iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
13 Ekim 2011 Perşembe - 16:18

'PİLOTLARIN İŞ YÜKÜ ARTTI'

Pilotlar Çalıştayı’nda bir konuşma yapan Airkule yazarı Bahadır Altan, son on yılda pilotların iş yükünün çok arttığına dikkat çekerek, “Artık iki kat fazla uçuyoruz” dedi

 PİLOTLARIN İŞ YÜKÜ ARTTI
Losev-1

1’inci Pilotlar Çalıştayı’nda “Meslek Etiği ve Meslek Grubu Dayanışması, Sorumlu Kaptan Pilot Kararının Türkiye’de Uygulanması” başlıklı bir sunum yapan Airkule yazarı Bahadır Altan, meslek normlarının, etiğe dayalı olması gerektiğine dikkat çekti. Altan “Etik, tektir ve ‘meslek normları bu etiğin temel ilkelerinden türetilmiş normlar olmalıdır’ diyebiliriz. Etiğin temelinde de ‘insanın değerinin bilgisi’ yer alıyor” dedi.

 

10 YILDA HIZLI VE PROGRAMSIZ BÜYÜME

Sivil havacılığımızın son 10 yılda çok hızlı ve programsız bir büyüdüğünü belirten Bahadır Altan, “Bunun en büyük göstergesi 90’lı yıllarda İstanbul'a iniş kalkış sayısının 100'ü bulması ‘haber olurken’, bugün 1000 i aşmış olmasıdır. Yani havacılıkta kapasiteyle ilgili her türlü rakamın sonuna bir sıfır eklendi. Ama ne altyapıda ne personel sayısında bu oranda bir artış görülmüyor” dedi. Bu konuda en iyi durumdaki meslek grubunun pilotlar olduğunu kaydeden Altan, buna rağmen pilotların da iş yükünün hatırı sayılır oranda arttığını ve 10 sene öncesiyle karşılaştırıldığında iki kat fazla uçtuklarını söyledi.

 

“İş yükü artışı cüzdanda değil, adrenalinde hissediliyor”

Sektördeki iş yükü artışının her kesimde görüldüğünü kaydeden Altan, “Bu artışı başta kontrolörler olmak üzere uçak içi ve dışında görev yapan bütün meslek grupları cüzdanlarından çok adrenallerinde hissediyorlar! Çünkü büyüme, çalışanlar açısından ranttaki artıştan çok, riskleri artırdı ve insana verilen değer her geçen gün daha fazla erozyona uğruyor” diye konuştu.

 

Altan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kaptanlar olarak öncelikle kime, neye karşı sorumlu olduğumuzu düşünmemiz ve bu kavramın önüne hiçbir maddi kaygıyı geçirmememiz gerekiyor. Yani kendimizi öncelikle ne patronlarımıza ne yöneticilerimize ne taşıdığımız en yüksek makamdaki kişinin isteklerine karşı değil önce kendi meslek normlarımıza karşı sorumlu hissetmeliyiz. Bu konuda hiçbir baskıya boyun eğmememiz gerekiyor. Bunu da yüksek sesle haykırmak, hatta bir Hipokrat Yemini haline getirmek zorundayız. Çünkü insan yaşamı da dahil olmak üzere herşeyi parayla ifade eden bir anlayışla giderek daha fazla sarmalanıyoruz.”

 

“Kutlanması gereken kaptandan savunma isteniyor”

14 saatlik çalışma süresinin dolmasıyla birlikte istirahate çekilen kaptan pilotun yaşadıklarını örnek gösteren Bahadır Altan, “14 saatlik limitin 2 saat daha üzerine çıkmayı reddeden kaptan, uçuş emniyetinden taviz vermeyen örnek bir karar vermiştir. Bundan dolayı meslektaşımızın kutlanması gerekirken,  yöneticiler, ‘şirketi maddi kayba uğrattığı’ gerekçesiyle kaptandan ‘savunma’ istiyor! İşte buraya kadar teknik ve prosedürlere dair olan bu konu, buradan itibaren etiğe dair bir soruna dönüşmektedir” dedi.

