iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
11 Kasım 2011 Cuma - 12:08

DÜNYADA İLK 5 ARASINA GİRECEĞİZ

THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir’den iddialı hedef: “Sektörden herhangi bir kişiye dünyadan 5 tane bakım merkezi say dediğinizde bir tanesinin THY Teknik olması lazım”

DÜNYADA İLK 5 ARASINA GİRECEĞİZ
23nisanbayram

THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir, THY Teknik A.Ş.‘nin profilini, stratejilerini, HABOM’daki çalışmaları, kısaca her şeyi Airkule.com’a anlattı.

İşte THY Teknik A.Ş Genel Müdürü İsmail Demir ile yaptığımız röportaj…

HEDEFİMİZ BÜYÜK MODİFİKASYONLAR

Airkule: Öncelikle buradaki hangarlarda uçaklara hangi bakımlar yapılıyor? THY’nin yanı sıra yabancı şirketlere de bakım yapılıyor mu?

İsmail Demir: Hangarlarımızda her türlü ağır bakımı yapıyoruz. Özellikle THY uçaklarından başlamak üzere, Türkiye’den hiçbir uçağın yurtdışına gitmemesini hedefliyoruz. Bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz öncelikle... Yurtdışından önemli miktarda firmayı bağladık müşteri olarak. Asıl gelmek istediğimiz nokta ise ‘daha büyük modifikasyonlar’ dediğimiz, uçağın toptan kabin içinin değiştirildiği, dönüşümün yapıldığı şeylere girmek. Bir sonraki hedefimiz bu.

THY GELİRİMİZİN YÜZDE 75’İNİ OLUŞTURUYOR

İsmail Demir: Müşterilerimiz arasında ‘THY’ ve ‘THY dışındakiler’ diye ayırım yapıyoruz. THY işimizin, gelirimizin yüzde 75’ini teşkil ediyor. Yüzde 25-26’sını ise ‘ikinci parti’ dediğimiz, THY dışındaki şirketler teşkil ediyor. O yüzde 25’in yarısını yabancı, yarısı yerli diye ayırabiliriz. Parasal rakama döktüğümüzde yaklaşık 500 milyon dolar THY ise, 150 -160 milyon dolar diğerleri gibi bir rakam söyleyebiliriz. 650-700 milyon dolarlık bir hacimden bahsediyoruz.

Airkule: Uçaklara yaptığınız bakımlardan ne kadar gelir elde ediyorsunuz, ülkeye ne kadar döviz girdisi sağlanıyor?

İsmail Demir: Yabancı şirketlerden gelirin hepsini döviz girdisi sayabiliriz. 80-100 milyon Dolarlık dışarıda iş yapma kapasitemiz var.

TÜRKİYE BAKIM MERKEZİ OLACAK

Airkule: Türkiye bir uçak bakım merkezi oldu diyebilir miyiz, yoksa emin adımlarla olma yolunda ilerliyor mu?

İsmail Demir: Olma yolundayız, çünkü şu anda mevcut tesislerle bunu söylemek fazla iddialı olur. Biz bir an önce yeni tesislerimizin bitmesini bekliyoruz. O tesisler bittiğinde Türkiye diğer özel şirketlerle beraber, THY Teknik ve diğer özel bakım şirketleri ile beraber düşündüğümüzde, bir uçak bakım merkezi olma trendine girmiş olacak. Tabi bunu iki parametre ile yapıyorsunuz. Bir tesis, ekipman. İki insan ve bilgi… Biz ikisini de bir araya koyaraktan yapmak istiyoruz. İnsan ve bilgi hemen ayarlanabilen bir şey değil. Mevcut bir kadro, birikim, tecrübe var. Ama bunun üzerine sürekli koyarak sayıyı artırmanız gerekiyor.  Ön eğitimden sonra başlama sürecini getirdik işe başlamadan önce. Ön eğitimden sonra başlayan arkadaşlar HABOM’da pratik eğitim geçirsinler istedik. En iyi bakım merkezi olma yönünde ilerliyoruz. Bunun mühendislik ayağı var, teknisyen ayağı var, tesis ayağı var ve ekipman ayağı var. Hepsini birden yapıyoruz.  

