iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
4 Mart 2009 Çarşamba - 19:57

TALPA DEĞERLENDİRMESİ

İşte TALPA’nın son bilgiler ışığında yaptığı değerlendirmeler…

TALPA DEĞERLENDİRMESİ
Losev-1

Türkiye Hava Yolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Ali Ziya Yılmaz, uçağın inişi sırasında kumandanın sağ tarafta oturan pilotta olmasına rağmen, otomatik pilotta iniş gerçekleştiği için arıza yapan sol altimetrenin geçerlilik kazandığını açıkladı.

 

Hollandalı yetkililerin THY kazasında arızalı irtifa göstergesinin rol oynadığını ve mürettebatın hatayı fark ettiğini ancak yeterli müdahalede bulunmadığı iddiasına Türkiye Hava Yolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Ali Ziya Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Mete Dane değerlendirdi. TALPA merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, “Hollanda makamlarının açıkladığı raporlara göre, uçağın kumandası hava şartları olumsuz olduğu için otomatik pilota geçiyor. ‘Outoland’ tabir ettiğimiz şekilde uçak alçalıyor. Altimetre eksi 8 feet’i gösterdiği için uçak kendini alçalmış olarak algılıyor ve iniş yapıyor. Bu bir sonuç raporu değildir. Kamuoyuna ön bilgileri vermek üzere yapılmış bir açıklamadır. Gerçek sonuçlar kaza ile ilgili soruşturmanın tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak. Daha önce bu sistemin sekiz kere arıza yaptığı konusunda açıklama yapmışlar. Çapraz iki tarafta da gösteriyor bu sistemler devamlı sürat düşürerek geldikleri için bunu normal algılamış olabilirler. Bir şekilde bunu algılayamamış olabilirler” dedi.

 

SİSTEM SOL TARAFI KABUL ETTİ

 

Eldeki veriler doğrultusunda uçağın inişi sırasında kumandanın sağ tarafta oturan pilotta olmasına rağmen, otomatik pilotta iniş gerçekleştiği için sol altimetrenin geçerlilik kazandığını belirten Yılmaz, “Kumanda sisteminin sağ taraftaki pilotta olmasına rağmen  bütün uçaklarda sol taraftaki sistemler ana sistemlerdir. Kaptan tarafı olduğu için. Dolayısıyla bu tür sistemler öncelikle sol taraftaki bilgileri alırlar ve değerlendirirler. Normalde iki ayrı sistem vardır. Sağ ve sol olmak üzere ikisi de birbirinden bağımsız olarak çalışır. Aksi takdirde uçakların yolcu taşımasına müsaade edilmez. Sol taraf çalışıyor gibi görüldüğü için eksi 8 gibi değer gösterdiği için bunu doğru kabul ederek işleme geçmiş. Boeing’in herhalde araştırma yapılmasının isteme sebeplerinden biri de budur. Boeing firması ilgili şirketlere ikazları yapacaktır. Uçak düşürerek geliyor alçalma hattında geliyor. Daha sonra sürat düşmeye başlıyor. Kulenin görüp de bir müdahale yapma ihtimali çok az. Rapor sonrası Boeing kendi manuellerinde veya THY eğitim manuellerinde düzeltme yapacak. Bu kaza bir daha olmasın diye düzenlemeler yapılacak. Sağ tarafta eğitimdeki arkadaşta kumanda, sistem otomatik pilotta olduğu için sol taraftaki altimetreyi kabul ediyor. Radar altimetresinde arıza oluyor. Bunu göremiyorlar. Fakat yeterli süre veya irtifa kalmadığı için kaza oluyor. Eğitimde ki adam olduğu için bu kaza oldu mantığı yanlış” şeklinde konuştu.

