iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
3 Şubat 2010 Çarşamba - 17:40

HAVA-İŞ REST ÇEKTİ

THY yönetiminin eyleme katılacak işçiler için yasal işlem yapacağını açıklamasına tepki gösteren Hava-İş Sendikası, “THY yönetiminin işçileri tehdidi anayasal suçtur” şeklinde yanıt verdi.

HAVA-İŞ REST ÇEKTİ
Losev-1

Hava-İş Sendikası’ndan yapılan açıklama şöyle:

 

“Değerli Üyelerimiz;


Konfederasyonumuz Türk-İş'in aldığı karar gereğince 4 Şubat günü Anayasal çalışmama hakkının kullanılmasına yönelik, THY Yönetimi tarafından yayınlanan ve 1 gün işe gelmemenin YAŞADIŞI GREV sayılacağını ilan eden ve bu ANAYASAL HAKKINI kullananların iş sözleşmesinin bildirimsiz feshedileceğini belirten duyurunun kendisi uluslararası hukuka ve Anayasa aykırıdır.

 

Demokratik açılım diyen Hükümetle de alay etmektir.Kendisi de Avrupa Birliği Havayolları Birliği üyesi olan THY'nin AB normlarını hiçe sayan bu tutumunu kınıyoruz. Demokratik talep ve tepkileri kullanmak; Anayasanın devletin sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirten 2. maddesi, çalışanların ve işverenlerin, üyelerinin çalışma ilişkilerinde ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma ve bu sendikalara üye olarak bu doğrultuda etkinlik yapma hakkının bulunduğunu belirten 51. maddesi, usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası anlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası anlaşma hükümlerinin uygulanacağını belirleyen 90. maddesi ve 90. maddenin bir gereği olarak; 87 ve 151 sayılı ILO Sözleşmeleri, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin 11. maddesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı’nın ‘Toplu pazarlık yapma ve eylem hakkı’ başlıklı 28. maddesine göre hiç bir şekilde suç değildir. Bilindiği üzere Anayasa’da önemli değişiklikler yapılarak kamu görevlilerine sendika hakkı açıkça tanınmış, daha sonra yapılan bir değişiklik ile de Anayasa’nın 90. maddesinin son fıkrasına, 07.05.2004 günü kabul edilip 22.05.2004 günlü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5170 sayılı yasayla eklenen son cümle uyarınca “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası anlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası anlaşma hükümleri” esas alınacaktır” kuralı getirilmiştir.

 

Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı’nın ‘Toplu pazarlık yapma ve eylem hakkı’ başlıklı 28. maddesine göre; “Çalışanlar ve işverenler veya bunların ilgili kuruluşları, Topluluk mevzuatı ve ulusal yasalar ve uygulamalara göre uygun düzeylerde toplu sözleşmeler müzakere etme ve imzalama ve menfaat ihtilafı olması halinde grev eylemi dahil olmak üzere kendi çıkarlarını korumak için ortak (toplu) eylem yapma hakkına sahiptir.” İç hukukumuzu doğrudan etkileyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de sendikal eylem ve etkinlikler nedeniyle verilen cezaları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesine aykırı bulmaktadır. Yapı Yol Sen’in açtığı ve 27 Mart 2007 günü karara bağlanan başvuruda (Karaçay – Türkiye) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi; “…AİHM, toplantı yapma özgürlüğünün önemini gözönünde bulundurarak, özellikle güdülen sözde meşru amaçla orantılı olup olmadığını tespit etmek amacıyla dava konusu disiplin cezasını dosyanın tamamı ışığında incelemiştir. AİHM, devlet memurlarının maaşlarının artış oranını protesto etmek amacıyla üyesi olduğu KESK’in düzenlediği eyleme katılması nedeniyle disiplin cezası adı altında başvurana uyarma cezasının verildiğini not etmektedir. Oysa verilen ceza, her ne kadar düşük olsa da, kendisi gibi sendikaya üye kişilerin çıkarlarını savunmak amacıyla sendika üyelerinin grev ve eylemlere yasal olarak katılmamasına yönelik caydırıcı bir niteliğe sahiptir. Danıştay 1. Dairesinin E.2001/3307, K.2001/4415 sayılı kararının gerekçesinde şu açıklamaya yer verilmiştir: “Olayda, davacının üyesi bulunduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan karara uyarak, kamu görevlilerinin içinde bulunduğu mali sıkıntının kısmen düzeltilmesi ve kamuoyunca bilinen bu sıkıntıları yine kamuoyuna anlatarak desteğinin sağlanması amacıyla 1.12.2000 tarihinde bir gün göreve gelmemek eylemini gerçekleştirdiği anlaşılmış olup, davacının sendikal faaliyet kapsamında bir gün süreyle göreve gelmemesi fiilinin mazeret olarak kabulünün gerektiği, dolayısıyla 657 sayılı yasanın 125/C-b maddesinde öngörülen “özürsüz” olarak bir gün göreve gelmemek fiilinin sübuta ermediği görülmüştür.” Bu konuda daha yüzlerce karar vardır. Hava-İş Sendikası toplu sözleşme grev lokavt kanunu çerçevesinde bir grev çağrısı yapmamaktadır. İşverence bu konu çarpıtılmaktadır. İşçilerin ANAYASAL olarak işe gelmeme hakkı vardır. Tüm üyelerimize duyurulur.”

