iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
25 Ocak 2010 Pazartesi - 13:50

GERÇEKLER AÇIĞA ÇIKARILMALI

Pazar sabahı Güven Alkan isimli THY çalışanının ölümüyle sonuçlanan ‘De-icing’ faciası ile ilgili Airkule.com’a ulaşan bazı bilgileri yayınlıyoruz.

GERÇEKLER AÇIĞA ÇIKARILMALI
Losev-1

Atatürk Havalimanı’nda Pazar sabahı meydana gelen olayla ilgili olarak Airkule.com’a ulaşan bilgilere göre, 237 yolcusuyla Bangkok’a gidecek olan TK-60 sefer sayılı Airbus A-340 tipi uçağa sağ ve sol tarafından iki araç yanaşmış ve de-icing işlemi uygulanıyordu.

De-icing uygulamasının tamamlanmasının ardından uçağın sağ tarafında bulunan araç uzaklaşırken, sol tarafta üzerinde Güven Alkan’ın bulunduğu araç arıza yaptı. Bunun üzerine görevlilerin müdahalesiyle araç itilerek uçaktan uzaklaştırıldı. İşte bu sırada manevra yapmaya başlayan uçağın kanadı sol tarafındaki de-icing aracına çarptı. Aracın üzerindeki sepette bulunan THY Techizat Operatörü Güven Alkan yere düştü ve devrilen de-icing aracının altında kaldı.

İddialara göre uçağın kaptan pilotuna de-icing işleminin tamamlandığını ve uçağın hareketine bir engel olmadığı yolunda işaret veren kişi, follow me aracının şoförü Süleyman Bozkurt. Ancak Airkule.com’a ulaşan bilgiler, Süleyman Bozkurt’un bu iddiayı kabul etmediği ve pilota iki kolunu çarpı şeklinde tutarak hareket etmemesini işaret ettiği yönünde…

İşte bu bilgileri değerlendiren deneyimli havacılar, uçağın kaptan pilotuna hareket için bir engel olmadığı yolunda işaret verecek kişinin, headset ile çalışan ve kokpitle irtibatı bulunan görevlinin olması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Yani ‘follow me’ aracının şoförünün böyle bir sorumluluğu ve yetkisi bulunmuyor. Bu durumda akla gelen soru; headset ile çalışan ve kaptan pilota de-icing işleminin tamamlandığını bildirmesi gereken görevli neredeydi? Acaba de-icing uygulama alanına gelmemiş miydi?

Görüştüğümüz pilotlardan aldığımız bir diğer bilgi de, manevra öncesi kokpitten uçağın her iki yanının da kontrol edilmesi gerekliliği oldu.

Olayla ilgili tüm bulgular açılan idari ve adli soruşturmalar kapsamında değerlendirilecek ve akıllara takılan sorular yanıt bulacak. Ancak deneyimli havacıların ilk etapta yaptıkları değerlendirmeler, olayda şirket prosedürlerinin tam olarak takip edilmediği şeklinde…

Öte yandan yurtdışındaki bazı ülkelerde de-icing işlemi sırasında uygulanan standartların bizde tam olarak bulunmadığına yönelik iddialar da gündeme geliyor. Yurtdışındaki uygulamalarda kokpitle yer personeli arasında telsiz bağlantısının bulunduğuna, de-icing işlemi yapan personelin çalıştığı daha donanımlı araçlarda joystick kullanarak yön değiştirdiğine dikkat çekiliyor.

Airkule.com

 
HAVAŞ’IN YENİ ANTREPOSU
 
THY TEKNİK'TEN İTİRAZ
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
up and down 26 Ocak 2010 Salı 23:11

yönetiçinin işi yönetmek hele hele birde pılotları yönetiyorsanız ve hareketın içinde iseniz bu daha çok zor birşeydir 1-gece yapılan de ıceng işlemi karanlık bir ortamda yapılmakta ve yapılan alan aydınlatılmamaktadır. 2-arkadaşların eline verilen işaret feneri uygun nitelikte değildir. 3-bu amaçla görev yapanların serttifikaları yoktur. teknisyen değildir (rahmetli ve bir arkadaşı hariç) 4-bu amaçla tahsis edilen 131.2 frekansı ile de-ice yapanlarla temas kurulamaktadır. 5-teknik ve uçuş işletme konu ile ilgili olark bu sene personelini uyarmamış konunun ciddiiyeti es geçilmiştir. 6-de ice sonrası yapılacak işlemler uçuş harekatının sıkışması ve rotar baskısı yüzünden yapılmaktadır. uçaklar yıkanmamaktadır. 7-özelikle uçuş işletmede yönetim zaafiyeti üst safahda olup yönetim kademesi öngörülü olarak çalışmamaktadır. olaylar olduktan sonra önlem alınma yoluna gidilmektedir. bu durum pilot yönetim usulleri ile çatışmaktadır. 8-de-içeing araçları, ekipmanları ve usulleri cok demodedir happy landıng

