iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
8 Mayıs 2008 Perşembe - 12:14

DOKUNSANIZ AĞLAYACAKLAR

Gençliklerini verdikleri THY’den emekli olmaya zorlanan purserler(deneyimli kabin amiri) “Hakkımızı helal etmiyoruz” dediler.

DOKUNSANIZ AĞLAYACAKLAR
Losev-1

NERDE BİZİM MÜDÜRLERİMİZ

 

23 yıllık deneyimli kabin amiri Hülya Sevin, Türk Hava Yolları’nda son dönemde yaşadığı iki olayı anlatırken, yöneticilere sitem etti. İşte o iki olay ve Sevin’in sitemi:

 

“Son zamanlarda başıma bir emergency olay(acil durum) geldi. Bir Singapur-İstanbul seferi idi. 4 aylık hamile bayan bebeğini tuvalete düşürdü. Ondan sonrasını hatırlamıyorum, son iki saatimizdi. Allah’tan doktorlarımız vardı kabinde, yolcunun hayatını kurtardık ki, bu çok büyük bir başarıdır. İnanılmaz bir koşuşturmaca. Yine geçen sene yaptığım bir İstanbul-Hong Kong seferi var. Hong Kong’a daha inmeden kasırgadan yön değiştirdik. 16 saat yolcuyla uçağın içinde oturduk. Toplam mesaimiz 36 saat oldu. Ve kimse hatırımızı dahi sormadı. ‘Ne yaptınız Hülya ? O uçuşta neler oldu? 16 saat yolcuyla nasıl oturabildin?  Ne yaptın? Nerede bizim kabin hizmetleri müdürümüz? Nerede bizim kabin hizmetleri başkanımız? O uçağa neler oldu?  Ben asla hakkımı helal etmiyorum. 16 saat bir Hong Kong yolcusu uçağın içinde oturur mu. Nerede THY, nerede yöneticiler? 23 senedir THY’de çalışıyorum. Son bir iki senedir sürekli bugün emekli olduk, yarın olacağız diyerek çalışıyoruz. Herkeste bir gerginlik. Havacılıkta moral çok önemlidir. Kaptanın, ikinci kaptanın bütün kabin ekibinin morali çok önemlidir. Şimdi bunların hiç birisine bakılmıyor maalesef.”

 

Havacılıkta bütün kuralların kanla yazıldığının altını çizen purserler, yerlerine geçecek yeni çalışanların tecrübe eksikliği yaşayacaklarını belerterek, “En ufak bir ihlal, can kaybı demektir. Şirkete çok emeğimiz var. Yaklaşık 1985 yılından beri THY’de uçuyoruz. Geldiğimiz zamandan bir baksınlar neler yaşanmış, neler olmuş. Verilen emeklerle şirket nerden nerelere gelmiş bir bakılsın. Kendileri o tarihlerde neredelerdi bir baksınlar. Onlar hiç yokken ortalıkta biz buralardaydık. En büyük tehlike kaza. O uçağı boşaltamazsanız, yolcu yandı. Çok hafife alınıyor. Air France’ın bir uçağı Atlanta’ya inerken altını vurdu ve ondan sonra savruldu, kokpit devre dışı kaldı. Uçağı kurtaran kabin amiridir, purserdir. Hemen ivek comand'a bastı. Ekip o kadar tecrübeli ki hemen uçağı boşalttılar. 61 saniyede boşaltıldı. Bunun dünya standardı 90 saniyedir maksimum. 61 saniyede boşalttı ve şimdi Air France bununla gurur duyuyor. THY’de bunu yapacak ekip var, ama şimdi yeni gelen ekiplere, tecrübesiz bir ekibe bunu yaptıramazsınız. Mümkün değil. Tecrübe şart. Zaten 61’nci saniyeden sonra uçak yanmaya başlamış. Koca 340, içinde 280 yolcu var. Bunu yapabiliyorsan sen bir havayolusun. Eğer yapamıyorsan yazıklar olsun” diye konuştular.

 

Çocuklarımızı bırakıp işe koştuk

 

Kabin amirleri çok büyük fedakarlıklar yaptıklarını, ailelerini, çocuklarını bile ihmal ederek bütün emeklerini THY için harcadıklarını anlatarak, “Bu şirkette çalışmak o kadar basit bir şey değil. Bir purser olmak minimum 20 seneyi gerektiriyor. Çok çabuk purser olmaya aday arkadaşlarımız var. Hiç uçmadan, tık diye hemen bir iki uçuşla purser olacak arkadaşlarımızı yolcularımız göreceklerdir. O kadar basit değil. 23 yılda, küçük çocuklarımızı bırakıp işimize koştuk. Özel günlerimizi geride bırakıp uçtuk. Ve sonunda çok basit bir kağıtla, iş verimi olmadığı şeklinde basit bir mektupla işime son veriliyor. Bu çok acı bir şey. Kabul etmiyoruz bunu. Bir kaza olursa da bunun altına imza atanlar acaba nasıl vicdanen rahat edecekler. THY bir markadır. Keşke ben de iyi bir yönetimle çalışmış olsaydım. ‘Singapur’u baz alıyorum’ diyor sayın genel müdürümüz Temel Kotil. Keşke ben de Singapur’un CEO’ları ile çalışsaydım. Keşke yani “.

