iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
16 Temmuz 2013 Salı - 15:54

UÇAN AŞÇILARIN DERTLERİ BİTMİYOR

Türk Hava Yolları’nın uzun hat uçuşlarında görev yapan TurkishDOCO’nun ‘Uçan Aşçıları’nın dertleri bitmiyor. Uçan şefler bu kez de aşçı olmamalarına rağmen aşçı kıyafeti giymelerine isyan etti ve ‘Bu ne kadar etik? ‘ sorusunu yöneltti.

UÇAN AŞÇILARIN DERTLERİ BİTMİYOR
Pilots day

İşte Airkule.com’a bir Uçan Şef'ten gelen mektup:

Merhabalar;

Öncelikle ilgili linkte yayınladığınız haberden dolayı ( http://www.airkule.com/haber/UCAN-ASCILARIN-FERYADI/9847 ) çok teşekkür ediyorum.

Sayenizde bir sürü düzenleme yapıldı ve uçan şefler daha iyi şartlarda çalışıyor. Eminim arkadaşlar sizden minnettardır.

Fakat şimdi bizler ne olduğu tam belli olmayan Aşçı Kıyafeti ile uçaklarda çalışan Uçan Servis Şefleri ( Flying Service Chef ) zor durumdayız. Lütfen bizim de sesimizi duyurmamıza yardımcı olun.

Uçan servis şefi olarak çalışıp birer aşçı olmamamıza rağmen neden bir aşçı kıyafeti ile çalışıp insanları farklı bir beklentiye sokuyoruz ve bu ne kadar etik acaba çok merak ediyorum! Bunu şirkete, yöneticilerine sorarsın cevap tek ve nettir; Büyük patron öyle istiyor!

Ayda 80-110 saat arası uçup 40-60 saat yer hizmeti ( yani cip loungda boş toplama ) yapan bizlerin aylık 8 izin günü var. İzinlerimiz haftada 2’şer gün olarak planlanmasına rağmen her izin gününün önüne mutlaka bir gece uçuşu verilir ve şanslıysan sabah 6-7 gibi evine dönersin. Bazen izin gününde evine 10-11 gibi gelip yatarsın ama o gün senin aylık izin günlerinden birisidir. 8 günlük izin gününün 4 günü böylece gider. Diğer izin günlerini de rahat kullanamazsın. Çünkü hem yapman gereken bir sürü ütü işin vardır hem de mutlaka arkasına bir sabah erken uçuşu verilmiştir.

Şirket yetkililerine durumu bildirdiğinde bir çözüm aranması yerine hedef haline gelirsin.

Şirkette var olan sendikadan faydalanamazsın, ikramiye alamazsın ama sorsan kadrodasın.

Hasta olup yatsan 1 ay neredeyse bir asgari ücret kadar maaş alırsın.

Birileri bizim de bu ülkenin nice hayalleri olan, bir sürü zorluklarla Üniversite bitiren genç bireyleri olduğumuzu unuttular mı acaba?

Ben paradan söz etmiyorum.

Evet beraber çalıştığımız kabin memurlarının yıllık hesaplama yapınca yarısı kadar kazansak ta ( ki onlardan fazla uçup üstüne 40-60 saat cip de boş toplayıp ) şükrediyoruz maddi anlamda ama biz de insanız. Neden bu kadar sömürü, neden bu kadar insanı hem psikolojik hem de fizyolojik yıpratmak? 

Biz de insanız! Lütfen farkımıza varınız!..

