iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
25 Kasım 2008 Salı - 16:23

ALÇAKTAN UÇMUŞ

Flaş, flaş… THY’nin Londra-İstanbul seferini yaparken oksijen maskeleri açılan Boeing 737-800 uçağında yaşananları açıklıyoruz.

ALÇAKTAN UÇMUŞ
Losev-1

THY’nin Londra–İstanbul seferini yapan Boeing 737-800 tipi uçağında yaşananlar bir internet sitesinde ‘akıllara durgunluk veren olay’ olarak haberleştirilmişti. Haberde pilotun ölümcül hata yaptığı ve basınçlandırmayı sağlayan pack’leri açmayı unuttuğu, bunun sonucunda da oksijen maskelerinin açıldığı belirtiliyordu. Haberde ayrıca bu tür durumlarda uçağın en yakın meydana inmemesi halinde alçak irtifada uçulması gerekirken, pilotun üç buçuk saatlik yolu nasıl geldiği, pilotun oksijenli bölge olan alçak irtifaya inip inmediği, alçak irtifada uçtu ise fazla yakıt yakacağından yakıt miktarını nasıl hesapladığı gibi sorular yöneltiliyordu.

Airkule.com bu soruların cevabını verirken, haberdeki bazı yanlışları da düzeltiyor.

Öncelikle Londra-İstanbul seferini yapan Boeing 737-800 uçağında pack’lerin açılması unutulmamış. Bu konudaki bilgiler sadece kuşkudan ibaret. Uçak havalanmadan önce 50 dakika yerde bekliyor. Pilotlar Uçuş Kontrol Kulesi’nden ‘Push back’ izni istiyor. Ancak kuleden ‘50 dakika sonra’ cevabını alıyor. Bu 50 dakikalık slot süresince uçağın kapıları kapalı ve pack’ler ‘on’da, yani açık pozisyonda. Pack’lerin kapalı olması durumunda 50 dakika gibi uzun bir sürede kabinde havasızlık oluşacağını belirten uzmanlar, olayın tam olarak anlaşılabilmesi için uçağın FDR incelemesinin beklenmesi gerektiğini belirtiyorlar.

 

Londra’dan havalanan TK 1992 sefer sayılı uçağın pilotları kabin tazyik uyarısı, kabin basıncının düştüğü ikazını alır almaz düz uçuşa geçiyor. Başka bir ifadeyle tırmanış sırasında tırmanışı durduruyorlar. Bu esnada oksijen maskeleri düşüyor. Kokpit ekibi bu duruma engel olamıyor. Olay uçak 14 bin feet yükseklikteyken meydana geliyor, 35 bin feet değil. Pilotlar alternatif modlar deneyerek kabin basıncını sağladıktan sonra durum değerlendiriyor ve yakıtın yetebildiği en alçak irtifaya tırmanılarak İstanbul’a dönüş yapmaya karar veriyorlar. Dönüş sırasında ‘emergency’ (acil durum) oksijen sistemi kullanıldığı için kabin basıncı en küçük bir düşme olması ihtimaline karşı gecikmeden daha da aşağıya inmek üzere sürekli kontrol ediliyor. İstanbul’a sorunsuz inildikten sonra uçağı boşaltan yolcular uçuş ekibine teşekkür ediyor. Uçağın pilotları, alçak irtifadan yola devam kararını, yedek oksijen sisteminin kullanıldığının bilincinde veriyorlar. Yine de yaşanan olayın gerçek nedeni şu an incelemede olan FDR (Flight Data Recorder) incelemesinin ardından ortaya çıkacak. Uçak İstanbul Atatürk Havalimanı’na indiğinde yakıt depolarında 3 ton yakıt bulunduğu Airkule.com’a gelen bilgiler arasında.

 

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bazı havacılık uzmanları FDR incelemesinin beklenmeden bu tür pilotları suçlayıcı haberler yapmanın özellikle pilotları incitip, baskı altına aldığını belirttiler. Uzmanlar, bu tür baskıların pilotları hatalı ve sonuçları ölümcül olabilecek kararlar almaya itebileceği endişesi taşıdıklarını sözlerine eklediler.

