iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
SİGARA BIRAKMA TEDAVİLERİ

           Sigarayı bırakma veya bıraktırmayı özendirme tedavileri çok çeşitlidir; bireysel, davranış ve grup psikoterapileri yanında ilaç tedavileri de yapılmaktadır. En etkin yöntem, davranış tedavileriyle ilaçların birlikte kullanılmasıdır. ABD’de her yıl 50 milyon içicinin 20 milyonu sigarayı bırakmaya çalışır; uzun vadede bunların % 6’sı başarılı olur. Ancak mevcut en son yöntemlerle dahi sigarayı bırakanlarda 6-12 ay içinde %70-80 oranında relapslar (tekrar sigaraya başlama) görülmektedir.

Nikotin yoksunluğu

Nikotin vb. gibi kolinerjik ilaçların performansı arttırdığı bir gerçektir. Alzheimer ve Parkinson hastalarında dikkat, bellek ve bilgi işleme süreçlerine olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Uçuş simülatöründe yapılan bir çalışmada, nikotinin özellikle iniş esnasında pilotların dikkat devamlılığını sağladığı gösterilmiştir.

Sigara bırakıldığında nikotinin vücuttan çekilmesiyle başlangıçta ciddi semptomlar görülür. Bunların en önemlisi psiko-motor becerilerde azalma ve performans düşüklüğüdür. Ergenlerde yapılan bir çalışmada, sigarayı bırakmayı takiben sözel bellek, işler bellek ve bilişsel performansta büyük düşüşler tespit edilmiştir. Diğer bir çalışmada, sigarayı bıraktıktan 24 saat sonra bilişsel işlevlerde ve reaksiyon zamanında belirgin azalma olduğu, uyanıklılık gerektiren görevlerde ciddi hatalar yapıldığı gösterilmiştir. 2003 yılında 20 uçuş görevlisi üzerinde yapılan bir başka araştırmada (12 saat sigara kesilmesinde) saptanan belirtiler; sinirlilik, gerginlik, konsantrasyon bozukluğu ve uyanıklık azalması ile tütün özlemidir (craving). Ayrıca reaksiyon zamanının uzaması, uyuklama, istek azalması ve muhakeme zayıflığı da görülür. Uçuş esnasında yapılan kayıtlarda da nikotin yoksunluğu nedeniyle bilişsel işlevlerde ciddi bozulmalar saptanmıştır. Kavgacılık, dürtüsellik, konfüzyon ve iştah artışı da olabilir. Ama en önemlisi, sigarayı bırakan uçucularda kaza riski artışı olasılığıdır.

            Tütünün sakıncaları

            Kalp-damar hastalıklarının oluşması ve özellikle iskemik kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin sigarayla büyük bir ilişkisi olduğu, sayısız bilimsel araştırmalarla tartışılmaz şekilde gösterilmiştir. Kalp-damar hastalıklarından ölen 35-69 yaş grubu hastaların % 25’inde etkenin sigara olduğu varsayılmaktadır. Kalp enfarktüsü sigara içenlerde kesinlikle daha fazladır. Önemli bir tespit de, sigarayı bırakmakla koroner hastalık riskinin hızla düştüğü, 2-3 yıl sonra içmeyenlerle aynı seviyeye geldiği; akciğer kanseri riskinin ise tütün kullanmayanlarla aynı düzeye gelmesi için 10-15 yıl gerektiğidir.              

            Sigarayı Bıraktırma Yöntemleri

A. Nikotin replasman tedavisi (NRT): Bu tedavinin esası, sigara ile alınan ve bağımlılık yapan nikotini kontrollü biçimde ve daha az dozda vücuda vermektir. Diğer yöntemlerden 2 kat fazla etkinliğe sahiptir. Özellikle bırakmanın ilk döneminde tekrar içme olasılığına karşı etkin olduğu kadar, yan etki riski de azdır. Aşağıdaki formlardan herhangi birisi, kişisel rahatlığa bağlı olarak tercih edilebilir.

1. Nikotin trans-dermal patch: (Smokepatch, Nicotinell) Cilde nikotinli flaster yapıştırmak suretiyle, sigarayı bırakma sonrası görülen yoksunluk semptomları da, sigara içme arzusu da bastırılmaktadır. Yapışma bölgesinde alerjik reaksiyonlar görülme oranı % 20’dir. Lokal kremler kullanılarak veya flaster yerinin değiştirilmesiyle sorun çözülebilir.

2. Nikotin sakız, şeker, pastilleri: (Nicorette, Nicotinell) Pleseboya göre % 40-60 oranında etkili olduğu gösterilmiştir. Flaster alerjisi olanlarda tercih edilebilir. Günde içilen sigara sayısı kadar kullanılması, ağızda yanak içinde tutulması önerilmektedir. Tad ve kokusunun kötü olduğunu, bazı kişilerde bulantı ve baş dönmesi yaptığı bildirilmektedir.