 

TALPA  Başkan Yardımcısı Mete Dane de şunları söyledi:

 

 “Kazanın ilk sonuç raporu yayınlanmıştır. Eldeki bulgulara göre uçuş Amsterdam üzerinde alçak irtifaya kadar normal seyirinde devam etmiştir. Yine rapora göre yere iyice yaklaştığımızda, uçağımızın yaklaştığında 1950 feet verilmektedir yaklaşık 600 metredir. Uçağın sol taraftaki yükseklik ölçme sistemi, biz buna radar altimetresi diyoruz. Henüz bilinmeyen bir sebepten dolayı hatalı değerler vermeye başlamıştır. Bu hatalı sistemin verdiği bilgiler uçağın inişini etkileyen diğer sistemler tarafından algılanmış, bu bilgiler sonunda uçakta motor gücü azalmış, sürat düşmüş, uçak ani irtifa kaybına, yükseklik kaybına başlamıştır. Bu anormalliği fark eden pilotlar düzeltici işlem olarak motor gücünü artırmaya ve yükseklik kaybını önlemeye çalışmışlardır. Ancak yüksekliğin yetersiz olması nedeniyle uçağın yere teması engellenememiştir. Şu an ilk bilgilerine göre değerlendirme yapıyoruz.”

 

ALTİMETRE NEDİR?

 

Altimetre, uçaktaki önemli aletlerden biridir ve uçağın yerden ne kadar yükseklikte olduğunu gösterir. Altimetre yüksekliği ölçen ve kolayca okunan, son derece önemli bir göstergedir. En sıradan altimetreler hava basıncıyla işler. Uçak deniz düzeyinden yükseldikçe, altimetredeki hava basıncı düşer. Uçak yere inmeden önce, altimetre hava alanındaki hava basıncına göre ayarlanır. En modern uçaklarda “radyo altimetre” bulunur. Bu alet yere çarpan radyo dalgaları yardımıyla, uçağın yerden yüksekliğini doğrudan doğruya bulur. Bu bakımdan bu alet radara benzer.

 
THY SUSUYOR
 
UÇAKTAN ATLADI
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Doğan 7 Mart 2009 Cumartesi 23:10

TALPA bu kazada adeta THY Yönetiminin amigosu gibi davrandı ve gereksiz yere tarafsızlığını kaybetti..

Yorumu oyla      0      0  
sebati 6 Mart 2009 Cuma 23:43

TALPA şaşırtıyor. Konuşmuş olmak için konuşuyor. Önceki TALPA yönetimleri, yorumlara girmeden kaza raporu sonucunun beklenmesini söylerdi. Şimdikiler ise daha ortada kesin bulgular yokken, varsayımlardan bahsediyor, adeta THY savunması yapıyor. Lutfen derneginizin tüzüğüne ve savundugunuz ilkelere baglı kalın.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY SUSUYOR
Hollanda makamlarının kaza değerlendirmeleri hakkında açıklama yapacağını ...
SHGM: AÇIKLAMALAR YETERSİZ
Flaş, flaş...Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hollanda makamlarının bugün ...
HATIRLATIYORUZ
Airkule.com yazarı Ünal BAŞUSTA, kazadan sonraki gün ilk bilgilere dayalı ...
 
TALPA AÇIKLAMASI BAŞLADI
Türkiye Havayolları Pilotları Derneği TALPA'nın basın açıklaması başladı. ...
SORU VE CEVAPLAR
İşte basın toplantısının soru-cevap bölümü...
İŞTE O AÇIKLAMALAR
Flaş, flaş, flaş… İşte Hollanda Güvenlik Araştırma Komisyonu Başkanı Pieter ...
 
THY VE TALPA DEĞERLENDİRİYOR
Hollanda'dan yapılan değerlendirmelere ilişkin THY ve TALPA açıklama yapacak.
PİLOTLARI SUÇLADILAR
Flaş, Flaş, Flaş... Ve beklenen açıklama yapıldı. Hollandalı yetkililer ...
SABİHA GÖKÇEN'DEN STUTTGART'A
Sunexpress Havayolları, 30 Mart 2009 tarihinden itibaren, Sabiha Gökçen-Stuttgart ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
UÇAKTA YOLCU KAVGASI
EĞİTİM UÇUŞUNDA DÜŞTÜ
ÖN LASTİĞİ PATLADI
İGA'DA HEDEF: ABD'YE AÇILMAK
MOURINHO THY REKLAMINDA
PİLOT-KULE KONUŞMALARI
PİSTTE 371 METRE SÜRÜKLENDİ
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI AÇIKLAMASI
BURUN TEKERLEĞİ AÇILMADI
AIRBUS'TA ‘İHA' YATIRIMI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
15 / 19 °C 13 / 15 °C 12 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •Rusya
  •Sunexpress
  •Kargo
  •NASA