iga-2025-1
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
17 Nisan 2025 Perşembe - 15:59

İLK YOLCULAR KARŞILANDI

Akdeniz'in en büyük turizm merkezinin dünyaya açılan kapısı Antalya Havalimanı, terminal ve hava tarafı kapasitesini genişleterek yeni yüzüyle hizmet vermeye başladı. TAV Havalimanları ve Fraport ilk aşamada havalimanında 850 milyon avro yatırım gerçekleştirdi

İLK YOLCULAR KARŞILANDI
Losev-11

Antalya Havalimanı, genişletme çalışmaları tamamlanan T2 dış hat terminalinde ilk yolcularını karşıladı. SunExpress'in XQ301 sefer sayılı Ercan uçuşundan gelen yolcular çiçekler ve hediyelerle karşılandı.

TAV Havalimanları ve Fraport ortak girişimi, Antalya'daki genişleme çalışmalarının ilk aşamasını üç yıldan kısa sürede tamamladı. Ortaklık imtiyaz süresi içinde havalimanının kapasitesini 80 milyon yolcunun üzerine çıkaracak.

T2 dış hatlar ve iç hatlar terminallerinin toplam alanı yaklaşık iki katına çıkarak sırasıyla 225 bin metrekare ve 75 bin metrekare oldu. Toplam ticari alanlar yaklaşık üç katına çıktı ve T2'deki lounge, yiyecek ve içecek ve duty-free alanları tamamen yeniden tasarlandı.

Ayrıca, apronda 1,4 milyon metrekare alan eklenerek, uçak park alanlarının sayısı önemli ölçüde artırıldı ve 202'ye ulaştı. Çok katlı otopark, yeni taksi yolları, bağlantı yolları, uçak bakım hangarları, genel havacılık terminali ve diğer tesisler birinci faz yatırım kapsamında tamamlandı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, "Antalya Havalimanı'ndaki genişleme projesini tamamlamaktan ve Türkiye'nin dış hat trafiği trafik açısından en yoğun ikinci merkezinde yolcularımızı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bu yatırım yolcu deneyimini önemli ölçüde yükseltecek ve daha fazla trafik büyümesi için kapasite sağlayacak. Stratejik önemi olan bu proje havayollarının Antalya'da daha fazla uçak konuşlandırması için zemin hazırlarken bölgenin uzun vadeli gelişimini desteklemek için gerekli altyapıyı sağlayacak" dedi.

Fraport CEO'su Dr. Stefan Schulte, "Ek terminal alanlarının açılması, Antalya'nın Akdeniz bölgesindeki lider tatil havalimanı konumunu güçlendirmekte bizim için bir dönüm noktasıdır. Yeni altyapı, Türk Rivierası'na hava ulaşımına olan hızla artan talebi karşılamamızı sağlayacak. Bu yapım projesi olağanüstü bir başarı oldu. Karmaşık ve zorlu projeleri çok kısa sürede uygulama yeteneğimizi bir kez daha kanıtladık" dedi.

Tamamen yeni bir yolcu deneyimi

Genişleme projesi kapsamında Antalya Havalimanı'ndaki özel yolcu salonları, yiyecek ve içecek alanları ve alışveriş deneyimi tamamen yeni bir seviyeye taşındı. Farklı kategorilerde üç özel yolcu salonu oluşturulurdu.

TAV Havalimanları’nın iştiraki BTA (yüzde 60) ve Fraport (yüzde 40) ortaklığı olan BFA, T2'de toplam 7 bin 500 metrekare alanda 28 farklı yiyecek-içecek noktası oluşturdu. Şef Ömür Akkor’la yapılan işbirliği çerçevesinde oluşturulan "Tadında Anadolu – Taste of Anatolia", Anadolu'nun mutfak mirasını yansıtacak şekilde tasarlandı.

BFA ayrıca özel yolcu salonlarının yiyecek-içecek çözümlerini de üstlendi.

ATÜ Duty-Free Antalya'da faaliyete başladı

TAV Havalimanları ve Unifree Duty Free/Gebr. Heinemann ortaklığında havalimanı perakendesinde önde gelen bir marka olan ATÜ Duty-Free T2’deki ana mağazasını hizmete açtı. Buna ek olarak, farklı markaların yer aldığı bir moda ve aksesuar konsepti oluşturdu.

ATÜ, yerel tasarımları ve ürünleri içeren “Old Bazaar” konseptini de geniş bir alanda Antalya’ya taşıdı.

ATÜ ayrıca T2 gelen yolcu katında iki mağaza açtı ve önümüzdeki dönemde terminal içinde iki mağaza daha oluşturacak. Toplam duty-free alanı yaklaşık 12 bin metrekareye ulaşacak.

İki yeni lounge

T2'de genişleme projesiyle farklı konseptlerde planlanan üç özel yolcu salonu hizmete girdi: Comfort, Elite ve Premium.