 

MESLEĞİN PROFESÖRLERİ

 

Kaptan Pilot Bahadır Altan da kabin amirlerine destek vererek, “Kaptanlar olarak biz uçtuğumuz zaman, kokpite girdiğimiz zaman, arkamızda bu arkadaşlardan birisi varsa bizim içimiz rahat. Çünkü bu mesleğin okulu yoktur. Hiçbir okul kabin memuru, kabin amiri yetiştirmez. Bu mesleğin okulu uçuşun kendisidir. THY bir okuldur. Bu arkadaşlarımız bu mesleğin profesörleridir. 20 yıllık deneyim havacılıkta hiçbir paraya pula değiştirilecek bir şey değildir. Havacılığın en değerli şeyidir tecrübe. En kıymetlidir. 45 yaşında kabin amiri zorla emekliye sevk ediliyor. Tecrübeye duyulan en büyük saygısızlıktır. Şirketin geleceğini riske atmaktır. İki aylık kursla kabin amiri olan birisi henüz havacı olamamıştır. Yıllar içinde, ancak 5-10 yıl sonra bazı deneyimlerle olabilir. Bu arkadaşlarımızın yanında ancak yetişebilir. Bu tüketici hakkıdır aynı zamanda. Bence yüzlerine baktıklarında bir sürü popüler insan bu arkadaşlarımızı tanıyacaktır. Ne oluyor, bu 20 yıllık deneyim çöpe atılıyor. Dışarıda işsiz çok insan varmış gibi, tekstil işçisi değil bunlar. Bu okulda yetişen profesörler bunlar” şeklinde konuştu.

 
TMSF HELİKOPTER SATIYOR
 
AHL'DE KÜFLÜ HAMBURGER PANİĞİ
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
pilot 16 Mayıs 2008 Cuma 

AKP HÜKÜMETİ HER ALANDA GÖSTERMİŞ OLDUĞU MÜKEMMEL KADROLAŞMA ÖRNEĞİNİ DEMEK THY DE DE GERÇEKLEŞTİREBİLMENİN YOLUNU BULMUŞ. FERİM ADAMLARA ÇALIŞIYORLAR, HEM DE FEVKALADE. (TABİ Kİ MENFAATLERİNE)TECRÜBE KAZANMIŞ, UÇUŞ EMNİYETİ VE KURALLARI AÇISINDAN MÜKEMMEL DURUMA GELMİŞ KABİN MEMURU, KABİN AMİRİ VE PURSIRLARINI DAHA EMEKLİLİKLERİNE 3 VEYA 5 YIL DAHA VARKEN EMEKLİ EDEBİLMENİN YOLLARINI ARIYOR. BULDUĞU YOL DA BUKADAR YIL KENDİSİNE HİZMET EDEN PERSONELİNİ RENCİDE EDEREK BULMUŞ, PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ,NEKADAR AYIP HİÇ BİR ŞİRKET ELEMANLARINI RENCİDE EDEREK EMEKLİ EDERMİ???? SN.BAŞBKN VE EKİBİ MEZARDA EMEKLİLİK KANUNU ÇIKARMIŞ OLDUĞU SIRALARDA ZORLA İNSANLARI EMEKLİ EDİYOR. İŞTE BU YAPILAN İKİ HAREKET SN. BAŞBAKANIN VE EKİBİNİN NE KADAR TUTARSIZ OLDUKLARINI ORTAYA KOYMUYORMU????? AYRICA SN.TASSA YÖNETİCİLERİ VE HAVA İŞ SENDİKASI YA SİZLERE NE DEMELİ????? DUT YEMİŞ BÜLBÜL GİBİSİNİZ, ŞİMDİYE KADAR BU HADİSEYİ TÜM TÜRKİYE NİN DUYMASI GEREKMİYORMUYDU??? BİLMEM BELKİDE ÖTMEYİN DİYE DUT VERMİŞLERDİR SİZE DE. BIRAKIN DUT YEMEYİ DE ÖTMEYE BAŞLAYIN BEN SİZİN DIŞINIZDA OLDUĞUM HALDE SİZDEN FAZL ÖTÜYORUM. BU HADİSEYİ BAŞBAKANA ULAŞTIRDIM VE YAKINDA DA SN. BİNALİ BEYE DE ULAŞTIRACAĞIM. İNSANI SEVMEK İÇİN UÇMAYA GEREK YOK. BEN YERDE YÜRÜRKEN İNSANI SEVDİM, YARADANDAN DOLAYI.

