iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
12 Ocak 2010 Salı - 15:58

ÇETİNGÜÇ'TEN KAZA SAPTAMALARI

Yazarımız Doç.Dr.Muzaffer Çetingüç, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da hayatını kaybettiği helikopter kazası raporunu analiz eden Kaptan Pilot Feyzi Altınbulak’ın yazısına cevap hazırladı.

ÇETİNGÜÇ TEN KAZA SAPTAMALARI
Losev-1

İşte Doç.Dr.Çetingüç'ün Altınbulak'ın kaza raporu değerlendirmesine ilişkin saptamaları...

 

Helikopter Kazasında Vertigo? 

25 Mart 2009 günü Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde düşen ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da içinde bulunduğu (Kaya İstektepe yönetimindeki) helikopter kazası raporuna Sayın Altınbulak’ın yaptığı itirazlarında 3-4 haklı argümanı var: İlki, helikopterin teknik aksaklıkları, ikincisi bu hava koşullarında uçuşa müsaade edilmemesi gerektiği, üçüncüsü de Kaza Soruşturma Kurulu kompozisyonuna dair eleştirisidir. Gerçekten de Kurulda havacı olarak sadece bir pilot var. Bize göre, Kurula kimyager yerine bir uçuş fizyologu veya uçuş doktoru dahil edilmesi gerekirdi. Zaten Sayın Altınbulak, yazısının sonunda buna da değinmiş, bir uçuş doktoru olmalıydı demiş ki, dördüncü doğrusudur. Sivil havacılığımızda maalesef pilotlara fizyolojik eğitim verilmediği için bazı pilotlarımız TSK’da bulundukları süreçte aldıkları eğitimden akıllarında ne kaldıysa onunla idare eder durumdadırlar. Kuruldaki pilot üyenin (Mehmet Sevdim) de bu kazadaki vertigo gibi fizyolojik etkenleri iyi bilmemesi ve atlaması mümkündü; ama pilot arkadaşımız dersini iyi çalışmış ve doğru yorumlamış. Biz de bu kazada vertigo olasılığını ciddiye almış ve o tarihlerde bu sitede yazmıştık. (http://www.airkule.com/default.asp?page=yazar&id=192)

Sayın Altınbulak vertigonun sadece bulut içi gibi dış görüşün olmadığı koşullarda oluşacağını ve helikopterin anormal duruma girip mutlaka çakılacağını; bu olayda ise düz uçuşta iken çarptığını, dolayısıyla kazanın vertigo nedeniyle olmadığını anlatmaya çalışıyor... Biz ise uçuş doktoru ve fizyologları olarak vertigo olasılığını yüksek görüyoruz. Bu kazanın olduğu sırada kar yağışı, tipi, sis nedeniyle dış referanslar kısmen veya tamamen bozuktu. Bazen yere yaklaşırken pallerin rüzgarıyla havalanan karlar da tipide olduğu gibi oryantasyonu kaybettirebilir. Yer beyaz-gök beyaz durumlarda (white-out), referanslar kaybolur, aşağı-yukarı kavramları karışır, oryantasyon bozulur. Pilotun IFR'da VFR'a teşebbüs etmesi, en tehlikeli vertigoya zemin oluşturan nedenlerden biridir. Eğer pilot VFR'da ısrar ettiyse anormal durum da şart değildir. Bir miktar akselerasyona maruz kaldığında engelleyemeyeceği somatografik yanılgıya (pitch up illusion) girebilir ve tatlı tatlı burnu aşağıya verir. Düz uçtuğunu sanırken uçak düze yakın burun aşağı yere vurabilir; aletleri değerlendiremez bile. Bu kaza, bu senaryo içinde gerçekleştiyse sebebi VERTİGO’dur.

 

Bu kazada ayrıca Durum Muhakemesi Kaybı (LSA) olasılığı da dikkate alınmalıdır: Pilotun stresinin ve işyükünün çok fazla, kabinin kalabalık olduğu, bir taraftan cep telefonu ile konuştuğu karışık bir durumda dikkatinin ve konsantrasyonun bozulabileceği, gereksiz bir şeye fikse olabileceği, karar verme zorlukları yaşayabileceği söylenebilir. LSA’da pilot gördüğünü fark edemez, düzeltici kumanda veremez, ya da yanlış kumanda verebilir. CFİT kazaları böyledir. Diğer taraftan bir pilot vertigo oldu diye disiplinsiz veya suçlu ilan edilemez. Sivil havacılık sistemimizde bir eğitim eksikliği sorununa dikkat çekmek istiyoruz.

