iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
13 Aralık 2012 Perşembe - 12:49

TGS’DE ‘SENDİKALI OLMA!’ BASKISI

Hava-İş Sendikası, TGS Yer Hizmetleri AŞ'de çalışma koşulları ihlalleri ve işçilere yapılan baskılarla ilgili bakanlık teftişi istedi.

TGS’DE ‘SENDİKALI OLMA!’ BASKISI
Losev-1

Hava-İş’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Teftiş Kurulu Başkanlığına yaptığı başvuruda, TGS’de işçilerin örgütlenmesine engel olmak için yoğun baskılar yapıldığı, çalışma koşullarında ihlaller olduğu vurgulandı.

 

Hava-İş Sendikasınca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Teftiş Kurulu Başkanlığına yapılan başvuruda;

"Hava-İş Sendikası olarak 2011 Eylül ayından bu yana işkolumuz içinde bulunan TGS Yer Hizmetleri A.Ş firmasında sendikamızın örgütlenme çalışmasını sürdürmekteyiz. Ancak işverenin sendika karşıtı tutumu ve Anayasal temel haklara karşı takındığı olumsuz tutum, bu işyerinde sendikal faaliyetlerimizi engellemeye yönelik suç niteliğine ulaşmış olup, ayrıca uyulması gereken ilgili mevzuat hükümleri işverence açıkça ihlal edilmekte ve işçiler mağdur edilmektedir. İşçiler kişisel şikâyet konusunda korku yaşamaktadır. Bu nedenle bu işyerinde bizzat işçilerin sendikamıza şifahen ilettiği aşağıdaki konuların teftiş edilmesini talep etmekteyiz. Bu konuda makamınızca teftiş esnasında tarafımızla görüşülmesi halinde ayrıntılı bilgi verebileceğimizi ayrıca beyan ederiz." şeklinde talepte bulunularak, birçok ihlal ile ilgili somut olaylar bildirildi: Yazıda;

 

1-Sendikal çalışmaya ve faaliyetlere baskıların devam edilmektedir.

2012 yılında TGS Yer Hizmetleri A.Ş. bünyesinde İstanbul Atatürk havalimanında müdür, şef, posta başı gibi sıfatlarla yöneticilik yapan 14 kişi hakkında, Bakırköy C. Savcılığına TCK 118. maddesi ihlali nedeniyle sendikamız tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur. Savcılık soruşturması devam etmektedir. Ancak halen “sendikadan uzak durun”,  “sendikaya gitmeyin işinizden olursunuz”, “burada sendika istemiyoruz”, “sendikaya gidenlerin isimlerini bize verin”, “kapıya koyulmak istemiyorsanız sendikadan uzak durun” gibi söylemler; müdür, şef ve posta başı gibi amirler tarafından kullanılmaya devam etmektedir.

 

2- İşçiler arasında ayrımcılık yapılmaktadır.

a-) İşçilerin bir kısmı, farklı siyasi görüş ve bölgeleri nedeniyle diğer işçilerden farklı uygulama görmektedir. Daha eski ve kıdemli işçiler meslekte yükseltilmemektedir. Ayrımcılığa uğramayanlar daha rahat kısımlarda çalıştırılmakta, örneğin “işçi sorumlusu” veya “şef” gibi meslek kariyerlerinde daha hızlı ilerleme sağlamaktadır.

 

b-) İşçilerin “fazla mesai çalışması dolayısıyla elde ettikleri ücretsel kazançtan yararlanmasını sağlamakta” eşit davranılmamaktadır. Zaten ortalama 7 ay öncesine kadar işçiye fazla mesai ücreti ödenmiyordu. Ücret ödenmediği zamanda kayrılan işçiler fazla mesaiye bırakılmazken; fazla mesai ücreti ödenmeye başladıktan sonra, şef, ustabaşı ve müdürler tarafından tespit edilen işçiler fazla mesaiye özellikle seçilerek bırakılmaya başlanmıştır. Bu ayrımcı bir uygulamadır.

 

c-) İşçiler kendilerine ödenen fazla mesai saat ücretinin neye göre ne kadar belirlendiğini bilmemektedir. Fazla mesai ücretinin yasalarda belirlenen ölçü ve oranlarda yapılmadığı şikâyet konusudur. Fazla mesai olarak geçen çalışma süresinde, 25 saati geçen kısmının ücretlendirilmediği yönünde şikâyetler vardır. Her ay aynı sürede fazla mesai yapan işçi farklı farklı ücret almaktadır.