THY TEKNİK DÜNYADA İLK 5 BAKIM MERKEZİ ARASINA GİRECEK

İsmail Demir: HABOM 500 milyon dolarlık bir hadise. Büyük bir yatırım ve bu yatırımın geri dönüşümünün büyük olması gerekiyor. Türkiye bir bakım merkezi olacak. Arkadaşlarla aramızda kullandığımız bir söz var: ‘Türkiye ve THY Teknik dünyada ilk 5 bakım merkezi arasına girecek.’ Bunun anlamı şu;  sektörden herhangi bir kişiye ‘dünyadan 5 tane bakım merkezi say’ dediğinizde bir tanesinin THY Teknik olması lazım. Ya beşinci olur ya da birinci, ama bir yerde olsun insanların kafasında. Marka oluşturmakla ilgili çalışmalarımız var. Reklam çalışmalarını biraz yavaşlattık ama HABOM’un devreye girmesiyle hızlandıracağız. Uluslararası alanda çeşitli reklamlarımız çıkacak. Bu anlamda bakım merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Bunun emarelerini görüyoruz. Dışarıda konuştuğumuz kişiler bizi görünce ‘artık herkes sizden bahsediyor’ demeye başladılar. Nasıl ki THY’den bahsedilmeye başlandı, dünya çapında bakım onarım sektöründe artık herkes bizden bahsetmeye başladı.

HABOM’A ELEMAN ALINACAK

Airkule: Personel sayınız kaç oldu?

İsmail Demir: Teknik A.Ş. personeli olarak 3 bini biraz geçtik. Bunun yanında diğer yan hizmetleri taşeronlaştırdığımız için yaklaşık 800’ün üzerinde arkadaşımız da o tür hizmetleri veriyorlar. HABOM’ a hızla eleman alınacak. Şu anda 300’ü geçmiş durumda. İlerde yani 5 sene içerisinde 3 bin olmasını bekliyoruz HABOM’daki çalışan sayısını…

DAR GÖVDELİ HANGAR 6 AY SONRA HAZIR OLACAK

Airkule: HABOM’daki çalışmalar ne durumda?

İsmail Demir: İnşaat devam ediyor, bayramdı, mevsim şartlarıydı derken, biz bu sonbaharda dar gövdeli hangarı teslim almayı düşünüyorduk. Şu an bir 6 ay sapma var programda. Birinci faz dediğimiz, dar gövdeli hangarı teslim alırız, orada faaliyetler başlar. Tüm projenin resmi tarihi 36 ay. Geçen sene Nisan’da başladı. 36 aydan önce bitirilmesi için müteahhit gayret gösteriyor. En azından dar gövdenin bitiyor olması bizi rahatlatacak. Çünkü 12 tane uçak alacak. HABOM’u Nisan sonu Mayıs gibi hangarımızı alırız. Bütün hacmi düşündüğünüzde buradan iki kat büyük bir tesis olacak. Hangarlar daha büyük. HABOM devreye girer girmez Atatürk Havalimanı’ndaki 1 numaralı hangarı yenileyeceğiz. 275 bin metre kare kapalı alandan bahsediyoruz.

TEC TAM GAZ ÇALIŞIYOR

İsmail Demir: TEC ayrı bir şirket, HABOM bir proje adı. Geçen sene 45 motorun bakımı yapıldı. Bu sene 80’in üzerinde bir rakam gerçekleşti. Çekirdek müşteri THY. Geçen sene hemen hemen hepsi THY idi. Şimdi THY dışında 15’in üzerinde dışarıdan motor gelmeye başladı. Gelecek sene bu rakam daha da artacak. Gelecek seneden sonra, üçüncü sene bittiğinde artık yüzde 50-50 gibi hedefimiz var. Yüzde 50 THY, yüzde 50 dışarıdan gelen motorlar. Dar gövdeli uçaklarda kullanılan, Airbus ve Boeing’te kullanılan her türlü motora bakılıyor. Geniş gövdelilerde Airbus 340’ların motorlarının bakımları yapılıyor. Bu motorların her türlü bakımları yapılıyor. Çeşitli parçaların tamir ihtiyacı doğuyor.