Yorumu oyla      0      0  
atc 26 Ocak 2010 Salı 21:40

dokunulmazlara dokunmayın başlığı ile yorum yazan arkadaş.. bu olayın ve gerçeklerin özeti budur işte.. yerden göğe kadar haklısın. kral çıplak kimsenin haberi yok

Yorumu oyla      0      0  
Dokunulmazlara dokunmayın 26 Ocak 2010 Salı 17:03

Kışın ortasında 30 knot rüzgarda, -3 derece sıcaklıkta koruma tedbiri almadan bir garibanı arabanın kepçesine çıkarıp antiice yap,ertesi gün eve gidince hasta ol ama hasta olup mesaiye gelmez isen maaşını keser işten atarım diyene dokunmayın.Kepçenin üstünü hiç olmaz ise kalın bir naylonla kapattırmayan, kepçenin içindeki operatorünü soğuktan korumayan teknik yöneticilerine dokunmayın. Çünkü kapansaydı bu garibim kepçenin içinde kalır birkaç küçük yara ile kurtulurdu.Hiçbir anti ice usulu olmayan , yabancı pilotların antiice usulleri olmadığı için rapor yazacağını bildirdiği DHMI yöneticilerine dokunmayın.Masraf olur diye kulaklık alıp operatörlere vermeyen , işaretler ile anlaşın diyen yöneticilere dokunmayın.Kendi sıcak koltuklarında yöneticilere hoş görünmeye çalışan acilen antiice usulleri emri çıkarıp kaptanlara mutlaka bu emire uyun diyen ama ne olduğu anlaşılamayan emir yayınlayan uçuş işletme yöneticilerine dokunmayın.İlahlar bir kurban istiyorsa bulun bir garib onu kurban edin

Yorumu oyla      0      0  
Birinci Süvari 26 Ocak 2010 Salı 16:41

Hey atc OPERATÖRÜ Sayın Bahadır ALTAN'nın yazısının yerini ben bulamadım nerede söylermisin?! Sağlıcakla..

Yorumu oyla      0      0  
Birinci Süvari 26 Ocak 2010 Salı 16:32

ATC'ye Herkonuda söyleecek bir şeyimin olması seni neden rahatsız ediyor? Sende söyle okuyalım.. Pilotun korunması ile ilgili bir algılaman var yanlış..ben öyle birşey demedim..soruşturma gösterir zaten.. Benim söylemek istediğimi tekrarlayayım.. Bahse konu yöntem/usuller iyi değil ilkel Ayrıca uçağın "winglet" inin ucu çarpmış aracın dikey uzantısına bunun olacağını kestirmek kokpitten bakarak mümkün değil ..bunu açıklamak pilotu korumak maksatlı söylem olarak algılamamanı dilerim ATC operatörü yada kontrolörü....herneyse hepsine kolaylıklar iyi kariyerler dilerim...bundan da alınmasınlar lütfen..

Yorumu oyla      0      0  
bahar 26 Ocak 2010 Salı 16:15

güven abicim sen dünyanın en iyi insanıydın.ölümün hepimizi yıktı RABBİM yerini cennet eylesin nur içinde yat inş.

Yorumu oyla      0      0  
JDJ 26 Ocak 2010 Salı 12:03

ZAVALLI SOFOR GUNAH KECISI OLARAK TUTUKLANDI GARIBANIM. O HAVADA AYDINLATMA ZAYIF TİPİ VE SOGUK ASIRI RUZGAR VE BU DURUMDA SOFORUN İSARETİ İLE TAKSİYE BASLAYAMAZSIN SAYIN KAPTAN KARDESİM. KESİN OLARAK YERLE TELSİZ TEMASININ OLMASI GEREKİR. NASIL KANATLARI GOREMİYORSUN UCAKTA UC KİSİ KOKPİTTE BOYLE DURUMLARDA EN ONEMLİ GOREV KANAT UCLARININ ETRAFIN TEMİZ OLDUGUNU GOZLE GORECEKSİN. BURADA BULUNMASI GEREKEN WİNGTİP MAN LERDİR AMA SPONSOR KRALI REKLAMI COK SEVEN SİRKETİNİZ MALESEF BU ADAMLARA VERECEGİ UC KURUSTAN TASARRUF EDER ELİN GAVUR KULUPLERİNE MİLYON DOLAR PARA İLE SPONSOR OLURLAR. OLAN SEVGİLİ GUVEN AGBEYİMİZE OLDU NUR İCİNDE YAT SEVGİLİ AGBEYİM. BUNUN OLUMUNE NEDEN OLANLARDA KINA YAKSIN. VAR GUCUYLE SPONSORLUGA BUYUMEYE DEVAM ETSİNLER.

