iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
11 Ağustos 2007 Cumartesi - 10:16

GREVE KARŞI ARABULUCULUK TEKLİFİ

THY çalışanlarının oylamasından 'Greve evet' sonucunun çıkması turizm, ulaştırma ve ihracat sektörlerini endişelendirdi. Sektör temsilcileri, uzlaşma sağlanması için arabuluculuğa hazır olduklarını söylediler.

 GREVE KARŞI ARABULUCULUK TEKLİFİ
Losev-1

Türk Hava Yolları (THY) ile Hava-İş arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine yapılan oylamadan 'greve evet' kararı çıkması turizm, ulaştırma ve ihracat sektörlerinin temsilcilerini harekete geçirdi. Sektör temsilcileri taraflara uzlaşma çağrısında bulunarak gerekirse arabuluculuk görevi üstlenebileceklerini belirttiler.
Milliyet Gazetesi'nin haberine göre THY'de 31 merkezde 35 sandık, THY Teknik'te ise 22 merkezde 22 sandıkta çalışanların 6 Ağustos Pazartesi günü başlayan oy verme işlemi, önceki gün saat 17.00'de tamamlandı. Sonuçlara göre 5 bin 15 THY çalışanı greve 'evet' derken, 4 bin 555 çalışan da 'hayır' dedi. Bu sonuca göre, tarafların uzlaşma süreci açık kalmak koşuluyla sendika 6 iş günü önceden işverene haber vermek koşuluyla greve gidebilecek. Sendikanın greve gitmesine karşılık THY de lokavt kararını uygulayabilecek.
Hava İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, "Uzlaşma görüşmelerine açığız. Yeni 60 günlük süreç başladı. Artık geçmiş yaklaşımlar unutulmalı. Yüzde 23.9 ücret artışı talebimizin pazarlık payı var" dedi. THY'den yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "Halen masada olan teklifimiz, tüm imkânlar zorlanarak verilen bir tekliftir. Bu tekliften bir adım ileri gidilemeyeceği ifade edilmiştir. Grev durumunda teklifimizin artık masada olmayacağı özellikle vurgulanmıştır."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara'dan İstanbul'a geldiğinde, Atatürk Havalimanı'nda, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'den grev oylamasıyla ilgili bilgi aldı.


Sendikanın istekleri
• İlk altı ay için yüzde 23.8 ücret artışı, ikinci altı ay için ise enflasyon artı beş puanlık artış.
• Pilotların aylık 65 saat, kabin ekibinin 70 saat üzerinden maaş alması.
• Uçuş süresinin haftada 30, ayda 110 yerine 100, üç ayda 300 yerine 250 ve yılda 900 saatle sınırlandırılması.
• 4 bin kişilik kapsam dışı personel için sosyal hakların artırılması 'politik ayrımcılık' nedeniyle oluşan ücret farkının giderilmesi.

THY'nin verdikleri
• İlk yıl için yüzde 10 ücret artışı, ikinci yıl için enflasyon oranı artı 1 puan artış. THY yönetimi, ayrıca kademe ilerlemesiyle personelin her yıl yüzde 1.75 zam aldığını da hatırlatıyor.
• Pilotların ayda 70 saat, kabin ekibinin 80 saat üzerinden maaş alması.
• Kokpit ve kabin personelinden sendika temsilcisi olanların kullandıkları sendikal izin nedeniyle ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılmaması.
• Askere giden personele işe dönüş garantisi.


'Greve evet' kararının yankıları
Hava İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı
'Uzlaşmaya açığız'
"14 Ağustos'ta genel başkanlar kurulumuzu, 15 Ağustos'ta işyeri genel temsilciler kurulumuzu topluyoruz. Ardından net olarak sendikanın görüşünü ortaya koyacağız. Sendika olarak uzlaşma görüşmelerine açığız. Yüzde 23.9'luk zam talebimizde pazarlık payı var. Ancak 2001 krizinden doğan reel ücret kaybı da giderilmeli. Emek maliyeti açısından THY, ucuzcu havayolu Easyjet'ten daha iyi durumda.
38 maddede uyuşmazlığımız var. Toplu sözleşme uzlaşmazlığın turizm sezonuna rastlaması THY yönetiminin hatası. Mart ortasında tüm tekliflerimizi idareye vermiştik. Haziran sonuna kadar THY bize ücret teklifi getirmedi. 120 günlük görüşmelerin birine bile Temel Kotil veya Candan Karlıtekin katılmadı.
Grev en demokratik hakkımız, ama grevi amaç olarak görmüyoruz. Biz grev kararını astık, ama tarihi bile belirtmedik. Bu bir iyi niyettir, sendikanın uzlaşmaya açık olduğunun en önemli göstergesidir."


TİM Başkanı Oğuz Satıcı,
'Tarafları buluşturabiliriz'
"Böyle bir sonuç beklemiyorduk. Sadece THY'de çalışan 11 bin 500 kişiyi değil, Türkiye'deki sanayi ve üretiminde faaliyet gösteren milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Hava İş'i uzlaşma sağlaması için toplantıya davet ettik, girişimlerde bulunduk. THY, Türkiye'nin hava kargo yoluyla ihracatının ve ithalatının yüzde 85'ini taşıyor. Konuya tarafız. Grevin olmaması için uğraşacağız.
TİM olarak THY ve sendika yönetimini bir araya getirip konuyu Türkiye'nin menfaatleri doğrultusunda çözüme ulaştırmaya davet ediyoruz."


TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy
'Taraflara yalvarıyorum'
"Grev, gönlümün arzu etmediği bir olay. 19 Haziran'dan beri taraflara uzlaşın diyoruz, fakslar çektik. Sendika, 'Benim işçim randımanlı çalışıyor' diyor, haklıdır. İşveren de karşı duruyor. Bu bir krizdir. Grev kararı almak anlaşmamak demek değildir. Biz bunun altından kalkamayız. Taraflara çağrıda bulunuyorum, yalvarıyorum. THY'ye alternatif bir ulaşım şu anda yok. THY hepimizin malıdır, gözümüz gibi bakacağız. Geçen yıl aracılığı ben yapmışım. Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin'le konuştum, sendikanın ve çalışanın sağduyusuna inanıyorum. Sendika ve THY ile aslında 2010 yılındaki Türkiye için konuşmamız lazım. Sendikal haklardan yanayım, ancak anlaşma sağlanmalı."


Atlas Air Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy
'Özellere de zarar verir'
"THY devlet kuruluşu olmasından dolayı, yıllardır çok fazla sayıda personel istihdam ediyor. Lokavt kararı, bu kadrolardaki personel sayısında azalma demek. THY'nin personeli, sektörde ekonomik açıdan en iyi çalışma imkânlarına sahip.
Grev, özel sektöre de zarar verir. Grevden dolayı yolcuların özel havayollarına geleceği sanılıyor. Bu çok kısa vadede avantaj sağlayabilir, ancak yakın vadede çok ciddi maliyetleri olur. Maliyet artışları özel sektöre de yansır."


Onur Air Genel Müdürü Şehabettin Bolukçu
'Bakımlarımız aksar'
"Özel hava yolu şirketleri bu durumdan olumsuz olarak etkilenecekler. Çünkü biz uçaklarımızın bakımını THY Teknik'te yaptırıyoruz.
Yaz sezonu uçaklarımızın en yoğun olduğu dönem. Uçak kiralama işi de bugünden yarına olmaz. Biz kapatabildiğimiz kadar boşluğu doldurmaya çalışırız, ancak özel havayolu şirketleri THY'nin yerini dolduramaz."


TAV Holding Başkanı Hamdi Akın
'Çözüm değil'
"Aklıselim galip gelecektir. Grev çözüm değil. Her iki taraf da mutlaka ortak bir yol bulacaktır. Grev kararı olabilir, bu normaldir. Ama birşey olacağını sanmıyorum."


TUROB Başkanı Timur Bayındır
'Turizmi vurur'
"Silahlarını çektiler, araya girersek bizi vururlar. Turizme mutlaka büyük darbe olacak. Fazla müşteri aldığımız ülkelerde THY taşıma yapıyordu."

 

 
BODRUM’DA YENİ MODA DENİZ UÇAĞI
 
THY HOSTESİ BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BODRUM’DA YENİ MODA DENİZ UÇAĞI
Ünlüler arasında son moda Bodrum'a deniz uçağıyla gitmek. Deniz uçağıyla ...
THY'DE BÜYÜK DÜŞÜŞ
Türk Hava Yolları, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin başladığı dönemden ...
BAYER'DEN ATAŞEHİR UPHİLLCOURT SORUSU
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Yalçın Bayer, hangi Türk Hava Yolları Yönetim ...
 
BAŞBAKAN İNER İNMEZ THY'Yİ SORDU
Flaş flaş, flaş... Ankara'dan az önce İstanbul'a gelen Başbakan Recep ...
GREV BİZİM İÇİN BİR SİLAH
THY’de çıkan 'greve evet'sonucunu değerlendiren Türkiye Sivil Havacılık ...
SUNEXPRESS'TEN RAMAZAN İNDİRİMİ
Sunexpress Havayolları, Ramazan ayına denk gelen 10 Eylül- 10 Ekim tarihleri ...
 
THY SESSİZ HAVA-İŞ AÇIKLAMA YAPACAK
Grev oylamasından sonra THY sessizliğe bürünürken, Hava-İş basın açıklaması yapmaya hazırlanıyor.
İNANILMAZ SKANDAL
Türk Hava Yolları’nda dün biten grev oylamasında ilginç olaylar yaşandı. ...
SATICI: BİLEK GÜREŞİNE ÇEVİRMEYİN
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, THY'deki grev oylamasında ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
EĞİTİM UÇUŞUNDA DÜŞTÜ
ÖN LASTİĞİ PATLADI
İGA'DA HEDEF: ABD'YE AÇILMAK
MOURINHO THY REKLAMINDA
PİLOT-KULE KONUŞMALARI
PİSTTE 371 METRE SÜRÜKLENDİ
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI AÇIKLAMASI
İNİŞ TAKIMI AÇILMADI
AIRBUS'TA ‘İHA' YATIRIMI
ÜNİVERSİTEDE ‘BOEING' PROTESTOSU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
15 / 19 °C 13 / 15 °C 12 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Rusya
  •thy
  •American Airlines
  •İsrail
  •vize