 

 

 
ARAPLAR ALITALIA'NIN PEŞİNDE
 
SORUMLU BULUNDU
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hosgeldiniz 28 Kasım 2008 Cuma 

aslında pilot dusmanı olan havacılıkla uzaktan yakından ilgisi olmayan "port"orikolu "air" haberciler "ki kendileri pilot dusmanıdır" ve para karsılıgı haber yapabilen bu siteye bir alternatif oldunuz. Haa reklam verenlerin de hep lehine yazarlar. Yakında yok olacaklar bunu onlarda biliyor. Sakın onların oyunlarına gelmeyin. Cizginiz hep aynı kalsın. HAA BUNLAR BİR DE KENDİ HABERLERİNE KEDİLERİ YORUM YAZARLAR ORTALIK KIZIŞŞIN DİYE. Günes gelince mum sönermiş. PÜÜÜÜÜÜÜÜÜF

Yorumu oyla      0      0  
akin volkan 27 Kasım 2008 Perşembe 

Bence haber doğru. Pilotlar motor çalıştırırken Pack valve leri kapatırlar. Çünkü motor çalıştırma işleminde APU dan hava aldıklarından aldıkları havanın o motor çalıştırma gibi yüksek debide hava akışı olması gereken sisteme en fazla olarak gitmesini sağlarlar. Ve bir çok defa görülmüştürki, pack motor çalıştırldıktan sonra pack valveler tekrar açılmadan ucuşa gidilmiştir. Olay net olarak böyledir bilginize.

Yorumu oyla      0      0  
zzz 27 Kasım 2008 Perşembe 

thynin 734lerinin inflight shut down sayısı inceleniyor mu. resmi bildirim dahi yapılmıyor bu olaylara.

Yorumu oyla      0      0  
crew 26 Kasım 2008 Çarşamba 

E yani bu kadar olur..herkes sözbirliği mi etmiş yada hep aynı kişi farklı rumuzla mı yazıyor !! varsa yoksa diğer internet sitelerinden ..... hedef alınmış yorumlar..Bunları bırakın da haberi yorumlayın..

Yorumu oyla      0      0  
ceylan 26 Kasım 2008 Çarşamba 

şu dünyada hiç mi insan evladı kalmadı bizler türk milleti olarak TÜRK lüğümüz grur ve onurlanırken bizim analarımız babalarımız kardeşlerimizz eşlerimiz cocuklarımızı kaybettik hiç doğru insan kalmamış şu zamanda menfeat dünyası buzayıklar olsun şu belgeyi hazırlayanlara.

Yorumu oyla      0      0  
fitnat hanımın kızkardeşinin ablası 26 Kasım 2008 Çarşamba 

Air kule sizi tebrik ederim.Haber bu şekilde verilir.Doğruları ve gerçekleri yazarak. Olay incelenerek.Pilot ve THY düşmanlığı yapan tek amacı yalan haberlerle halkımızı kışkırtmak olan kendini havacılık sitesi sananlara karşı bu duruşunuzu tekrar kutlarım.

Yorumu oyla      0      0  
mamayı kapmışlar 25 Kasım 2008 Salı 

Malum site yaptığı haberlerden sonra sabiha gökçenden mamayı kaptığını ilanlarda görüyoruz hadi bakalım bundan sonra koysun aleyhte haberleri de görelim hangi haberleri yaptığını bilmeyen yoktu örneğin tuvalet skandalı yok güvenlik skandalı gibi ortalığı birbirine katıyorlardı ya kardeşim siz kimsiniz ya pilav üstü kurusunuz sadece aklımızada gelmişken uğur cebeciye laf atanlara duyurulur sayın uğur cebeci uçak haberleri yaparken o laf atanlar uçağı ancak gökyüzünde görüyordu gerçi ne kadar yol aldıklarını görüyoruz

Yorumu oyla      0      0  
Havacı 25 Kasım 2008 Salı 

"Haber" biraz emek sarfederk, araştırarak, doğru bilgiye ulaşarak objektif bakışla yapılıyor. Çamur atmak kolay. Biz havacılar kendi bacağından asılan koyunlar değil bir zinciriz. Bu ahlaklı duruşunuzu değiştirmemeniz dileğiyle teşekkürler.