TSK’da tüm pilotlar 5 yıllık periyodlarda vertigo, hipoksi vb. konularda teorik ve uygulamalı eğitim alırlar. Vertigonun tüm alt tiplerini simüle eden cihazlarda vertigo pilotlara bizzat yaşatılır ve önlemleri öğretilir. TSK bu eğitimleri bu kadar önemseyip milyon dolarlık cihazları Eskişehir’e kuruyorsa bunun bir mantığı olmalıdır. Sivil pilotlarımıza hiç değilse teorik biçimde verilmesi mümkün olan böyle bir eğitimin ihmal edilmekte oluşunun mantığı nedir?

 
BOEING 481 UÇAK TESLİM ETTİ
 
AIRBUS BOEING’İ SOLLADI
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
alican 27 Ocak 2010 Çarşamba 15:26

insan yerde yürüken bile vertigo olabilir. bknz human perf dökümanları!. bu hadisede vertigo olup olmadığnı nasıl anlayacağız?basit; kaza esnasındaki uçuş aletlerinin son gösterdiği işarlar. ancak hava durumu ve coğrafi şartlar kazada spatil disorientation ve visual illusion konularının incelenmesini gerektirmiyor mu? ama önce vertigo ile bunlar arasındaki farkı bilmek gerek. onun için de havacılık akademisinin ivedilikle oluşturulması ve çalışmalara başlaması lazım. bir nevi think tank gibi çalışmalı. bakalım bizim ömrümüz yeter mi? snooker, John Higgins, Ronnie O’Sullivan, Neil Robertson, Shaun Murphy, Stephen Maguire, Stephen Hendry, Mark J Williams, Mark Selby, Ricky Walden, Matthew Stevens, Graeme Dott, Steve Davis, Jimmy White

Yorumu oyla      0      0  
akkara 18 Ocak 2010 Pazartesi 11:50

insan yerde yürüken bile vertigo olabilir. bknz human perf dökümanları!. bu hadisede vertigo olup olmadığnı nasıl anlayacağız?basit; kaza esnasındaki uçuş aletlerinin son gösterdiği işarlar. ancak hava durumu ve coğrafi şartlar kazada spatil disorientation ve visual illusion konularının incelenmesini gerektirmiyor mu? ama önce vertigo ile bunlar arasındaki farkı bilmek gerek. onun için de havacılık akademisinin ivedilikle oluşturulması ve çalışmalara başlaması lazım. bir nevi think tank gibi çalışmalı. bakalım bizim ömrümüz yeter mi?

Yorumu oyla      0      0  
f.bingör 17 Ocak 2010 Pazar 01:12

"Fincancı katırlarını ürkütmek.." = "Zararı dokunabilecek bir kimsenin hoşuna gitmeyen bir davranışta bulunmak" Bakınız TDK Sözlüğü 9.Basım 1.Cilt 789.Sayfa

Yorumu oyla      0      0  
kissed you 17 Ocak 2010 Pazar 00:23

peki düz uçuşu aletlere bakarak sağlamış, vertigo olmadığını nasıl söylersiniz ya da bu konuda eğitimli olduğunu... yani gayet rahattı ve üzerinde hiç bir stressör yoktu öyle mi? pilot kasılmış halde, terste ve gözünü bir milim kıpırdatamıyor aciz bir durumda, düşünemeyecek kadar durum muhakemesini kaybetmiş. hayatında ilk defa tecrübe ettiği bu durumda çaresiz kaderini bekliyor. siz nasıl oluyor da ilmi değil diyebiliyorsunuz. "demans" var sizde "demans"