Airkule: Teknik eleman sayınız yeterli mi, yetişmiş teknik eleman sıkıntısı çekiyor musunuz? İnsan kaynağı olarak işbirliği yaptığınız meslek okulları, üniversiteler mutlaka vardır. Yelpaze ne kadar, bu sıkıntı eğitimden mi kaynaklanıyor?

İsmail Demir: Eleman sıkıntısı genelde piyasada var, ama sıkıntıyı oluşturan kişi sayısından çok, nitelikli kişiyi bir an önce yetiştirmek. Süreç biraz uzun, öyle çok çabuk olmuyor. Çok çabuk olmadığı için de şu an biz istesek 1000 kişiyi işe alırız. Eğitim şöyle; okulların kendileri var, desteğe okul seviyesinde başlıyoruz. Okul seviyesinde başlatmazsanız daha sonra başınız daha büyük derde giriyor. Ondan kastımız şu; okuldan mezun olmuş, diploma sahibi bir arkadaşın bilgi seviyesinin ne olduğu ile ilgili eğer bir standart yok ise, A okulundan mezun ile B okulundan mezun arasında büyük bir fark varsa, siz ikisini de işe aldıysanız ondan sonra şu farklılıklar doğar. İstifade edemiyorsunuz.  Okullara mümkün olduğunca eğitmen, staj desteği vererek eğitim seviyelerini yükseltmeye çalışıyoruz. Ondan sonra da teknisyen yetiştirme programlarını okullarla beraber vermeye çalışıyoruz. Hem okullar veriyor, hem biz veriyoruz. Ayrı okul açmaktan öte, mevcut okullara destek vermenin daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Herkes kendi iyi olduğu işi yapsın, biz de destek verelim. Sinerji doğmuş oluyor böylece.

GENÇLERE HEVES VERMEK GEREKİYOR

İsmail Demir: Teknisyen yetiştirme programlarını üniversitelerde de yapmaya başladık. Kapadokya yaptı, Kayseri yaptı,  Eskişehir yaptı. Eğitmen gönderiyoruz, onların eğitmenlerini buraya çağırıyoruz. Öğrenciler bitirme tezlerini burada yapsınlar. Biz de akademisyenlikten geldik. Araştırmalarına destek olalım gibi protokollerimiz var üniversitelerle. Eğitim ayrı bir konu ve önem veriyoruz eğitime. Kendi haline bırakırsanız 5-6 yıl sürecek bir süreci biz, pratik olarak yarı yarıya nasıl kısarız. Kısarsak sonuçtan nasıl emin olabiliriz. Gençlere heves vermek gerekiyor. Okulların seviyesi o açıdan önemli. Okullara giden çocuklar orada bir şey görmediler.

Airkule: Kibar Holding iştiraklerinden Assan Hanil ile uçak koltukları tasarımı ve üretimi amacıyla, ‘Uçak Koltuk Üretimi Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ adı altında bir ortak girişim şirketi kurdunuz. Uçak koltuğu üretimi ne aşamada?

İsmail Demir: Assan Hanil ile anlaşma imzalandı, Rekabet Kurulu ile şu anda mühendis arkadaşlar 5-6 ay çalışıyorlar özellikle galey ile başladık. Galey’de şu anda THY’nin opsiyonel olarak sipariş verdiği Airbus ve Boeing uçaklarında bizim galeylerimiz olacak diye Boeing ve Airbus’a bildirim yapıldı. Galey firması tasarımlarını yapıyor. İlk toplu üretimi gerçekleştirdiler. Boeing ve Airbus tasarımı inceleyecek ondan sonra ilk bazda THY uçaklarına konacak.

