iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
29 Aralık 2011 Perşembe - 11:36

GÖKKUŞAĞI HAREKETİ'NDEN DUYURU

Gökkuşağı Hareketi, aralık ayı bültenini dağıtarak, TİS öncesi uyarılarda bulundu: THY çalışanları, TİS sürecinde ne seyirci ne de figüran olacak…

GÖKKUŞAĞI HAREKETİ NDEN DUYURU
Losev-1

İşte Gökkuşağı Hareketi’nin aralık bülteni:

 

“İŞÇİ KIYIMINA "YENİ GEREKÇE": "İSTİHDAM FAZLALIĞI!"

Çoğumuz hatırlarız, iki yıl kadar önce çeşitli birimlerden arkadaşlarımız İstanbul'dan diğer kentlere sürgün edildiler. Bunu kabul etmeyenler, en verimli dönemlerinde işten çıkarıldı. Çoğu arkadaşımız Bursa, Çanakkale, Uşak, Çorlu, Tokat gibi açılan yeni hatlar için, çocuklarını okullarından alıp yollara düştüler. Kimileri de ailelerinden uzakta çalışmayı kabul etmek zorunda kaldı. Şimdi de THY yönetimi bu kentlerde "istihdam fazlalığı" olduğu ve artık onlara ihtiyacı olmadığı gerekçesiyle arkadaşlarımızı işten çıkarıyor. Oysa çıkarılan arkadaşların yerine, iş yoğunluğu sürdüğü için geçici görevle İstanbul'dan yeni elemanlar gönderiyor, hatta yeni işçiler bile alıyor. O halde, daha önce tayin ettiği gibi eski görevlerine geri döndürmek yerine kendi işçilerine bu düşmanlığı neden yapıyor?

 

Sendikamız Hava İş'in "Beyaz bir sayfa açtık" diyerek imzaladığı son toplu İş sözleşmesinden bu yana Kaptan, Kabin Memuru, Teknisyen, Yer İşletme ve diğer birimlerden yüzlerce arkadaşımız işten çıkarıldı. Hava-İş ise olanlara seyirci kalarak görevini yapmıyor. Sendikacılar rahat koltuklarında otururken bedeli hep işçiler ödüyor. İşten atılıp sendikaya giden işçilerin aldığı cevap "Yapılacak bir şey yok!" oluyor. Arkadaşlarımız %10 ve daha fazla oranlarda ücretlerle davalara bakan sendika avukatına yönlendiriliyor.

 

Bizler de Gökkuşağı Hareketi olarak, artık bir haber bile yapılmayan ve olağan hale getirilmek istenen bu uygulamayı işten atılan arkadaşlarımızla Taksim Satış Ofisi önünde protesto ederek kamuoyuna duyurduk. Ancak bundan sonra, kerhen bir açıklama yapan Hava-İş'in, Türk-İş'ten talep ettiği mücadeleci sendikacılığı, attığı nutuklarla değil kendisi harekete geçerek göstermesi gerekmiyor mu?

 

THY'DE İSTİHDAM FAZLALIĞI DEĞİL, EKSİKLİĞİ VAR...

Büyümeye devam eden THY ve bağlı kuruluşlarda istihdam fazlalığı değil tam tersi, eksikliği vardır. Bu yönetim THY'yi devraldığından bu güne kadar 5 binin üzerinde işçinin işten atılması bir skandal değil midir? Hastalanan ve birkaç gün rapor alanlar bile "verimli olmadığı" iddiasıyla, "performans düşüklüğü" gerekçesiyle işten atılıyor.  Hasta olmak bir suç mudur? İşine devam edenler de savunmalar, sürgünler, baskılar altında, endişe içinde çalışıyor. THY ve bağlı birimlerde kurum kültürü ve aidiyet duygusu böylece yok oluyor. Basına yansıyan her problemin altında THY yönetiminin yarattığı bu temel sorun yatmaktadır. Bu da, ülkemizde iktidarın çalışma hayatına dayattığı emek karşıtı politikaların bir parçasıdır.

 

YENİ TİS SÜRECİ BAŞLIYOR...