Yorumu oyla      0      0  
retired 15 Mayıs 2008 Perşembe 

szn uçuşla ilgili olmadığınız belli oldu hayalerinizde uçmak vardı da nasip olmadı heralde genelde öyle olur nedir bu kin anlamadım size tavsiyem lütfen kulaktan dolma hurafelerle eleştiri yapmayın lütfennnnn tekrar ediyorum uçuculuk biryaşam biçimidir şöylede diyebiirim uzun yıllar süren askerliktirrr uymahurafelerle insanları eleştirmeyin

Yorumu oyla      0      0  
BSLIST 14 Mayıs 2008 Çarşamba 

Gectigimiz gunlerde United ile FRA-ORD arasini uctum. Kabin ekibinin yarisi 40'in ustunde idi ve sadece 1 tane genc eprsonel vardi. Butun ucus boyunca bu arkadaslarin uyumlu ve guleryuzlu calismasi sayesinde, berbat olan ikrami ve entertainmenti mazur gorebildik. Donus ucusunda da benzeri bir ekip vardi. Biraz akli olan, neden ortayasli ekip uyelerinin calismaya devam ettigini anlayabilir.

Yorumu oyla      0      0  
kabin 13 Mayıs 2008 Salı 

yahu ne uçuş güvenliğinden bahsediyorsunuz.kara trafiği daha riskli. kabin amirlerinin hiçbiri elini işe sürmüyor.oturdukları yerden dünyanın parasını alıyorlar.1 gün uçup 3 gün yatıyorlar. gelsinler özel sektörede orda çalışsınlar madem uçuculuk yaşam tarzı haydi hodri meydan.

Yorumu oyla      0      0  
13 Mayıs 2008 Salı 

sizin havacılıkla ilgili olmadığınız belli onun için bilmediğiniz şeylere yorum yapmayın uçuculuk bir yaşam tarzıdır hiç bir meslege benzemez birçok tehlike altında hergün yeni öğrenci gibi bilgilendirilip sınava girdinizmi hiç uçuşta asıl görevin uçuş güvenliği oldğunu ama yolcunun rahatı için ne çanbalar gösterildiğini öle basit diil sizin sölediğiniz gibbi çocuklarını herkes bırakıp işe gidio ama kellle koltukta diill..............

Yorumu oyla      0      0  
kursunkalem 13 Mayıs 2008 Salı 

sadece onlarmı çocuklarını bırakıp işe koştu sadece onlarmı çalıştı herkes çalışıyor ama kimsenin arkasında sendikası olmadan çalışıyor haklarını sonuna kadar alıyorlar emekli olduklarındada olmadanda daha neden ağlıyorlar anlamıyorum.... şükredin ve geriden gelenlere yer açın artık herkesin birzamanı var size kalsa sonsuza kadar çalışırsınız..... ayıptır geriden gelenlere yer açın tek taraflı düşünmeyin

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TMSF HELİKOPTER SATIYOR
TMSF tarafından el konulan Çavit Çağlar'ın helikopteri ne zaman,nerede ...
YAŞLI DEĞİLİZ BİZ
THY’den emekli olmaya zorlanan 35 kabin amiri isyan etti: “Biz yaşlı değiliz. ...
FORMULA 1'E TAŞIMA DESTEĞİ
DHL Global Forwarding Türkiye, Formula 1 yarışlarında rekabet edecek takımlara ...
 
AIR FRANCE PİLOTUNA SORUŞTURMA
Air France’a ait bir yolcu uçağında pilotun 13 yaşındaki bir çocuğa gösteriş ...
İŞTE AYÇİN'İN AÇIKLAMALARI
Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, geçtiğimiz yaz toplu sözleşme ...
THY YÖNETİMİNE UYARI
Atilay Ayçin, “Yönetim haksız uygulamalarını devam ettirirse, THY çalışanı ...
 
POLİSLER BU HALE GELDİ
Atatürk Havalimanı'nda bu sabah yaşanan kavgada iki polis memuru bu hale ...
BURNU KIRILDI
Portclinic, kavga sırasında Zikrullah Günaydın isimli yolcunun burnunun ...
YUMRUKLAR KONUŞTU
Flaş, Flaş, Flaş... Atatürk Havalimanı'nda yumruklar konuştu. Bir tık ötede...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BRUNEI ORDUSUNA AIRBUS
UNIFREE TEİD ÜYESİ OLDU
SİVİL HAVACILIK BİNASINDA EYLEM
AJET'TEN YÜZDE 40 AİLE İNDİRİMİ
TAYKONOTLAR DÜNYA'YA DÖNDÜ
İFADE ORTAYA ÇIKTI
PİSTTE ATA ÇARPTI
BİRLEŞİK KRALLIK'TA REKOR BÜYÜME
İSG'DEN MAYIS'TA 4 YENİ ROTA
TAHLİYEDE ÖNEMLİ HATA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
12 / 16 °C 13 / 18 °C 13 / 14 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •turist
  •kabin memuru
  •Selçuk Bayraktar
  •destek