Saygılarımla;

Bir Flying Service Chef ( Aşçı Olmayan! )

 
HABOM'DA NELER OLUYOR
 
13 MİLYON TAŞ DÖKÜLDÜ
YORUMLAR
Toplam 30 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fsc 23 Mart 2015 Pazartesi 15:33

Turkish Do&Co FSC eğitimine katılmış biri olarak şunları söylemekte fayda görüyorum ; eğitimin amaçları, kendini eğitimci sanan birkaç şefin keyfi durumuna göre şekil değiştirebilir. Kurum kimliği katılımcıya kazandırılmadan eğitimci şefler tarafından aşağılanarak, tartaklanarak özgüveniniz yerle bir edilir.(Bu durum şef'in size bakış açısıyla değişiklik gösterir, tamamen kişisel tasarrufudur.) Bu noktada sizin ne bildiğiniz, kabiliyetiniz, melekelerinizin hiçbir önemi yoktur. Zaten bu durum şefler tarafından en başından örselenmiştir. Eğitim sınıfı içerisinde cebimde 700 dolar var diyerek sınıf içinde saymak, bu saç olmamış diyerek sınıf içerisinde kadın katılımcının saçını çekmek hiç de uygun davranışlar değildir. Sonrasında şeflerin kendi yaşamlarından bahsederek "demogoji" yapması, kurumdan kazandıkları ücretlerden övgüyle bahsederek sınıfın motıvasyonunu yükseltebileceğini düşünmesi seflerin en temel eğitimci özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu eğitimin sıkıntısı eğitimin zorluğu değil eğitimcilerin kişisel problemlerini ve ego tatminlerini katılımcılara yansıtmasıdır ve bu noktada size sunulan ücretin hiçbir önemi kalmamaktadır.Şirket tarafından size sunulan gelecek "saygıdeğer" birkaç eğitici şef tarafından hiç edilmektedir. Neticede Do& Co gibi bir firmanın eğiticilerin eğitilmesi ve denetlenmesinin hem kurum için hem de iyi niyetli, kabiliyetli katılımcıların maddi manevi kazancına olacaktır.

Yorumu oyla      6      0  
fc ler 23 Kasım 2014 Pazar 22:26

Fsc arkadaslar maas hesabi yapsin sizin kontroldeki hic bir mesleki bilgisi olmayan adami sefiniz yapsinlar 6500 tl brüt maas alsin bide üstüne uçuş paralari eklensin sizde 1450 tl brüt maas alin.... ali ye sevgiler le.... 8200 net le :)

Yorumu oyla      3      1  
lady ye cevap 23 Kasım 2014 Pazar 16:39

sen bay yalakalık yolunda yol almışsın ... piyon yapıp sana terfi mi vericekler acaba..... problemleri şirkette konuşamayan insanlar burada yazıyor..... en ufak problemi dile getiren şirket düşmanı damgası yiyip konuluyor örnek ben.... bayanlar hamile hamile ağır işlerde çalıştırılıyor sesini çıkaran kovuluyor ... abisi kaptan olan terfi alıp şirketin sahibi gibi geziyor... oradaki balkız kürşat gibi ler şirketin her şeyinden faydalanırken biz de cip eksik olsa da para kazansak diye her ay maaş hesabı yapıyoruz... insanları susturmakla olmuyor gel 5/8 arası demekle de olmuyor.... karakteri insanın herşeyden önemli...... kamil koçtan adam alıp fsc ben yapmıyorum... bu iş bu kadar basitleştirilmiş....

Yorumu oyla      3      0  
sagopa 7 Ağustos 2014 Perşembe 00:19

arkadaşlar cip launge maası ne kadar

Yorumu oyla      0      1  
lady flying service chef 16 Nisan 2014 Çarşamba 12:26

Arkadasim bu kadar derdin var madem sorunlu calisiyor diger hava yollarina ozeniyorsan kimse seni zorla calistirmiyor istifa icin ik 8-5 sirkette . Senin gibiler gitsinde ihtiyaci olanlarin onu acilsin .. kapida 500 basvuru var ayrica sana sozlesmen yapilirken bunlar soyleniyor kabul etmeseydin

Yorumu oyla      10      32  
öğretmen 11 Mart 2014 Salı 08:43

mirage 01, çok iyi bir mesleğin var, ingilizce öğretmenliği ; işin güvenceli ,istikrarlı ,kazancıda iyi ve sürekli,ingilizcenle ve kazancınlada epey yer dolaşırsın. üstelik saf, temiz, bozulmamış çocuk vicdanlarına hizmet edeceksin niye istifa edersin işini bırakırsın arkadaş anlamıyorum ki!?