THY yönetiminin itirazıyla mahkemelerde ertelenen toplu sözleşme süreci bir yıl gecikmeyle başlıyor. Sendikamız yeni dönemle ilgili bir anket yapmaya başlasa da stratejisini, "Sosyal ve idari hakların geliştirilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve reel ücret kayıplarının ortadan kaldırılması" olarak belirlemiş! "Bu 3 temel noktayı eşit alarak süreci yürüteceklerini" duyurdular! Oysa şimdiye kadar yapılan bütün anketlerde işçilerin temel talebinin İŞ GÜVENCESİ olduğunu çok iyi biliyorlar. İşçiler her şeyden önce işten atılma korkusunun ortadan kaldırılmasını istiyor. Sendikanın da stratejisini bu temele oturtması gerekmez miydi?

 

TEMEL TALEP İŞ GÜVENCESİ...

Bu dönemin de temel talebi kuşkusuz iş güvencesidir. Bu nedenle geçen dönem TİS metnine bizzat sendika teklifiyle yazdırılan ve işten atılmaların önünü açan, hatta bunun kanıksanmasına neden olan "ikale sözleşmesi" gibi maddeler kaldırılmalıdır. Sendikaların görevi, sürgünleri işverenin bir hakkıymış gibi olağan gösterecek maddeler üretmek değil, bunlara engel olacak örgütlülüğü kurmaktır. İşten atılmalara topluca yanıtlar vererek bunun önünü kesecek bir sendikal mücadele çizgisi izlenmelidir. Grev nedeni olacak en temel sorun budur.

 

TİS SÜRECİNDE YAPACAKLARIMIZ...

Her dönemde işveren ve sendika yönetimi adeta bir çadır tiyatrosu oynarken esas aktör işçi kitlesini figüran ordusu olarak gördüler. Artık bu oyunun seyircisi de, figüranı da olmak istemiyoruz. TİS öncesi artırılarak sürdürülen işten atılmalar sürgünler kaderimiz değildir. Yeni TİS sürecini bu nedenle çok iyi değerlendirmeliyiz.

 

Öncelikle katılımımızla anketleri göstermelik olmaktan çıkarmalı, taleplerimizi dile getirmeliyiz. Bu taleplerin taslak metne yansıtıldığını ve masada savunulduğunu mutlaka izlemeli ve denetlemeliyiz. Sendika yöneticilerinin her dönem yaptıkları gibi, görüşmeleri belirli bir aşamaya kadar sözde "işçilere açık" yapıp sonra gizli kapılar ardında pazarlıklarla bağıtlama oyununu bozmalıyız. Gökkuşağı Hareketi bu süreci de yakından izleyerek bülten ve bildirilerle bütün arkadaşları bilgilendirmeye çalışacaktır. Hava İş Sendikası yönetimi ve THY işvereni tarafından açılan beyaz sayfaların bedelini artık işçiler ödememelidir...

 

 

 
Tabanın birlikteliği ve dayanışması her türlü oyunu bozacak en büyük güçtür. İşten atılma korkusuyla herkesin sinip susacağını sananlar yanılıyorlar. Dayanışmamızı bu dönemde de artırarak sürdüreceğiz.  THY işçileri sessizce izlese de her şeyin farkındadır. Günü zamanı geldiğinde de gereken cevabı, işverene de sendika patronlarına da verecektir...

 

GÖKKUŞAĞI HAREKETİ

YAŞASIN SINIF ve ALIN AKLIĞI KARDEŞLİĞİMİZ”

 
TAV İZMİR İÇ HATLARI DEVRALIYOR
 
ESENBOĞA'DA YANGIN TATBİKATI
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Birinci Süvari 31 Aralık 2011 Cumartesi 02:43

Bu son şansları... eğer kazanım olmazsa.. sendikal katılımıma son veriyorum..

Yorumu oyla      0      0  
FLUENCE H. 30 Aralık 2011 Cuma 12:19

Fillerin tepiştiği bir ortamda çimlerin ezilmemesi için Gökkuşağını seçin. Son genel kurulda başkan adayı belirlerken yaptıkları hatayı bir dahaki genel kurula tekrarlamazlar ise bu iş tamamdır.

Yorumu oyla      0      0  
Misafir 30 Aralık 2011 Cuma 08:53

Taksimde işten atılan kaç kişi vardı yanınızda? Protesto edenleride açıklayın.

Yorumu oyla      0      0  
işekmek 29 Aralık 2011 Perşembe 22:37

neden rumuzlu uyanık, çok akıllı zannediyorsun değil mi kendini? şark kurnazı tarzın adresini ele veriyor, dikkat et!

