iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
16 Temmuz 2013 Salı - 15:23

HABOM'DA NELER OLUYOR

Bahadır Altan yazdı: HABOM işçileri metal iş koluna geçtikten sonra şimdi de yandaş sendika Çelik-İş'e üye yapılmak isteniyor.

HABOM DA NELER OLUYOR
Losev-1

HABOM (Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi) Turkish Tecnic A.Ş'nin bir parçası olarak kurulan, aynı işi yapan ama şimdi bakanlığın tespitiyle artık metal iş kolunda gösterilen bir kuruluş. Hava-İş'in, iş kolu tespitine yaptığı itiraz sadece yetkili olduğu Teknik A.Ş yi kapsadığı için, bu tespit resmi gazetede de yayınlandıktan sonra HABOM için yürürlüğe girince de hemen Hak-İş'e bağlı Çelik-İş sendikasını yetkili kılma çabaları haber alınmaya başladı. Hatta yarın işverenin sağlayacağı otobüslerle 600 kadar işçinin Çelik İş’e giderek üyelik kaydını yaptıracakları bilgisi geldi.

28 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazetedeki şu tebliğ yayınlandı:

"Karar: Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve bağlı işyerlerinde yapılan işlerin niteliği itibariyle İşkolları Yönetmeliği'nin 12 sıra numaralı "Metal" işkoluna girdiğine ve yapılan bu tespitin Resmî Gazete'de yayımlanmasına 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 5 inci maddesi gereğince karar verilmiştir." (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/06/20130628-20.htm)

"Uzlaşmacı Sendika" adı altında reklam edilen Çelik İş, işçilere %8 zam ve 2 ikramiye bile vaad ediyor. Ancak daha önce aynı sendikanın 2010 yılında İskenderun Demir Çelik'te imzaladığı sözleşmeden hemen sonra işçilerin onayını almadan yaptığı ek sözleşmeyle ücrete bağlı bütün haklarda %35 indirime imza attığını bilen işçiler ise tereddüt içinde.

THY Teknik A.Ş işçisi birçok teknisyen emekliliklerini hak ettikleri gün düşük ücret ve haklarla HABOM'a geçmeye zorlandılar. Böylece HABOM'un deneyimli, lisanslı teknik eleman ihtiyacı karşılandı. THY yönetiminin sendikal hakları yok sayma çabası bilinirken şimdi iş yerine yandaş sendika sokma çabası ise soru işaretlerine neden oluyor.

HABOM işçisini 3 yıldır adeta sefalete sürükleyenler, şimdi neden işçilere ‘örtülü’ sözleşme, ‘uzlaşmacı’ sendika öneriyor? Bunun nedeninin, işçilerin nasıl olsa bir sendikaya gidecek olduğu, o zaman kendi denetimlerinde bir sendika olmasını sağlamak olduğu görülüyor.

Çelik-İş önerisinin, işverenin sendika önerisi olduğunu söyleyen teknisyenler bu nedenle buna itiraz ediyorlar. Sendikalı olmanın şart olduğunu ancak bunun işverenin yönlendirmesiyle değil kendi kararlarıyla yapılması gerektiğini ifade ediyorlar. “Sendikalı olmadan önce, ilk başta kendi içimizde birlik sağlamalıyız. Sonra iş kolundaki 3 sendikadan birine, işçi için daha iyi olanına gitmeliyiz" şeklinde düşünenler çoğunlukta. Bilindiği gibi Metal iş kolunda DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş  ve Türk-İş'e bağlı Türk Metal sendikaları da yetkili.

Görüştüğümüz işçiler;

"HABOM-Teknik AŞ birlikte hareket etmeli. Ne karar vereceksek birlikte yapmalıyız, bu günkü gibi bölünme sürerse, işveren kazançlı çıkar. Hava-İş yönetiminin bugüne kadar izlediği politika, ne yazık ki HABOM işçisinin güvenini kazanamadı bu gerçekleşseydi buraya başka sendika da adım atamazdı." şeklinde konuştular.

Zaten gecikmiş olan sendikalaşmayı, işverenin oyunlarıyla aceleye getirmeden, önce kendi birliklerini sağlamlaştırarak, birlikte seçmek istediklerini ifade eden teknisyenler arkadaşlarını da işverenin bu oyununa gelmemeye çağırıyorlar.

BAHADIR ALTAN - Airkule.com

28 Haziran 2013  CUMA Resmî Gazete   Sayı : 28691

TEBLİĞ

             Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

İŞKOLU TESPİT KARARI

Karar No.             :  2013/28

İşyeri                     :  Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.

                                  Atatürk Havalimanı B Kapısı

                                  Yeşilköy-Bakırköy/İSTANBUL (merkez)

Tespiti İsteyen     :  Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.