Yorumu oyla      0      0  
ASPARAGAS SİTECİK 25 Kasım 2008 Salı 

YALANCININ MUMU SAYENİZDE YATSIYA KADAR YANDI ........ ADLI SİTE SANSASYON YARATMAK ADINA HABERLERİ MANİPÜLE EDİYOR VE BAZILARIDA BU OLAYA ALET OLARAK HABER GEÇİYOR DAHA GEÇEN BUNLAR ORTADA TECAVÜZ DİYE BİR OLAY YOKKEN ASPARAGAS TECAVÜZ HABERİ YAPMADI MI

Yorumu oyla      0      0  
Bravo airkule 25 Kasım 2008 Salı 

Malum site yorumlarımıza yer vermediği için sizin üzerinizden cevap vermek istiyoruz. Meydanı boş bulunca sallamak kolay ama airkule gibi etik değerlere önem verenlerde var. Sadece lehlerinde yorum yapanlara yer vermeleri ne kadar objektif olduklarını da gösteriyor. Sizler haber değeri taşıyan her şeyi çekinmeden, reklam peşinde koşmadan gündeme taşıyorsunuz. Onların yaptığı çamur at izi kalsın, ilan veriyorsa gözünüzü aleyhteki haberlere kapatın, önyargılı, reklam vermiyorsa tu kaka demeden objektif olarak haberleri görüyor ve işliyorsunuz. İlan verenlerin yanlışlarını görmemezlikten gelmiyorsunuz. Sponsor olan veya olmayan ayrımına girmiyorsunuz. Bunun yanında her zaman başvurdukları reklam vermeyenlerin aleyhine kamuoyunu yanlış yönlendirecek haberlere imza atmıyorsunuz. Sizin kimseden hiçbir firmadan sponsorluk veya başka bir beklentiniz yok bunu okuyucular olarak görebiliyoruz. Her şeyden önemlisi basın meslek ilkelerini hiçe sayarak haber yapmaktansa kalemimizi kırıyorsunuz. Bu dünyadan göçüp gittiğimizde arkanızdan ya şunların canını acıtmıştı gibi söylemler yapılmayacak. Reklam verenlere de sesleniyorum bugün aleyhte haber çıkmaması için desteklediğiniz, paranızı verdiğiniz ve büyüttüğünüz bu kişiler gün gelecek sizin başınıza bela olacaktır.Onlara sizin sayenizde sormak istiyoruz 1.Sponsor olan kaç şirketin olumlu ve olumsuz haberlerini yaptınız? 2.İlan vermeyen kaç şirketin olumlu ve olumsuz haberine yer verdiniz? 3.Sabiha Gökçeni işleten şirket ve THY aleyhinde ki yazılarınız bu şirketlerin sponsor olmasıyla bitecek mi? O kadar soru daha var ki yazarak kafanızı şişirmek istemiyorum son olarak şununla bitirmek istiyorum mağrur olma padişahım senden büyük Allah var

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ARAPLAR ALITALIA'NIN PEŞİNDE
Araplar Alitalia’nın mirasının peşinde... Emirates ve Etihad, İtalyan ...
MÜFTÜDEN HELİKOPTER DUASI
Emniyet Müdürlüğü’ne alınan iki hafif ticari araç, kurban kesilerek hizmete ...
RAPOR AÇIKLANIYOR
Ulaştırma Bakanlığı'nın oluşturduğu 'Kaza Soruşturma Kurulu', Isparta'daki ...
 
THY ETKİLENECEK Mİ
TBMM bugünden itibaren AB’ye uyum yasalarından birini daha görüşmeye başlıyor. ...
MEXICO CITY KAZASININ NEDENİ
Meksika’da İçişleri Bakanını taşıyan uçağın, arkasından gittiği başka ...
TATARİSTAN UÇAĞINDA KAVGA
Tataristan Havayolları'nın Kazan-İstanbul seferini yapan yolcu uçağında ...
 
THY ERMENİSTAN'A UÇACAK
Türk Hava Yolları, Ermenistan'a tarifesiz seferlerle uçmaya hazırlanıyor...
EK GELİR ARAYIŞI
Hürriyet Gazetesi yazarı Erkan Çelebi, havadaki yoğun rekabetin bilet ...
THY'YE ÖVGÜ
Zaman Gazetesi yazarı Günseli Özen Ocakoğlu, THY’den memnuniyetini dile ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
HEDEF: 10 MİLYON YOLCU
TUSAŞ-TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ
EMIRATES'TE MALİ SONUÇLAR
BREZİLYA'DA YAĞIŞ KABUSU SÜRÜYOR
THY'DEN ÖNEMLİ SPONSORLUK
‘TKCONNECT' İLE YENİ DÖNEM
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 22 °C 13 / 21 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kriz
  •United Airlines
  •turist
  •almanya
  •Birleşik Arap Emirlikleri