Yorumu oyla      0      0  
ADALET VE MÜCADELE 29 Aralık 2011 Perşembe 21:28

İnsanlık var olalı süren mücadele, adalet ve hak arayışıdır. Mazlumlar çoğu zaman yenilselerde, tarihe en büyük insanlık derslerini onlar verir. En güzel kitaplar onların hikayesini anlatır. En güzel filimler onların acılarından çıkar, herkesin düşünüp söylemediklerini söyler ezilenler. Çünkü onların bu dünyada çocuklarına bırakacakları eğilmemiş başlar ve hak yememiş bir duruştur. Gökkuşağı hareketi bu mazlumiyetin adıdır. Şimdi yeni bir dönem başlarken eğilmeden, bükülmeden ve tertemiz bir mücadele için çalışanların yanında, sermaye ve bürokrasinin karşısında Emeğin hakkını almak için söyleyecek sözümüz yapacak işimiz var. Hava iş üyelerinin kazanımları ve mücadelesinin en önünde olacağız.. Saygılarımla Ali GÜLÇİÇEK.

Yorumu oyla      0      0  
yeni TİS 29 Aralık 2011 Perşembe 13:51

Yeni TİS için somut önerilerinizi kapsamlı olarak bekliyoruz. FTL, sosyal haklar, son 3 yılda geriye giden hakların tespiti ve tekrar alınması.

Yorumu oyla      0      0  
NEDEN 29 Aralık 2011 Perşembe 12:19

NEDEN SENDİKA CALIŞANI BAYAN'IN ACTIGI 'MOBİNG'DAVASINDAN BAHSETMİYORSUNUZ. SİZDEMİ BU YÖNETİMİ KORUMAYA ALDINIZ YOKSA. GAZETELERE MANSET OLMUŞ BİR HABER HAKKINDA TEK KELİME ETMEMENİZ ÇOK MANİDAR GÖKKUŞAĞI HAREKETİ. AKLIMIZA BAŞKA ŞEYLER GELİYOR DOĞRUSU. SÖZ KONUSU KADIN HAKLARI OLUNCA SİZDE SUS PUS OLDUNUZ HAYRET.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TAV İZMİR İÇ HATLARI DEVRALIYOR
TAV Havalimanları, İzmir’de İç Hatlar Terminali’ni devralıyor…
THY UMRE SEFERLERİNDE REKOR KIRDI
THY, umre turizminde tarihi rekora imza attı
SUNEXPRESS YÜKSEKTEN UÇUYOR
2011 yılının ilk 9 ayında gerçekleşen rakamlar, Sunexpress’in rekor büyümesini işaret ediyor
 
KOKPİTTE SON KONUŞMALAR
1 Haziran 2009’da düşerek Atlas Okyanusu’na gömülen Air France uçağının ...
TÜRK PİLOTLAR DÜNYANIN EN İYİSİ
Emekliye ayrılan 50 Kaptan Pilottan ‘Türk pilotların İngilizceleri yetersiz’ ...
ŞAFAK BEKÇİLERİ'Nİ ANLATTI
Yeşilçam’ın unutulmaz oyuncularından Göksel Arsoy emekli pilotlar balosunda ...
 
EMEKLİ PİLOTLARIN MUTLU GECESİ
Türkiye Pilotlar Vakfı(TPV) ve Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA), ...
YOLCULAR KURTULDU
Flaş, flaş... Kırgızistan'da iç hat seferi yapan TU-154 tipi yolcu uçağı düştü.
THY'YE CEZA VERİLİR Mİ
Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı soruşturmada nihai kararın ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
EMIRATES'TE YENİLENEN UÇAKLAR
WTATİL-SALAMAIR İŞBİRLİĞİ
BRITISH UÇAĞINDA SKANDAL
GÖVDE ÜZERİ İNDİ
'COMAC C919' YORUMU
EMBRAER PİSTTEN ÇIKTI
ERCAN'DA ‘ANNELER GÜNÜ'
İKİ KEZ YILDIRIM İSABET ETTİ
ABD'DE YENİ YASA TASARISI
‘ENGELLİLER HAFTASI' MESAJI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
9 / 17 °C 11 / 18 °C 12 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •almanya
  •Kargo
  •maske
  •Turkish Airlines
  •Kadri Samsunlu