Yorumu oyla      0      0  
atc 26 Ocak 2010 Salı 10:17

Birinci süvari dikkat ediyorum hemen hemen her konu hakkında söyleyecek bir şeyin var ve her konu başlığı altında da bir yorumun. Ancak objektif olamadığın ve çok pilot yanlısı olduğu bariz belli oluyor. Daha ilk yorumunda kesin cümlelerle pilot hayatta onay almadan uçağı hareket ettirmez diyip kontrolörü bile soruşturmaya dahil etmişsin. Birincisi ATC operatörü diye bir şey yoktur hava trafik kontrolörü vardır. İkincisi pilot işlem bitti taxi için hazırız demeden hava trafik kontrolörü hiç bir şekilde klerans vermez. Bence sorgulanması gerekenler kısmına pilotu ve senin yorumlarını da eklemek lazım. Bana göre soruşturma bitmeden ve neyin nasıl olduğunu bilmeden birilerini kollayıp birilerini suçlamamak lazım. Sonuçta olayda bir çok faktör ve hatalar zinciri var. Bence her şeyden önce sistem sorgulanmalı. bahadır altanın yorumunu okumanı öneririm yerini sen biliyorsundur.. dostça bir eleştiri..

Yorumu oyla      0      0  
Birinci Süvari 26 Ocak 2010 Salı 01:21

Bu olay başlangıç olsun, Sorgulanması gerekenler: ATC operatörlerinin durumları LTBA meydan kolaylıklarının yeterlilikleri LTBA Uçuş Operasyon Sorunları ve çözümleri LTBA kara yolu ulaşımının sorunları hassasiyetleri ve güvenliği vs vs... devamını da siz değerli büyüklerim düşünürlerim sıralasın Karlı dağlar soğuk olur üşütür Büyükler.. bizden iyi "düşütür"... (kafiye olsun diye) Üzgünüm...

Yorumu oyla      0      0  
Birinci Süvari 26 Ocak 2010 Salı 01:10

Böyle bir doküman bizde neden yok... DHMİ ye sormak gerek... Acılı aile ye belki birileri bazı gerçeklerle haklarını bu ülkede aramalarını sağlayabilir.. bu linki inceleyerek ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.. örnek... http://www.munich-airport.de/media/download/bereiche/efm/dip.pdf

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HAVAŞ’IN YENİ ANTREPOSU
Havaş’ın Atatürk Havalimanı C Terminali’nde inşa edilen İthalat Antreposu ...
ÜÇ HAVAALANINDA OPEN-SKY
Samsun-Çarşamba, Nevşehir-Kapadokya ve Gaziantep havaalanlarında open-sky uygulaması başlatıldı.
LÜBNAN'DA UÇAK DÜŞTÜ
Etiyopya Havayolları uçağının Beyrut'tan havalandıktan kısa süre sonra ...
 
KAZA SORUŞTURMASINDA TUTUKLAMA
Atatürk Havalimanı’nda de-icing işlemi sonrasında meydana gelen ve bir ...
KAPTAN ADLİYEYE SEVK EDİLDİ
Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Bangkok uçağının kaptan pilotu Mehmet Yücekul ...
THY'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Türk Hava Yolları, bir personelini kaybettiği kazayla ilgili başsağlığı ...
 
İŞTE KAZA KURBANI İŞÇİ
Airkule.com, Atatürk Havalimanı’nda THY uçağına ‘de-icing’ işlemi yaparken ...
THY HOLDİNG GİBİ OLDU
Hürriyet Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi ...
SOUTHWEST'TE BAŞARININ SIRRI
Hem personel hem de müşteri memnuniyetini artıran Southwest, Beyaz Saray’ın ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY'NİN 100'ÜNCÜ YIL HEDEFİ
GÜNEY AMERİKA'DA BÜYÜYOR
SIA VAKIF KURUYOR
ERCAN'DA ‘KLASİK OTOMOBİL' ŞÖLENİ
SHGM YEMEKHANESİNDE SINAV
'HAYAT BELİRTİSİ YOK'
BİR YOLCUYLA İLETİŞİME GEÇİLDİ
SELAHATTİN BİLGEN AÇIKLADI
HELİKOPTERİ ACİL İNİŞ YAPTI
‘AEROSHARK' İLE TASARRUF
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
15 / 23 °C 15 / 24 °C 15 / 24 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •TUSAŞ
  •Delta Airlines
  •Sunexpress
  •uçak
  •karantina