Yorumu oyla      0      0  
FİKRİ BULANIK 16 Ocak 2010 Cumartesi 12:30

HÜKÜMETİN, PİLOT EĞİTİMLERİ İÇİN LUFTHANSA İLE YAPMAYI DÜŞÜNDÜĞÜ EĞİTİM ANLAŞMASINA KARŞILIK YAPTIĞIM BİR YORUMLA, BUNA KARŞI OLDUĞUMU, AÜ GİRİŞİMİ İLE YETERLİ DÜZEYDE BİLGİ VE HAVACILIK DENEYİMİ OLAN BİR ÜST KURUL OLUŞTURULARAK ÖZELLİKLE EĞİTİM ALANINDA BİR ÇOK SORUNUN AŞILABİLECEĞİ, BİR YABANCI DESTEĞİNE İHTİYAÇ OLMADIĞI FİKRİMİ BEYAN ETMİŞTİM. HALA DA AYNI DÜŞÜNMEKTEYİM. AMA GÖRÜYORUM Kİ, FEYZİ KAPTANIN RAPORUNA OLAN YAKLAŞIMLAR ÇOK YAKIŞIK ALMAMIŞ. NE OLUR BENİ YANLIŞ ANLAMAYIN, BAHADIR BEY, MUZAFFER HOCAM... DAHA SHGM VE HÜKÜMET KANADININ TEPKİLERİNE BİLE MARUZ KALMADAN NEDEN KOLU KIRIP YEN İÇİNDE BIRAKMIYORUZ. ETİK; ASGARİ MÜŞTEREKTE BULUŞMUYORUZ. BİRİLERİNİN SESSİZ VE DERİNDEN YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMA ORTAMI İÇERİSİNDE ORTALIĞI TOZ DUMAN EDİP KURT'A BULANIK HAVAYI HEDİYE EDİYORUZ. EMİN OLUN ANLAMIŞ DEĞİLİM. SAYGILARIMLA...

Yorumu oyla      0      0  
Dr. M. Çetingüç 14 Ocak 2010 Perşembe 00:15

Sayın F. Altınbulak, Bahse konu helikopter kazasıyla ilgili yapmış olduğunuz titiz değerlendirme için takdir ediyorum. Cesaretli yorumlarınız, (dikkate alınırsa) olası başka kazaları önleme bağlamında çok değerlidir. Ülkemizde artık Bakanlığın da, özel şirketlerin veya havacılık işinin herhangibir noktasındaki sorumlu kişilerin de yanlış yaptıkları takdirde bunu yutturamayacaklarını anlamaları gerekiyor. Birileri yanlışı görüp deşifre edebiliyor. Tabii herkes sizin gibi elini taşın altına koymuyor; pozisyonunu kaybetmemek için kamufle olanlar, gerçekleri ancak fısıldayarak konuşanlar da var. Sizin Isparta kazası sonrası çıkışlarınızı da biliyorum. Vertigo yorumunda farklı düşünüyoruz; olabilir. Bahadır Kaptan’ın uyardığı gibi, biz vertigo muydu, değil miydi? tartışmasına daldık. Sistemde sizin işaret ettiğiniz ciddi başka aksaklıklar var, onları gözardı etmememiz gerekiyor. Keşke bu ve benzeri konuların tartışılabileceği paneller, forumlar yapılsa; Uçuş Okullarında vertigo ve benzeri konular uzman kişilerce anlatılsa... Kaza Soruşturma Kurulları bilirkişi konsültasyonu istese; TALPA’nın bilimsel ve teknik komiteleri olsa... Sivil Havacılık Akademisi kurulsa... Bu memleket bizim; yurdumuzdan ümidi kesmeyeceğiz.

Yorumu oyla      0      0  
İSG 13 Ocak 2010 Çarşamba 22:32

Bir sade yorum yazamıyorsun sevgili bahadır. İlla bir saldırganlıkmı olmalı. Ne demek o yani 'FİNCANCI KATIRI'ayıp doğrusu...

Yorumu oyla      0      0  
Bahadır Altan 13 Ocak 2010 Çarşamba 17:25

Fevzi Kaptan inceleme yaparak ortaya bir değerlendirme sunmuş. Altına imza atmış, bu arada sivil havacılığımız temel eksikliklerini de vurgulayarak fincancı katırlarını ürkütmüş. Öncelikle sözü olanların susmayı tercih ettiği bir ortamda bu emeğe saygı duyuyor ve alkışlıyorum. Helikopter düz uçuşta ve varyometre sıfır gösterirken de his yanılgılarıyla (veya vertigoyla) yanca, ileri veya geriye kayışla yamaca pek âlâ çarpabilir. Bu bir olasılıktır. Konuyu bütünüyle değerlendirip "vertigo mu değil mi?" meselesine indirgemezsek sanırım geleceğe dair dersler çıkarma olasılığı artar...