 
GÖKKUŞAĞI HAREKETİ’NDEN DUYURU
 
THY MOTOR ALACAK
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gömleksiz'e 4 Şubat 2010 Perşembe 16:38

Bahane aramaktan vaz geçip, biraz düşünmeye ne dersin?

Yorumu oyla      0      0  
bülent gömleksiz 4 Şubat 2010 Perşembe 11:14

bir iş yerinde calışan işçiler yarıyarıya bölünürse bunu fırsat bilen thy yönetimide tehditle yasal işlem yapacagını acıklar. bu tehtitler daha yeni başladı. thy yönetiminde alişkanlık haline gelmeden gök kuşagı gurubu ve sendika yönetimi çalışanlar arsında bir catlagın olmadıgını birlikteyiz acıklamalarını yapmaları gerek. bu catlakdan su alırda gemi batacak

Yorumu oyla      0      0  
bulut 4 Şubat 2010 Perşembe 00:15

işverene rest çekmek için tabanda gücünüzün olması gerekiyor. yağmasak da gürleyelim diyorsunuz her zamanki gibi. yarın hep beraber göreceğiz örgütlü gücünüzü....

Yorumu oyla      0      0  
Hepimiz Kardelen 3 Şubat 2010 Çarşamba 20:11

Değerli Emek Ve işçi dünyasının yılmaz mücadelecileri Hava İş sendikasının önderliğinde dünyanın tüm emekçileri ile kucaklaşma günüdür yarın. Bu ülkede ben de yaşıyorum, Atalarımızda yaşadı, çocuklarımızda yaşayabilmeli diyorsak haydi üretimden gelen gücümüzden korkmayanlara Hepimiz kardeleniz denilebilecek yarın'a ve tekel İşçisine onurumuza, yarınlarımıza ve umutlara binlerce selam diyelim. Hep Birlikte, Hep Beraber...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GÖKKUŞAĞI HAREKETİ’NDEN DUYURU
Gökkuşağı Hareketi bir duyuruyla THY çalışanlarını Tekel işçilerinin direnişine ...
THY SERT ÇIKTI
Hava-İş Sendikası’nın yarın için üyelerine yaptığı çalışmama haklarını ...
5 ŞİRKETİN RUHSATI İPTAL
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, hava taksi işletmelerine ...
 
UÇAKLAR KUYRUĞA GİRDİ
Atatürk Havalimanı'nda uçaklar bu sabah 'de-icing' sırasında kuyruga girince bu görüntü oluştu.
PEGASUS'TAN YENİ UYGULAMA
Pegasus’un yurt dışı misafirleri uçuşları esnasında istedikleri yiyecekleri ...
BOEING 2011'DE KAR BEKLİYOR
ABD'li havacılık devi Boeing, 2010'u ekonomik toparlanma yılı, 2011'i ...
 
KAZA FOTOĞRAFINA ÖDÜL
THY'nin Hollanda'da düşen ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın fotoğrafını ...
ÇALIŞMAMA HAKKI KULLANILACAK
Türk-İş üyeleri, Perşembe günü Anayasa'nın Çalışma Hakkı ve Ödevi ile ...
AVRUPA'DAN THY'YE ÖVGÜ
Avrupa Hava Yolları Birliği: “Ekonomik durgunluğa rağmen Türk Hava Yolları ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
HANEDA'NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI
PEGASUS'UN YENİ ROTASI
ÜREKSOY: 26 NİSAN'IN ÖNEMİ
LUFTHANSA'DA YENİ KABİN
ERCAN'DA 'PİLOTLAR GÜNÜ'
TAV'A 'EN İYİ İŞVEREN' ÖDÜLÜ
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
AIRBUS'TA İLK ÇEYREK SONUÇLARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
13 / 18 °C 13 / 18 °C 14 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •yolcu
  •bilet
  •Antalya
  •İsrail
  •tasarım