3. Nikotin inhaler: (Nicorette, Nicotin inhaler) Ağızdan içe çekildiğinde nikotinli buhar veren, sigara şeklinde plastik apareylerdir. Burun spreyi tipinde olanları da vardır. Öksürük, boğaz ve burun tahrişi yapsa da önemsizdir.   

B. İlaç tedavileri:

1. Clonidin (Catapress): Tansiyon ilacıdır ve sigara bıraktırmada endikasyonu vardır.

2. Nortriptilin: (Aventyl, Pamelor): Trisiklik antidepresiftir; sigara bıraktırma amacıyla kullanılmaktadır. Sedatif yan etkileri yüzünden uçuşta kullanılması yasaktır.

3. Fluoksetin (Prozac): SSRI grubu bir antidepresif olarak, bazen sedatif bazen de aktivite arttırıcı etkileriyle uçuşta kullanılması uygun olmayan ilaçlardır.

4. Bupropion (Zyban, Wellbutrin): Antidepresif ilaçlar arasında en yaygın kullanılanı ve en etkili olanıdır. Günlük 300 mg. dozlarda nikotin yoksunluk belirtilerini %23’e kadar düşürür. Uyku bozukluğu, ağız kuruluğu, bulantı ve sara nöbetlerini uyarma gibi yan etkileri vardır. Nöbet oranı binde bir gibi çok düşük olmasına rağmen, genel popülasyondaki orandan yüksektir ve çok nadir de olsa uçuş esnasında ölüme yol açabilir. Bu ilacın hızlı jet dışındaki uçaklarda ve gözetim altında kullanılmasına müsaade edenler vardır. Bupropion ve Nikotin replasman tedavisinin ayrı ayrı veya birlikte kullanılmasıyla ilgili birçok çalışma yayınlanmıştır. Bu tedavilerin nikotin yoksunluk belirtilerini azalttığı veya ortadan kaldırdığı, performansı arttırdığı gösterilmiştir.

5. Varenicline (Chantix, Champix): En etkili ve en popüler sigara bırakma ilacıdır. Otomobil kazalarını kolaylaştırıcı etkisi ortaya çıktığı için FAA tarafından pilot ve hava trafik kontrolörlerine yasaklanmıştır. İlacın yan etkileri arasında bilinç kaybı, epileptik nöbetler, intihar, mizaçta ani değişimler, canlı rüyalar (Chantix rüyaları), görüş bozuklukları, kalp ritm bozuklukları, cilt reaksiyonları bulunmaktadır. Bu ilaçla ilgili endişeler, sadece pilotlar için değil, otobüs ve tren sürücüleri ile diğer araç kullanıcıları için de geçerlidir. Ancak ilacın üreticisi Pfizer firması, sigaranın dünya çapında çok geniş sağlık sorunlarının sebebi olduğu, bu yüzden Chantix’i değerlendirirken kâr-zarar hesabı yapmanın gereğine dikkat çekerek, yan etkilerin zararsız olduğunu ileri sürdü.

Sonuç: Sigarayı bırakma döneminde hipoksi, vertigo, dekompresyon, G toleransı gibi uçuşa özel fizyolojik durumların irdelendiği çalışmalar yoktur. Ama sigaranın bırakılmasına bağlı nikotin yoksunluğunun, pilotun uçuşta karar verme yetisini, psiko-motor performansını ve ruhsal dengesini bozabilecek kadar ciddi sorunlar yaratabileceği bilinmektedir. Bu nedenle kişiye özel yoksunluk belirtilerinin gözlenmesi; özellikle pilotların ruhsal, bilişsel ve motor performanslarının takip edilmesi gerekir.

Sigarayı bıraktırma tedavilerinde kullanılan ilaçların uçuşta inkapasitasyon oluşturma riski vardır. Bupropion, Nortriptilin, Champix vb. gibi ilaçlar kullanılırken uçuşun kesilmesi, 1-2 haftalık bir tedavi sürecinden sonra ilaçsız olarak kokpite dönülmesi en uygun karardır. Buna karşılık nikotinli uygulamalar sırasında uçuşu kesme gereği yoktur, yani nikotin uçuşta da kontrollü biçimde verilebilir. “Pilotların uçuşta sistemik etkileri olan ilaçları kullanmasına izin verilmemesi” ilkesiyle çelişiyor gibi görünmesine karşın bu karar, nikotinin akut olumsuz bir etkisinin olmayışı, tersine bilişsel ve psiko-motor performansı arttırması ile açıklanabilir. Nikotinin zararı uzun vadede kalp-damar sağlığı üzerinedir.


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
AIRBUS'TA İLK ÇEYREK SONUÇLARI
TÜRKSAT 6A İÇİN TARİH VERİLDİ
HEATHROW'DA RAKAMLAR OLUMLU
TAV YOLCU SAYISINI ARTIRDI
AYJET'TE MEZUNİYET TÖRENLERİ
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
15 / 19 °C 13 / 19 °C 13 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •kaza
  •kriz
  •turist
  •Emirates