Yorumu oyla      0      0  
kpt 12 Ocak 2010 Salı 22:14

Fevzi kaptan yorumunuza katılıyorum.. Kaza nedeninin vertigo olduğunu bende düşünmüyorum ve deiğiniz gibi bu düşünce ve yorum dan öte eldeki mevcut verilerin bir sonucu zaten.. Kaza raporunun açıklanması konusuna gelince bu konu hernedense (!!) Türkiye de böyle.. Bir kaza olur deliller toplaır vriler incelenir ve sonuçta bir rapor hazırlanır ve kamuoyuyla paylaşılır ama bizde neden son 2 maddeye bir türlü gelinmez gelinemez ?? Nedemn o rapor bir türlü hazırlanmaz hazırlanması bitmez ve açıklanmaz.. İşte bu noktada şahsi fikrimi paylaşmak isterim.. Açıklanmz çnkü ucunun dokunduğu yerlerdeki insanlar bi yerlerde yöneticidir genel müdür dür yada patrondur. Ve bu patronun etrafında partili dostlar vardır. O parti büyük ihtimal (!) iktidar partisidir. O rapor açıklnmaz ve hazırlanması hiç bitmez..Bu nasıl bir hukuk tur ? hukuk mudur GUGUK mudur ?? Adalet yok mudur vicdan yok mudur ? saygılar

Yorumu oyla      0      0  
F.ALTUNBULAK 12 Ocak 2010 Salı 16:31

Sayın doktorum. Öncelikle Türk havacılığına hem mesleki olarak hemde yayınlarınızla düşüncelerinizi dile getirerek katkıda bulunmanızdan dolayı bir pilot olarak minnettarlığımı arz etmek isterim. Bilimsel dayanağı olması şartıyla medeni ölçülerde bu konuların tartışılması da bence yararlı olur. Bu kazada elbetteki VERTİGO DA ihtimallarden birisidir. Ancak, Kaza Soruşturma Kurulu Kaza sebebini İHTİMAL'e dayandıramaz. Kesin sebebi bulmadan raporu sonuçlandıramaz. Helikopterin düz uçuşta tepeye çarpmış olması. Durum cayrosunun düz uçuşu göstermesi, Varyometrenin tam (o) da olması. Yani pilotun düz uçuş istek ve amacını gerçekleştirebiliyor olması. Hislerinin esiri olmadığını göstermezmi?. ben eldeki gerçek ve ilmi verilere göre düşüncemi söylüyorum. Ben değil tüm işarlar vertigoyu reddediyor. Saygılarımla. Kpt. F. ALTUNBULAK

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BOEING 481 UÇAK TESLİM ETTİ
Dünya ticari havacılığının dev ismi Boeing, 2009 yılında müşterilerine ...
DHMİ ÇALIŞANLARINDAN İTİRAZ
BTS 2 No’lu Havacılık Şubesi Yönetim Kurulu, bir bildiri yayınlayarak ...
YENİ YILDA YENİ İŞLETMELER
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İnceleme Komisyonu toplantısı sonucunda, ...
 
TÜYLER ÜRPERTEN İDDİA
KKTC Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, "KTHY'nin alınması sürecinde 30 milyon ...
JAL İFLASIN EŞİĞİNDE
Japon Havayolları iflas başvurusuna hazırlanıyor…
KAZA RAPORUNUN ANALİZİ
Kaptan Pilot Feyzi Altunbulak, geçen yıl BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ...
 
ISG 2009'U REKORLA KAPATTI
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2009 yılında rekor yolcu ...
6 UÇAĞA MARTI ÇARPTI
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda dün gece binlerce martı, yağan yağmur ...
SHGM DENETİMLERİ İKİYE KATLADI
Türk sivil havacılık sektöründe hızlı gelişmenin sürdürülebilir bir şekilde ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
EĞİTİM UÇUŞUNDA DÜŞTÜ
ÖN LASTİĞİ PATLADI
İGA'DA HEDEF: ABD'YE AÇILMAK
MOURINHO THY REKLAMINDA
PİLOT-KULE KONUŞMALARI
PİSTTE 371 METRE SÜRÜKLENDİ
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI AÇIKLAMASI
İNİŞ TAKIMI AÇILMADI
AIRBUS'TA ‘İHA' YATIRIMI
ÜNİVERSİTEDE ‘BOEING' PROTESTOSU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
15 / 19 °C 13 / 15 °C 12 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •test
  •filo
  •Temel Kotil