 

Bahadır Altan, uçuş emniyetini öncelik sayan kaptan kararına gösterilen yaklaşımın etikle bağdaşmadığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Dünyanın neresine giderseniz gidin, Türkiye'deki diğer şirketler dahil, bütün yöneticiler kaptanların benzer kararlarını, şirketlerinin uçuş güvenliğine verdikleri önceliğin ispatı olarak, hatta reklam malzemesi yaparken şirketin, hem de kaptan rütbesindeki alt kademe yöneticileri meslektaşlarına ‘Sen suç işledin savunmanı yap!’ deme hakkını kendinde görüyor! İşte etiğin ayaklar altına alındığı yer burasıdır.”

 

“Kenetlenelim ve hakkımıza sahip çıkalım”

Konuşmasının sonunda diğer meslek örgütlerine bakıldığında, havacılık alanında örgütlenmenin ve TALPA’nın henüz çok genç olduğunu vurgulayan Bahadır Altan, “Derneğimizi eleştirelim ancak yapıcı olalım. Daha çok katılımcı olmalı, daha çok çalışmalıyız. Geçen yıl da çok başarılı bir hukuk konferansı düzenlenmişti. Bu çalıştayı da bir başlangıç sayalım ve önümüzdeki dönemde çok daha geniş katılımlı yeni çalışmalar ortaya koyalım” dedi.

 

Çalıştayda TALPA Hukuk Danışmanı Avukat Nazlı Can “Hava İş Yasa Tasarısı ve Pilotların Yasal Hak ve Yükümlülükleri”, TALPA Yönetim Kurulu Üyesi Kaptan Pilot İsmail Bingöl “Pilotların Hizmet Sözleşmeleri”, TALPA Muhasip Üye Kaptan Pilot Sinan Işıldar “FTL (Flight Time Limitation)” ve Hava-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı sunumlarını yaptılar.

 

Airkule.com

 

 

 
"TAKLİT EDİLİYORUZ"
 
KOKPİTİNDEN DUMAN ÇIKTI
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yorum edebiyatı 17 Ekim 2011 Pazartesi 16:06

Sayın yönetim kurulu üyeleri, Siz üyelerinize ne kadar açık ve üye sorununu kendi sorununuz gibi görür sahiplenirseniz o kadar destek görürsünüz. Yapamadığınız işlerle övünmek yorum yazanlara bu satırlarda daha siz dernek adına açıklama yapmak yerine topluma doğru mesajları verme yöntemlerini öğrenir ve SKPK kullanmayan pilotların veya olay, kaza yaşayanların yanında olmayı becerebilseydiniz salonunuz dolar ve izlenirdinz. Yakışıksız bulduğunuz yorumlara sizler adına başka kim yorum yazma yetkisindedir? İlkelerinize sahip çıkması gereken sizlersiniz. Neyse ki Sn. Kpt. B. Altan ve Sendika Temsilcileri ses verdiler yoksa siz hukukucu danışmanınız ve genel bilirkişi uzman üyenizin söylemlerini dinlerken resimlerde olduğu gibi gerilimi sergilersiniz. Geçmiş olsun demeli. Bu kadar yorulduğunuza kesinlikle değmiş hemen yarın istekleriniz otorite tarafından yapılacaklar hanesine yazılmıştır. TALPA artık güzel temsili hakeden dernek olduğunu göstermeli ama nasıl? Herhalde buçizginizle değil.

Yorumu oyla      0      0  
Melih 16 Ekim 2011 Pazar 19:10

Pilot sen ne diyorsun? Şu sorulara bir cevap verin önce. Derneğin karşısına çıkmak diye bir şey söz konusu degil. Dernegi sizin gibilerin degil, çalışanların ve işvereninden korkmayan pilotların yönetimine vermek veya yeni bir Pilotlar Derneğiyle yola devam etmek söz konusu. Korkaktan bahsettiğine göre, sen o Çalıştay fottograflarındaki en korkutucus görüntüye sahip olan kişi olmalısın. Gerçekten çok korktum senden:)) Böyle korkak vs diye güya tahrik edip bizi size destek olma oyununa getirmeye çalışmayın. Önce pilotlara sahip çıkın, korkmadığınızı bir gösterin bakalım. Ödünüz patlıyor kaptanlığınız uçar gider diye.

Yorumu oyla      0      0  
Pilot 15 Ekim 2011 Cumartesi 20:40

Derneğin karşısına çıkamayacak korkaklar buradan ahkam kesiyorlar. Her zaman olduğu gibi...

