iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
10 Ekim 2021 Pazar - 08:12

NASA-GE HAVACILIK İŞBİRLİĞİ

NASA hibrit elektrik teknolojisi test aracı için GE Havacılık'ı seçti

NASA-GE HAVACILIK İŞBİRLİĞİ
Losev-1

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), GE Havacılık ile yeni bir hibrit elektrik teknolojisi test aracı programını başlatmak üzere araştırma ortaklığı yaptıklarını duyurdu. Megawatt (MW) sınıfındaki hibrit elektrikli tahrik sisteminin yer ve uçuş testlerinin, 2020'li yılların ortası itibarıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Hibrit elektrik teknolojisinin uçuş testi, üzerinde değişiklikler yapılmış Saab 340B test uçağında ve GE'nin CT7-9B turboshaft motorlarıyla yapılacak.

NASA, Elektrik Hareket Aktarma Hattı Uçuş Testi (EPFD) projesinin bir parçası olarak, hibrit elektrik uçuş teknolojilerinin ticari havacılıkta kullanılmasını hızlandırmak üzere, GE Havacılık ve ortaklarına beş yılda toplam 260 milyon dolar fon sağlayacak. Yıllardır süren hibrit elektrik sistemlerin motor, jeneratör ve güç dönüştürücülerinin parçalarını geliştirme çalışmalarının sonunda GE, tek koridorlu uçaklar için uçuşa hazır olduğunu göstermek üzere entegre bir hibrit elektrik hareket aktarma hattını sistematik olarak olgunlaştıracak.  

GE Havacılık'ın Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Mohamed Ali konuyla ilgili şunları söyledi: “Hibrit elektrikli uçak motorlarını test laboratuvarlarımızdan çıkarıp göklerde uçurmak ve ticari havacılığa mümkün olduğunca hızlı bir şekilde daha sürdürülebilir teknoloji çözümleri sunmak üzere NASA ile iş birliği yapma fırsatı yakaladığımız için çok mutluyuz.” 

Yakıttan tasarruf eden ve motor performansını optimize eden hibrit elektrikli tahrik teknolojileri, GE'nin havacılık için daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmaya katkıda bulunma taahhüdünün merkezinde bulunuyor. GE Havacılık, 2050 itibarıyla ürünlerinin net sıfır emisyona ulaşmasını hedeflerken, geliştirilen hibrit elektrikli motorlar da bu hedefe ulaşılmasına yardımcı olacaklar. Hibrit elektrik teknolojileri, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ve hidrojenin yanı sıra açık fan gibi gelişmiş motor mimarileri ve yeni gelişmiş motor çekirdeği tasarımları ile üst düzeyde uyumlu bulunuyor. 

NASA'nın Washington Genel Merkezi'ndeki Havacılık Araştırma Misyonu Direktörlüğü'nde yönetici olan Robert Pearce konuyla ilgili şöyle konuştu: “NASA ve iş ortakları EAP (Elektirikli Uçak Tahrik) teknolojilerinin ticari ürünlere geçişini hızlandıracak ve ekonomik büyüme için bir katalizör görevi görecektir. Bu yeni alternatif tahrik ve enerji teknolojilerinin filoya entegre edilmesiyle birlikte, ses altı ulaştırmanın ekonomik ve çevresel performansını önemli ölçüde arttırmayı umuyoruz.” 

GE, EPFD programında NASA ile olan iş birliğinde aynı zamanda hibrit elektrikli motorlara yönelik standartları, sertifikasyonu ve yasal gereklilikleri belirlemek üzere rehberlik ve veri sağlayacak. 

EPFD sözleşmesi GE Havacılık'ın hibrit elektrik sistemleri ve elektrikli güç üretimi alanındaki kapsamlı deneyimi, GE Research ve GE Power'daki kapsamlı araştırma ve uçuş parçası geliştirme becerileri üzerine inşa ediliyor. GE'nin en önemli kilometre taşları aşağıda sıralanıyor:

·    2009: Boeing Subsonic Ultra Green Aircraft Research (SUGAR) araştırmasına katılım. NASA, 2030 sonrasında gelecekteki uçaklar için emisyonları ve yakıt tüketimini azaltacak havacılık teknolojilerinin belirlenmesini talep etmişti. Ekip, hibrit elektrikli tahrik sistemlerini değerlendirdi.

·    2013: Ohio'nun Dayton şehrinde uçaklar için elektrikli güç parçalarının ve sistemlerinin geliştirilmesine ve test edilmesine odaklanan EPIS Center'ın (Electrical Power Integrated Systems Center) açılışı. 

·    2015: Zemin seviyesindeki bir test hücresinde F110 motorundan başarıyla 1 MW elektrik gücü alındı. Ardından 2016'da uçuşu temsil eden yükseklik koşullarında MW güç alımı gösterimi yapıldı. 

·    2016: MW sınıfı motordan/jeneratörden oluşan, test standında 3 metre 35 cm çapında bir pervaneye elektrik gücü veren bir elektrikli makine tanıtıldı.

·    2019: NASA'nın Ohio'nun kuzeyindeki Electric Aircraft Testbed (NEAT) tesisinde 36 bin fit yükseklik koşullarında bir MW sınıfı motor/jeneratör gösterimi. GE, bunun uçuşa benzer koşullarda test edilen, dünyanın ilk güç bakımından yoğun, MW ve kilovolt sınıfı elektrikli makinesi olduğunu düşünmektedir.

 
ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
 
RUSYA'DA UÇAK KAZASI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DİJİTAL KİMLİĞE GEÇİŞ
Delta Havayolları, Atlanta Havalimanı'nda yüz tanıma teknolojisiyle “dijital ...
SEFER SAYISINI ARTIRIYOR
Singapur Havayolları, haftalık sefer sayısını 2’den 3’e çıkarıyor
UZUN UÇUŞTA ALKOL ÜCRETLİ
Lufthansa, uzun uçuşlarda ekonomi ve Premium ekonomi sınıfında ücretsiz alkol servisini kaldırıyor
 
HAVACILIK VE UZAY TIBBI KONGRESİ
Havacılık ve Uzay Tıbbı Platformu'nun ilk kongresi Antalya'da yapılacak
THY İLK 3'TE YER ALDI
Dünyada en fazla okunan seyahat ve gezi dergileri arasında bulunan Conde ...
A380 İSTANBUL HAVALİMANI’NA İNDİ
Emirates’in Londra-Dubai seferini yapan A380 tipi uçağında bir yolcu kalp ...
 
YABANCI PİLOT İSYANI
Ülkeler pandemide yerli pilotlarına pozitif ayrımcılık yaparken, yüzlerce ...
AIRBUS SİPARİŞİNİ YÜKSELTTİ
Jet2.com ek 15 adet A321neo ile toplam siparişini 51’e yükseltti
IATA’DA İLK TÜRK BAŞKAN
Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, Haziran 2022 itibarıyla ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
BOEING YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 20 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kriz
  •Kargo
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •Katar Havayolları
  •Osman Gazi Baykal