konuyla ilgili kaygılarımızı işaret eden istatistikler vardır. Örneğin, periyodik muayene zorunluluğu olan 3. Sınıf uçucu grubunun fiziksel ve zihinsel hastalıkları nedeniyle uçuştan ayrılma oranları % 8,2 iken, kabin görevlilerinin oranı % 38,3 bulunmuştur. ABD’de yapılan bir araştırma, uçuştan sağlık nedeniyle ayrılan 606 kabin görevlisinin 291’inin (% 48,2) psikiyatrik tanılarla ayrılmış olduğunu göstermiştir. 291 psikiyatrik olgunun tanılara göre tasnifi şöyledir: % 52,6 major depresyon, % 24,4 alkol-madde bağımlılığı, % 12,4 uyum bozukluğu, % 5,5 travma sonrası stres bozukluğu, % 3,4 bipolar bozukluk (*).

Akla gelen soruyu hemen yanıtlayalım; muhtemel soru şudur: “Zaten her toplulukta belirli oranlarda görülmesi olağan olan bazı psikiyatrik bozukluklar, kabin ekiplerinin durumunu kötü göstermek için abartılıyor olabilir mi?” Cevap: Bu araştırma sonuçları (Major depresyon ve Bipolar bozukluk gibi yapısal olanlar hariç tutulduğunda), travma sonrası stres bozukluğu, uyum bozukluğu ve alkol-madde bağımlılığı oranlarının, topluluklarda beklenen olağan oranların üstünde çıktığını göstermektedir. Bu durum, kabin ekiplerinin bir şekilde psikolojik yıpranmaya maruz kaldıklarını düşündürür. Uçuştaki “emergency” hallerde yolculara fiziksel ve moral destek vermesi beklenen kabin görevlilerinin “biyonik yapıda” olmadıklarını ve ruhsal durumlarının görevleriyle ilgili streslere bağlı olarak bozulabileceğini; bunun denetlenmesi gereğini ve yolcu güvenliğindeki örtülü bir riski vurgulamaktadır. Ayrıca ülkemizdeki durumun ne olduğu konusu da araştırmalarla irdelenmeyi gerektirmektedir.

Hostesler uçak yolcusu mudur?

Kabin görevlilerinin sanki uçuş emniyetinin bir parçası değilmiş gibi görülmesi ve sağlık sorunlarının yer görevlilerinin sorunlarıyla eş tutulması yanlıştır. “Bedensel veya psikiyatrik hastalığı olan gider tedavisini yaptırır, gelir” yaklaşımı çok kabadır ve uçuş stres ve risklerini bilmeyenlerin mantığını yansıtır. Çünkü uçucuların bazı rahatsızlıkları havada çok farklılaşabilir; yerde muayene ettiği kişinin havadaki durumunu ancak havacılık tıbbı eğitimi olan uçuş doktorları doğru biçimde değerlendirebilir. Ülkemizde geçerli usul, batı ülkelerindeki uygulamanın yanlış veya eksik yanlarını irdelemeden, “vardır bir bildikleri” ön kabulü ile aynen alınmasıdır. JAA’nın ülkeler için tanıdığı ulusal inisiyatif Türkiye’de kullanılmaz; çünkü bunu kullanmak önce bilgi, sonra da cesaret gerektirir. Tıbbi yaklaşımlara arkasını dönmüş olan bürokrasi, “Amerika’dan ve Avrupa’dan iyi mi bileceğiz, onların yaptığını yapalım, başımız ağrımasın” der, olur-biter!

Hatırlanacağı üzere, 21 Ocak 2007 günü kabin görevlisi Ömür Günay uçuşta beyin kanaması geçirdi ve yaşamını yitirdi. Ömür Günay’ın rahatsızlığında ana sebep muhtemelen bir beyin damar hastalığı (anevrizma), hipertansiyon veya pıhtılaşma bozukluğuydu; 10 saatlik yorucu bir görev de beyin kanamasını tetiklemiş olabilir. Bazı rahatsızlıkların ne zaman ortaya çıkacağını kesin olarak bilmek mümkün olmasa da, tek çarenin sıkı kontroller olduğu bilinir. Nükleer santrallerde çalışan insanların radyasyon taramasından geçirilmesi, dalgıçlık yapan insanların sualtı hekimleriyle yakın ilişkide olması gerektiği gibi, uçucuların da uçuş doktorlarının kontrolünde olması gerekir. Pilotları uçuş doktorlarına muayene ettirmenin amacı, onların yerdeki bazı küçük sağlık sorunlarının bile irtifa koşullarında şekil değiştirme, kötüleşme olasılığıdır. Aynı olasılıklar kabin ekibi için de geçerli olmasına rağmen, bu kişilerin havacılık tıbbı konusunda hiçbir bilgi ve deneyimi olmayan hekimlerce değerlendirilmesi yanlıştır. Kokpit ekibiyle aynı fiziksel streslere, risklere ve yorgunluğa maruz kalan kabin ekibini uçak yolcusu kategorisinde değerlendirmek doğru değildir.

Zaten sivil havacılığımızın zafiyetlerinden birisi de; hem kokpit ve kabin ekiplerinin, hem de kulede ve teknikte kritik görevler yapan insanların tıbbi ve psikolojik durumları üzerinde araştırmalar yapıp fikirler üretecek kadroların (uçuş doktorları ve sağlık otoritesi) bulunmamasıdır. Sessiz ve derinden giden bu zafiyet, bir gün bir kazaya katkıda bulunan örtülü bir unsur olarak dolaylı biçimde karşımıza çıkıverir. Konuya dışarıdan bakan gözler onu görmeyebilir, ama onlar görmüyor diye yok sayamayız…

Havacılık Tıbbı Derneği olarak önerimiz; kabin görevlilerinin (ve de hava trafik kontrolörlerinin) sağlık kurullarında uçuş doktorlarının bulunduğu yetkilendirilmiş hastanelerde (pilotaj muayeneleri gibi) periyodik muayeneye alınmalarıdır. SHGM bu konuda ulusal inisiyatif koymaya yetkilidir.

(*) Dalitsch WW, Fishback JL, et al. Psychiatric diagnosis among commercial airline flight attendants. 75th Annual ASMA Scientific Meeting, (2004) Abs # 597

 


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
TAV YOLCU SAYISINI ARTIRDI
AYJET'TE MEZUNİYET TÖRENLERİ
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
ESKİ KALİTE MÜDÜRÜ KONUŞTU
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
14 / 19 °C 13 / 19 °C 12 / 16 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •kriz
  •Baykar
  •Osman Gazi Baykal
  •Dubai