Airkule: SAFA SANA Denetim istatistikleri THY’nin notunun kötü olduğunu gösteriyordu. Bu konuda neler yapılıyor, ne gibi önlemler alınıyor?

İsmail Demir: Bir alarm durumu var. Denetimlerimizi artırdık, bunu düzeltmemiz gerekiyor. Herkes el birliği içinde bu rakamları inşallah düzelterek, SHGM’nin de belirlediği düzeye çekeceğiz. Bu yönde SACA yani şirket içi denetimlerimizi yoğun olarak uyguluyoruz.

Airkule.com: Merdivenler çarpıyor uçaklara, yerde gördükleri hasarı havada görmüyor uçaklar herhalde. Bu konudan dertli misiniz?

İsmail Demir: Ondan çok dertliyiz. Çarpmanın ne olduğunu dışarıdaki adam bilmiyor. 100 bin dolardan 1 milyon dolara kadar rakamlardan bahsediyoruz. Aprondaki arkadaşların çok dikkat etmeleri lazım. Aprondaki araç kullanan arkadaşın çok özel bir alete yaklaştığını düşünmesi lazım. Dikkat etmesi lazım.  İşin başı eğitim…

Airkule.com-ÖZEL

 

 

 
HACILAR YURDA DÖNÜYOR
 
TAV'DA HEDEF İSKOÇYA
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Birinci Süvari 11 Kasım 2011 Cuma 17:20

Heveslendirmek lazım, o zaman önce sendikayla iyi geçineceksiniz, dinleyeceksiniz. Bu olmazsa, suni bir ilerleme olur...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THK'DAN TÜRKİYE'Yİ UÇURACAK PROJE
Her Kurban Bayramı'nda deri toplama tartışmalarıyla anılan Türk Hava Kurumu, ...
'REKABET KARŞITI DEĞİLİZ'
Havaş Genel Müdürü Müjdat Yücel, Airkule’ye konuştu: İETT’nin açtığı ihaleyi ...
NEDEN DUBAI OLMAYALIM ?
myCARGO Murahhas Azası Yavuz Çizmeci, getirecekleri yeni uçaklarla Türkiye’nin ...
 
THY'DE UÇUŞ EĞİTİMİ-2
Amsterdam Kazası’nın pilot eğitimlerine etkisi ne oldu? THY pilotları ...
THY PİLOTLARININ EĞİTİMİ
Türk Hava Yolları pilotları nasıl bir eğitimden geçiyor? Pilotlar yılda ...
ACM ATAĞA KALKTI
1991 yılında kurulan, bilet satış ve turizm, teknik ve yakıt brokerliği ...
 
ADALETLİ DAVRANACAĞIZ
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Slot Koordinasyon Merkezi’nin DHMİ’ye ...
PİLOTLAR SENDİKASI PİLOTA KARŞI
Kıbrıs Türk Hava Yolları(KTHY) Pilotlar Sendikası UÇ-SEN, bir gazeteye ...
SAFİ ERGİN: HEDEFİMİZ AVRUPA
Türkiye’nin en genç havayolu Tailwind’in Genel Müdürü Safi Ergin, Airkule.com’a ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
İGA'DA '23 NİSAN' COŞKUSU
SAFAIR UÇAĞI TEHLİKE ATLATTI
İKLİM AKTİVİSTLERİ GÖZALTINDA
UZAYA GİDECEK 3. TÜRK OLACAK
UÇAKTA OLAY ÇIKARDI
KANADA'DA HAVAALANI YANGINI
PASİFİK'TE İKİ HELİKOPTER DÜŞTÜ
UKRAYNA UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
15 / 21 °C 17 / 23 °C 17 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •kriz
  •TUSAŞ
  •United Airlines
  •seyahat