iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
VARDİYALI ÇALIŞAN PERSONELİN PERFORMANS SORUNLARI

            İş zorunluluklarıyla (nöbet, acil durumlar, gece görevleri vs.) çalışma periyodu ile uyuma-dinlenme periyodunun kısmen veya tamamen yer değiştirmesi hallerinde vücudun iç ritmi bu yeni düzene uymakta zorlanır. Gündüz çalışıp gece istirahat etmeye alışık ve yatkın olan insanlar, bunun tersine çevrilmesi durumlarında bedensel rahatsızlıklar, zihinsel bozulmalar ve psikomotor performans kayıpları yaşar.

            Eski devirlerde insanlar doğanın gün döngüsüne uyumlu biçimde yaşardı; sabah güneşin doğuşuyla birlikte uyanır, çalışır; akşam karanlığında istirahat ve uyku periyoduna geçerdi. Çağımızda güneşin doğuş veya batışına paralel bir yaşama düzeni kalmamıştır. Artık sanayi, sağlık, emniyet, eğlence, ulaşım, vb. gibi sektörler 24 saat esasına göre çalışmaktadır. İşçi, doktor, şoför, pilot, hava trafik kontrolörü, polis, işçi, asker gibi mesleklerden insanlar, doğalarına daha uygun olan gündüz çalışma/gece dinlenme düzeninden koparılıp, biyolojik saatlerine uygun olmayan zamanlarda performans göstermeye zorlanmaktadır ki, bunun sonuçlarından birisi de artan kazalardır.

            Çalışma saatlerindeki 2-3 saatlik kaydırmalar problem yaratmazken; 7-8 saatlik kaydırmalar, kıtalararası (transmeridien) uçuşlarda görülen jet-lag benzeri bir tablo ortaya çıkarır. Dikkat, bellek, karar verme bozulmaları, yorgunluk, genel keyifsizlik, uykusuzluk/uyuklama, baş ağrısı, baş dönmesi, hazımsızlık, kabızlık gibi belirtilere yol açar. Bu duruma "Shift lag sendromu" denilmektedir.

            Gündüz saatlerinde çalışmaya alışkın iken gece saatlerinde görevlendirilen; ya da tersine, bir süredir gece çalışmakta iken gündüz vardiyasına geçirilen bir işçinin metabolizmasıyla birlikte fiziksel ve zihinsel performansı da bir süreliğine bozulur. Uyku-uyanıklılık zamanlarının değiştirilmesiyle vücut ısısı, adrenalin salgısı, kan şeker düzeyi ve zihinsel çalışma kapasitesi etkilenir. Vardiya değişimlerinin hava trafik kontrolörlerinde hipertansiyon ve mide ülserini tetiklediği bildirilmiştir. Gece çalışıp gündüz uyuyan insanlarda, ailevi/sosyal düzensizlik ve toplum dışı kalmak dahi önemli bir strestir.

            Vardiya değişiminin yol açtığı psikomotor bozukluklar, kaza oranlarının gece 02-06 saatleri arasında (WOCL-Windows of Circadian Low) en yüksek oranlara çıkması ile kendisini gösterir. 3 Mile Island nükleer reaktör kazası (N.York-1979) gece vardiya değişiminin hemen akabinde; Chernobyl nükleer reaktör kazası (Ukrayna-1983) ve Bhopal kimyasal fabrika kazası (Hindistan-1984) da sabahın erken saatlerinde meydana gelmiştir. Her üç kazada da vardiya düzensizliği, resmen kaza etmenleri arasında gösterilmiştir.

            Ergonomik araştırmalar, kazalar ve çeşitli gözlemlerden çıkarılan dersler sonunda; vardiyalı çalışmanın zorunlu olduğu sektörlerdeki vardiya düzenlemelerinde dikkat edilmesi gereken prensipler belirlenmiştir:

1) Vardiyalar 1 hafta gibi çok kısa ve 4 hafta gibi uzun olmamalıdır; 3-4 haftalık periyotlar en uygun olandır,

2) Vardiya değişimlerindeki ilk günler önemlidir; yeni vardiyaya uyum ortalama 4 gün sürdüğünden, riskli görev yerlerindeki kişiler ilk 4 günde o vardiyaya alışık kişilerle desteklenmelidir,

3) Vardiya değişimleri blok halinde yapılmamalıdır. Gündüzden geceye yeni başlayan kişilerin alışma periyodunda hata yapabileceği varsayımıyla, onlara göz kulak olacak, geceye alışmış kişilerle takviyesi önerilmektedir.

4) Vardiya değişimleri günün ilerleyen saatlerine doğru (örneğin 08-16 vardiyasından 16-24 vardiyasına doğru) olmalıdır. Bu tür kaydırmalar (batı yönüne doğru uçuşlar gibi) daha iyi tolere edilir. Buna karşılık geriye doğru kaydırmalardan (08-16'dan 24-08'e) kaçınılmalıdır, çünkü bu kaydırmalar daha çok performans kaybı yapar,

5) En kritik olan, 24-08 vardiyasıdır. Gece vardiyasına yeteri kadar uyumadan gelen kişiler büyük risk yaratabilir; mutlaka yeterli uyku aldıkları denetlenmelidir. İşçiler kendi aralarında; 16-24 vardiyasına "paşa", 24-08 vardiyasına da "serseri" adını vermektedirler. Bu isimlendirme bile gece vardiyasının yorgunluk, dalgınlık ve sersemlik yarattığını ve kazalara yatkın hale getirdiğini açıklamaktadır,

6) Yaşam alışkanlığı olarak gece geç yatmaya alışkın ve gece saatlerinde verimli olabilen (baykuş tipi) kişiler, gönüllü iseler gece vardiyasında sürekli çalıştırılabilmelidir,

7) Gece vardiyasında dikkat açıcı ve uyanıklığı arttırıcı uygulamalarla çalışanlar desteklenmelidir (snack tarzı ara öğünler, çay-kahve molaları, müzik yayınları, kol bacak germe egzersizleri, vs.)

8) Özellikle gece vardiyası görevlilerinin, aşırı iş yoğunluğu sırasında bitkin düştüklerinde kısa süreli uyku (nap) veya istirahat imkânları olmalı; bunun usul ve esasları belirlenmelidir,

9) Performans ve uyanıklık idamesi birinci derecede çalışanın sorumluluğundadır; kişilerin kendi bünyelerini tanıması ve kendine uygun yöntemleri gerektikçe uygulaması gerekir,

10) İdare, çalışanların performansını onların inisiyatifine bırakmamalı; vardiyalı çalışma düzenlemesini ve performans idamesini bilimsel yöntemlerle yapmalıdır.


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
İGA'DA '23 NİSAN' COŞKUSU
SAFAIR UÇAĞI TEHLİKE ATLATTI
İKLİM AKTİVİSTLERİ GÖZALTINDA
UZAYA GİDECEK 3. TÜRK OLACAK
UÇAKTA OLAY ÇIKARDI
KANADA'DA HAVAALANI YANGINI
PASİFİK'TE İKİ HELİKOPTER DÜŞTÜ
UKRAYNA UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
KOKPİT CAMI ÇATLADI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
15 / 22 °C 17 / 23 °C 17 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •seyahat
  •Qatar Airways
  •yolcu
  •Dubai
  •Temel Kotil