İnceleme               : Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.'de Bakanlığımızca yapılan incelemede; söz konusu şirket bünyesinde faaliyet gösteren Hat Bakım Müdürlüklerinin donanım ve personeli ile birlikte 16/02/2011 tarih ve 06 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile THY A.O. Şirketine devredilmesiyle şirketin faaliyet alanında esaslı bir değişikliğe gidildiği, şirketin İstanbul'da bulunan hangarlarında ve atölyelerinde; Türk Hava Yolları A.O ve yerli, yabancı bir çok havayolu şirketine ait uçakların planlı ve plansız uzun süreli ağır bakımlarının yapıldığı, uçakların ve uçak parçalarının boyandığı, uçaklarda bulunan elektronik ve haberleşme sistemlerinin bakım, onarım ve testlerinin yapıldığı, uçakların yapısal parçalarının bükme, kesme ve soğuk şekillendirme gibi talaşsız imalat teknikleri ile onarım, tamir ve gerektiğinde imalatlarının yapıldığı, uçak ve uçak parçalarının tahribatsız muayene teknikleri ile kontrollerinin yapıldığı, uçakların elektrik, pnömatik ve hidrolik sistem parçalarının bakım ve onarımlarının yapıldığı, uçak motorları ile uçaklara ait diğer güç sistemlerinin değişim ve bakım işlemlerinin yapıldığı, çeşitli mekanik uçak parçalarının talaşlı imalat teknikleri ile tamir edildiği ve gerektiğinde parçaların imal edildiği, uçakların kabin içi yerleşiminde yeniden düzenlemelerin yapıldığı, hangarlar ve atölyelerde belirtilen işlemlerin yapılması için yüksek kapasiteli hidrolik kaldırma jakları, presler, matkaplar, işleme merkezleri, torna ve frezeler, taşlama ve kumlama tezgahları, uçak motoru ve parçaları için test cihazlarının kullanıldığı, Ankara'da bulunan Esenboğa Uçak Bakım Müdürlüğüne ait hangar ve atölyelerde de; uçakların planlı ve plansız ağır bakımlarındaki mekanik, aviyonik, kabin içi ile ilgili bakım ve onarım işlemlerinin yapıldığı, uçakların yapısal parçalarının bakım ve onarımları ile gerektiğinde yenilerinin imal edildiği, uçakların motor değişimlerinin yapıldığı, bakım işlemlerine ek olarak uçak parçaları için tahribatsız muayene ve boroskop kontrollerini yapma kabiliyetinin bulunduğu, hangar içerisinde yüksek kapasiteli hidrolik kaldırma jaklarının bulunduğu, yapısal işlemlerinin yapılmasında talaşlı ve talaşsız imalat tezgahlarının kullanıldığı, bu nedenle yapılan işlerin İşkolları Yönetmeliği'nin 12 sıra numaralı "Metal" işkolunda yer aldığı tespit edilmiştir.

Karar: Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve bağlı işyerlerinde yapılan işlerin niteliği itibariyle İşkolları Yönetmeliği'nin 12 sıra numaralı "Metal" işkoluna girdiğine ve yapılan bu tespitin Resmî Gazete'de yayımlanmasına 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 5 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.

 
THY ROTAYI ARJANTİN’E ÇEVİRDİ
 
UÇAN AŞÇILARIN DERTLERİ BİTMİYOR
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ucakhamalı 2 Ağustos 2013 Cuma 15:52

an ıtıbarı ıle celık ıs sendıkası calısma bakanlıgına yetkı tespıtı basvurusunda bulunmus. mesaj geldı telefona

Yorumu oyla      1      0  
nesevimli 17 Temmuz 2013 Çarşamba 21:53

Benim favorim;Diske bağlı Birleşik Metal İş tir.

Yorumu oyla      2      5  
Havacı 16 Temmuz 2013 Salı 21:22

En kötü sendika sendikasizliktan iyi değil dir!

Yorumu oyla      3      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY ROTAYI ARJANTİN’E ÇEVİRDİ
Türk Hava Yolları ile Arjantin Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı arasında iyi ...
THY'YE BİR ÖDÜL DAHA
Türk Hava Yolları’na Airline Business’dan önemli ödül
ERKEN REZERVASYONDA HER ŞEY 44 TL
Son üç yıldır “Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi”* seçilen Türk Hava ...
 
SEKTÖRÜN YÖNETİCİ LİDERİ HOGAN OLDU
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ulusal havayolu şirketi Etihad Havayolları’nın ...
GENEL KURULA DOĞRU SON DURUM
İbrahim Köktener, Hava-İş Sendikasında yaklaşan genel kurulla ilgili gelişmeleri gündeme getirdi…
PİLOT ADAYLARINA ÖNEMLİ DUYURU
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü pilot sınavları ile ilgili daha önce 5 ...
 
THY'NİN HEDEFİNDEKİ ÜLKE
Türk Hava Yolları (THY), dünyanın en büyük ağı olma yolunda yatırım fırsatlarını ...
GÖKYÜZÜNDE ÇİÇEK AÇTILAR
Rusya’nın İncileri’ adlı kadınlardan oluşan paraşütçü takım 101 kişi ile gökyüzünde çiçek oluşturdu
A350 XWB’NİN TEST UÇUŞLARI BAŞARILI
A350 XWB ilk uçuşundan itibaren 92 saatlik test uçuşu gerçekleştirdi.
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
AIR CANADA'YA TEPKİ
PLANÖR KAZASINDA TRAJİK ÖLÜM
İRFAN SARP VEFAT ETTİ
PİLVAK'TA SEÇİM ZAMANI
HANEDA'NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI
PEGASUS'UN YENİ ROTASI
ÜREKSOY: 26 NİSAN'IN ÖNEMİ
LUFTHANSA'DA YENİ KABİN
ERCAN'DA 'PİLOTLAR GÜNÜ'
TAV'A 'EN İYİ İŞVEREN' ÖDÜLÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
13 / 18 °C 14 / 15 °C 14 / 16 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •turist
  •salgın
  •Çin
  •Kadri Samsunlu