Yorumu oyla      0      0  
PİLOTA 2.YANITA DEVAM 15 Ekim 2011 Cumartesi 05:15

Airkule'de yayınlanan Çalıştay fotoğraflarınıza baktınız mı hiç? Yüz ifadeleriniz her şeyi anlatıyor. Sizin için başka bir şey yazmaya gerek yok. Talpanız sizin olsun. Biz yeni Talpamızı yaratırız. Arkadaş, piyasada yoksunuz ve hala çıkıp bir şeyler geveliyorsunuz. Bir de delikanlılıktan bahsediyorsunuz. Kaptan arkadaşınız SKPK ile uçuş görev süresini uzatmadı diye savunması istendi, Talpa dışında herkes bildiriler yayınladı, protesto yazısı yayınladı, durumun vahametini kamu oyuna duyurdu. Talpa'nın Allah rızası için dahi kılı kıpırdamadı. Hala bu soruyu gelip de Çalıştayda sorsaydınız diyorsun. Son iki ayda işten pilotların hangisine sahip çıktınız? Ne desteği verdiniz? Aylık nakdi bir yardım mı yaptınız? Talpa işlevini yerine getirmezse,bilinen fizik kuralını hatırlayın. Oluşan boşluğu doldururlar. Yeni Talpa çıkar gelir karşınıza, hem de öyle bir gelir ki, hayal edemeyeceğiniz desteklerle gelir,Hava İş Yasasını da TBMM'den geçirir, siz de sizin Talpayla oyalanır durursunuz.

Yorumu oyla      0      0  
PİLOTA 2.YANIT 15 Ekim 2011 Cumartesi 04:55

Ne o, katılım az mı oldu? Siz kimsiniz ki size soru sormak için oraya gelecektik? Talpa yönetim kuruluna, Talpa üyeleri hesap sorar. Hiç düşündünüz mü üye sayınız kaç, Türkiye'deki airline pilot sayısı kaç? Çalıştay yapıyorum diye ortaya çıkıyorsunuz, pilotların ve sektörün ilgililerinin gelemeyeceği gün ve saatleri seçiyorsunuz. Organizayon, timing, planlama sıfır. Allahtan uçurduğunuz uçakların uçuş planlarını, ikmalini, uçuş izni alınmasını despatcher'ler yapıyor da, siz de motor çalıştır, taksi, kalk, FMS, auto landing gidiyorsunuz işte. Sorduğum sorulara cevap ver, delikanlıyı görelim. Delikanlıysan bizim mahalleden geçersin laflarını bırak. Çıkmışsın "Pilotların iş sözleşmelerini" anlatıyorsun. Bırak Talpa'nın avukatı bayan anlatsın bunları. Avukata "Fatigue" anlattırıyorsun, sen de anlamadığın, bilmediğin konuyu anlatmaya çalışıyorsun, yüzüne gözüne bulaştırıyorsun. Sen en son ne zaman hukuk okudun? Aradan kaç yıl geçti? Siz bu gidişle sadece Talpa'yı bitirirsiniz.

Yorumu oyla      0      0  
Pilot 14 Ekim 2011 Cuma 10:30

İşiniz gücünüz buradan sağa sola yazılar yazmak. O kadar delikanlı iseniz gelip bu soruları çalıştayda kendiniz sorardınız! Talpa'ya sallayan herkes bütün yönetim kurulu orada iken istediğini sorabilirdi. Ama internet çıktı mertlik bozuldu. Bu kadar mesleğine sahip çıkmayan bir camia Türkiye'de başka yoktur heralde. Maalesef üzüntü verici.

Yorumu oyla      0      0  
PİLOTA YANIT 14 Ekim 2011 Cuma 07:28

Sayın pilot, kıskanılacak ne var ortada? İyi bir şey yapılmışsa, bravo deriz. İyi değilse, üzülmeyin gelecek sefere daha iyisini yaparsınız denilir. İşini kaybeden hangi pilota Talpa destek vermiş veya iş bulmuş? İşini kaybetmekte olan hangi pilotun durumuna müdahale etmiş Talpa? Verimli iki gün geçiirdiğinizi söylüyorsunuz, şu verimi bir anlatsanız da biz de öğrensek. Pilotların hangi sorununu çözdünüz, sorunlara getirdiğiniz çözüm önerileriniz nedir? Sizleri SHGM'den TÖSHİD'den kimse dinledi mi? Sorunlarınızı not aldı mı veya sorunlarınız için önerdiğiniz çözümleri değerlendireceğini ve yapacağını söyledi mi, vaad etti mi? Hava İş Yasa Tasarısıyla ilgili ne anlattınız? Ne zaman TBMM'ne sevk ediliyor? Pilotların yasal hak ve yükümlülüklerini anlatmışsınız. Kime anlattınız? Anlattığınız kişiler yılların kaptanı, bu işin profesörleri. Yeni pilot olanlara anlatsanız neyse. Şu yeni Talpa binasını da anlattınız mı? Ne zaman taşınıyorsunuz? Sizi kıskanan yok. Talpa'ya acıyanlar var.