Yorumu oyla      11      0  
mirage01 9 Mart 2014 Pazar 15:43

arkadaşlar burada yazdığınz her şey birilerinin hayatına yön verebilir.. o yüzden lütfen bu işte halihazırda çalışanlar gerçek deneyimlerini paylaşırlarsa ve net maaşın ne olduğunu yazabilirlerse çok sevinirim.. çünkü ben bikaç yıl önce ingilizce öğretmenliğinden istifa ettim ve şimdi bu iş için mülakat sürecindeyim.. ve tekrar öğretmenliğe dönmekle bu iş arasında çok kararsızım.. o yüzden bu işi yapan arkadaşlardan objektif bir şekilde işin hem olumlu hem de olumsuz yönlerini değerlendirmelerini rica ediyorum.. saygılar!

Yorumu oyla      8      1  
Chef's 15 Şubat 2014 Cumartesi 23:51

Ne kadar maaş alıyor service chef

Yorumu oyla      3      1  
Dertli Chef 11 Ocak 2014 Cumartesi 01:45

Sürekli sömürülüyoruz maalesef, thy den fazla uçup üstüne cip de çalış ayrıca cip 60 tl brüt gibi komik bir rakkam'a varıypr bunun net rakkamını yazmıyorum bile. Cip de yaklaşık 10 saat boş topla ayyakların şişsin. AYIPTIR AYIP. Cip nin kadrolu elemanını geçtim orada çalışan part time elemanlar bile bizden fazla alıyorlar bunun mantığı nedir?

Yorumu oyla      9      1  
Sailor 3 Ocak 2014 Cuma 15:59

Merhaba Arkadaslar, Benide flying sevice chef mulakati icin istanbul'a davet ettiler fakat yazilan yorumlari okuyunca tedirgin oldum. Ogrenmek istedigim konu aylik net nekadar ucret aliyorlar? Yolcu gemisi mulakatimda var aralarinda kiyaslama yapicam. Yardimci olursaniz cok sevinirim. Hepinize saygilar sunarim

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HABOM'DA NELER OLUYOR
Bahadır Altan yazdı: HABOM işçileri metal iş koluna geçtikten sonra şimdi ...
THY ROTAYI ARJANTİN’E ÇEVİRDİ
Türk Hava Yolları ile Arjantin Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı arasında iyi ...
THY'YE BİR ÖDÜL DAHA
Türk Hava Yolları’na Airline Business’dan önemli ödül
 
ERKEN REZERVASYONDA HER ŞEY 44 TL
Son üç yıldır “Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi”* seçilen Türk Hava ...
SEKTÖRÜN YÖNETİCİ LİDERİ HOGAN OLDU
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ulusal havayolu şirketi Etihad Havayolları’nın ...
GENEL KURULA DOĞRU SON DURUM
İbrahim Köktener, Hava-İş Sendikasında yaklaşan genel kurulla ilgili gelişmeleri gündeme getirdi…
 
PİLOT ADAYLARINA ÖNEMLİ DUYURU
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü pilot sınavları ile ilgili daha önce 5 ...
THY'NİN HEDEFİNDEKİ ÜLKE
Türk Hava Yolları (THY), dünyanın en büyük ağı olma yolunda yatırım fırsatlarını ...
GÖKYÜZÜNDE ÇİÇEK AÇTILAR
Rusya’nın İncileri’ adlı kadınlardan oluşan paraşütçü takım 101 kişi ile gökyüzünde çiçek oluşturdu
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
AIRBUS'TA İLK ÇEYREK SONUÇLARI
TÜRKSAT 6A İÇİN TARİH VERİLDİ
HEATHROW'DA RAKAMLAR OLUMLU
TAV YOLCU SAYISINI ARTIRDI
AYJET'TE MEZUNİYET TÖRENLERİ
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
14 / 19 °C 13 / 19 °C 13 / 16 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •pilot
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •Delta Airlines
  •seyahat