Comfort Lounge yaklaşık bin metrekarelik alanda ağırlıklı olarak sadakat programı üyelerine ve havayolu müşterilerine hizmet vermeye devam edecek. Elite ve Premium özel yolcu salonları, sırasıyla 2 bin 500 ve 500 metrekare alanda ağırlıklı olarak tur operatörleri ve otellerle işbirlikleri aracılığıyla yolculara hizmet verecek. Tüm yolcu salonları ayrı bir duty-free mağazasına kolay erişime sahip.

Yolcu salonları Türk ve dünya mutfağından lezzetler, oyun odası ve masaj odası gibi ekstra hizmetlerde yer alıyor. Elite ve Premium özel yolcu salonlarında teras erişimi bulunuyor ve yolcular terminal içindeki yiyecek-içecek noktalarından sipariş verebiliyor.

Tüm kontrollerin kısa bir sürede yapılabildiği terminal dışında ayrı bir girişi bulunan Premium Lounge, özel şef tarafından hazırlanan alakart menüsü ve uçak altına lüks araçlarla transfer gibi ayrıcalıklı hizmetler sunuyor.

En yüksek çevresel standartlar

Antalya Havalimanı'nın T2 Uluslararası Terminali ve T4 İç Hatlar Terminali genişleme projeleri, enerji verimli binalar için en yüksek uluslararası standartlardan biri olan LEED Gold akreditasyonu alacak.

Havalimanı, halihazırda Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) programında Seviye 3+ Karbon Nötr  akreditasyonuna sahip. Yatırımın ilk aşamasında 4 MW'lık bir güneş enerjisi santrali kuruldu.

2024 yılında 38 milyon yolcu

Antalya Havalimanı 2024’te 52 ülkede 229 destinasyona -214 uluslararası ve 15 iç hat- uçan toplam 105 havayoluna hizmet verdi. Havalimanı tarihindeki en yüksek trafiği olan 31,7 milyon dış hat ve 6,6 milyon iç hat yolcusuna hizmet sundu.

Uzun vadeli finansman sağlandı

TAV Havalimanları ve Fraport, 2018'den beri havalimanını ortak olarak işletiyor. Aralık 2021'de, ortaklık işletme süresini 2051 sonuna kadar uzattı.

Aralık 2026'da başlayacak 25 yıllık dönem için toplam 7,25 milyar avro + KDV'dir kira ödenecek. Toplam imtiyaz ücretinin dörtte biri Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne (DHMİ) peşin olarak ödendi.

Ortak girişim geçtiğimiz günlerde bankalar ve kredi kuruluşlarıyla uzun vadeli proje finansmanı tesisi için anlaşmayı imzaladı.

 
CORENDON'DA 20. YIL KUTLANIYOR
 
BELİZE'DE UÇAK KAÇIRILDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CORENDON'DA 20. YIL KUTLANIYOR
Corendon Airlines, 20. yılını binlerce yolcusuyla coşkuyla kutladı
3 THY UÇAĞI AYNI ANDA HAVALANDI
ABD'den sonra dünyada ilk kez "eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonu" ...
3 THY UÇAĞI AYNI ANDA HAVALANDI
ABD'den sonra dünyada ilk kez "eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonu" ...
 
BURUN LASTİĞİ KOPTU
Garuda Indonesia havayolu şirketine ait Boeing 737-800 tipi uçağın iniş ...
BOEING 787 İHALESİ İPTAL OLDU
China Southern, ABD-Çin tarife anlaşmazlığı nedeniyle, 10 uçaklık Boeing ...
İSG'DEN YÜZDE 8,7'LİK BÜYÜME
Sabiha Gökçen Havalimanı, Avrupa Havalimanları Konseyi (ACI) Şubat 2025 ...
 
HAVACI ÇOCUKLAR BULUŞACAK
“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” kutlamaları kapsamında, Sivrihisar ...
3 THY UÇAĞI AYNI ANDA HAVALANACAK
İstanbul  Havalimanı’nda “eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonları” Perşembe günü başlayacak
AIR ASTANA'YA ÖDÜL
Air Astana, Uçak İçi Mükemmellik alanında bir dizi uluslararası ödül aldı
 
Osman Gazi Baykal
TÜRKİYE'DE SİVİL SAVUNMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
WASHINGTON KAZASI “GELİYORUM” DEDİ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
PSİKOLOJİK OKURYAZARLIK
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
TAV'DA İLK ÇEYREK SONUÇLARI
CORENDON SPONSOR OLDU
BOEING JEPPESEN'İ SATIYOR
FLYADEAL AIRBUS A330NEO ALIYOR
BİLET FİYATLARI SABİTLENDİ
İSTANBUL HAVALİMANINDA 23 NİSAN
TAV'DAN ÇOCUKLARA SÜRPRİZ
İSG'DE 23 NİSAN COŞKUSU
AJET'TEN ÇOCUKLARA İNDİRİM
UÇAKTA 'HIRSIZLIK' DAVASI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
10 / 17 °C 13 / 19 °C 11 / 15 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pilot
  •pandemi
  •turist
  •kabin memuru
  •maske