Yorumu oyla      0      0  
SAHSUVAR 14 Ekim 2011 Cuma 00:35

Sayın Editör; eğer yayınlamzsanız bu yorumu İbrahim Bey'e de göndereceğim. Çünkü,bazı yorumlarımı; sebebini bilmiyorum, hoşunuza gitmedi belki yayınlamadınız... Bu çalıştay; özellikle biz Pilotların, ama en çok da havacılık sektöründeki herkesin kronikleşmiş sorunlarına çözüm olacak mesajlar verdi diye düşünüyorum. Bahadır Altan ın konuşmasındaki detaylara ayırdığınız satırların yarısını, ismini bilmiyorum, Havaiş Sendikasının yetkilisinin sunumuna ayırsanıza. Çok net ve çok doğru önerilerle doluydu. Kendisine, Türkiye Sivil Havacılığı adına Müteşekkirim! Meslektaşlarıma ve tüm sivil havacılık çalışanlarına saygılarımı sunuyorum. Selamlar.

Yorumu oyla      0      0  
YORUMSUZ 13 Ekim 2011 Perşembe 21:33

AKEPE NİN SHGMÜDÜRÜ ve BAHADIR AYNI KÜRSÜDE... Ali Sabancı bravo sana.

Yorumu oyla      0      0  
Pilot 13 Ekim 2011 Perşembe 18:19

Kıskananlar çatlamasın destek versin. Yarın öbürgün işlerini kaybetme durumu yaşarlar ise Talpayı hatırlamasınlar sonra. Emek harcayan herkesin eline sağlık verimli 2 gün geçirdik.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"TAKLİT EDİLİYORUZ"
İsim ve logo benzerliğiyle Havataş tarafından taklit edildiklerini söyleyen ...
EKŞİ ÇALIŞTAY'DA KONUŞTU
1.Pilotlar Çalıştayı’nda konuşan SHGM Genel Müdürü: Sadece şirketlerin ...
THK KAMERA SİSTEMİ KURACAK
Hava meydanları, uçuş pistleri ve uçak park sahalarının kamera ile izlenmesi ...
 
THY 9 AYDA KAÇ YOLCU TAŞIDI?
Türk Hava Yolları 2011’in ilk 9 ayında taşıdığı yolcu sayısını açıkladı. ...
TAV PASSPORT'A 'EN İYİ HİZMET' ÖDÜLÜ
TAV Passport, Türkiye’nin magazin gündemine yön veren gecce.com tarafından ...
İLK PİLOTLAR ÇALIŞTAYI
Türkiye Hava Yolu Pilotları derneğinin (TALPA) düzenlediği "1.Pilotlar Çalıştayı bugün yapılıyor
 
İÇİ DIŞIYLA MYCARGO 'TC-ACF'
Airkule.com, MyCARGO’nun Türkiye’ye getirdiği 'TC-ACF' tescilli ilk Boeing ...
ANADOLUJET FIRSATLARI
AnadoluJet ile tüm iç hatlar Ekim ayı boyunca herşey dahil 69TL…
MY CARGO İPEK YOLU'NDA
Kargo taşımacılığında kullanılmak üzere ilk Boeing 747-400 uçağını Türkiye’ye ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PİLOT-KULE KONUŞMALARI
PİSTTE 371 METRE SÜRÜKLENDİ
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI AÇIKLAMASI
İNİŞ TAKIMI AÇILMADI
AIRBUS'TA ‘İHA' YATIRIMI
ÜNİVERSİTEDE ‘BOEING' PROTESTOSU
TARİH BELLİ OLDU
HELİKOPTER DÜŞTÜ PİLOTLAR ÖLDÜ
KARGO UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
AIRBUS'TA ‘NİSAN' RAKAMLARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
15 / 22 °C 14 / 19 °C 14 / 16 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •test
  •yolcu
  •turizm