 

d-) Fazla mesaiye kalanlar ve “takviye” denilen gruplar normal yemek yeme saatinin dışında kaldığı için, şirket tarafında “kumanya” adı verilen “ekmek arası kaşar peynir, ekmek arası köfte, ayran, kola, tatlı” gibi sandviç türü bir beslenmeye tabi tutulmaktadır. Dengeli ve düzenli beslenme bozulduğu gibi, işçiler iş yoğunluğunda bu sandviçleri dahi ayakta hızlı hızlı yemekte,  yemek molasında yemek yeme imkânı bulamamaktadır. Oysa yasal mevzuat tam tersini emreder, ama bu konuda da yasaya da uyulmamaktadır.

 

3- İstirahat raporu, tedavi raporu alanlar baskı altına alınmakta soruşturmaya tabi tutulmakta ve dolayısıyla işçilerin moralleri bozulmaktadır. Sağlık sorunu yaşayan ve bu nedenle beğenilmeyen işçi, yasal olmayan bir tutumla işten çıkarılmaktadır.

Sağlığı ağır bir bölümde çalışmaya uygun olmayanlar ayrılsın diye bölüm bölüm gezdirilerek bıkkınlık yaratılmakta, işçilerin devamsızlık içine girerek işten çıkarılmasının zemini hazırlanmaktadır. Tedavi amaçlı rapor alan işçiler, “neden rapor aldın” diye savunma istenerek soruşturulmakta, “habersiz devamsızlık yapılıyor iddiasıyla” işten çıkarılmayla tehdit edilmektedirler. Dolayısıyla işçiler doktora gitmeye korkmaktadır. Hatta bu nedenle “savunması alınan ve işten çıkarılacak 40 kişi, 80 kişi,120 kişi var” söylemiyle baskı sürdürülmektedir. Savunma isteyen şirket yazılarında “raporla veya mazeret izniyle iş ilişkilerini bozuyor ve iş ilişkisini çekilmez hale getirdiniz” gibi bir söylemle işçinin morali bozulmakta ve korku içine itilerek baskı altına alınmaktadır.

 

4-İşyerinde haksızlık gören veya tanık olan işçiler buna itiraz ettiğinde, şikâyette bulunduğunda, sorguladığında baskı altına alınarak susturulmaktadır.

Amirler tarafından veya işçi arkadaşları tarafından “dilin fazla uzadı”, “yerinden memnun değilsin herhalde?”, “arpa fazla mı geldi?”, “akıllı ol”, “dışarıda bir sürü işsiz var ona göre” söylemiyle açıktan tehdit edilerek baskı altında çalışma dayatılmaktadır. Sendikal faaliyetlere de engel olunduğu düşünülürse, bu işyeri ortamında yapılan baskılar, işçileri daha fazla korku ve panik içinde çalışmak zorunda bırakmaktadır

 

5-TGS AŞ işletmelerinde çalıştırılan işçilerin bir kısmı “Belirli süreli iş sözleşmesiyle” işe alınmaktadır.

Oysa bu işçiler diğer TGS’li işçilerle aynı koşullarda çalışmaktadırlar. Belirli süreli sözleşme yapılmasının somut zemini yoktur. Tamamıyla ucuz maliyetli, işçi istenildiği için bu yol tercih edilir olmuştur. Aynı koşullarda aynı işlerde çalışan 6 veya 8 aylık sözleşmeli işçiler, 4 ayda bir verilen “ikramiye”yi alamamaktadırlar. Bu sözleşmeyle işe girenler “sessizce işinizi yapın”, “iyi çalışın sizi kadroya alacağız, ikinci sözleşmeyi hak edin” gibi söylemle baskı altında tutulan ve sindirilen işçi profili yaratılmaktadır. denildi.

 
BÖYLESİ NE GÖRÜLDÜ NE DUYULDU
 
ŞEYTAN ÜÇGENİNİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Çicekci 18 Aralık 2012 Salı 23:23

Rumuzumu yalnış yazmışsın ama ben genede üstüme alındım. Bana kimse bişey empoze etmedi arkadaşım! ama senin birilerine bişeyler empoze etme çabasında olduğun KEsin.İşverene "bişeyi yap" demiyorum, sadece bu çifde standardın sebebini sen ve seninle dirsek temasındaki arkadaşlara soruyorum? Belki açık yüreklilikle açıklarsınız diye. İşveren zaten biliyor ve benim lafımla bu insanları işten atmak yerine sırf benim gibi düşünenler dillendirdi diye en az 5 sene daha çalıştırır. Bu da işinize gelir her türlü artı(+) dasınız :) Ben G.Müd çalışanı olarak verdiğim örneklerdeki kişilere hergün aynı soruyu soruyorum bahsettiğim örnekdeki arkadaşalara.Hiç biri cevap veremiyor. Bakınız MATBAA şefine: Kurumun çağrı merkezinde memur iken çok anladığı ve uzmanı olduğı matbaaya şef oldu.İtiraz makamına itirazları siz yaptınız arkadaşım. Onlar da değerlendirip cevabını verdiler. Ama verilen cevaplar sizi tatmin etmedi, zaten mutlu olamıyorsunuz bu sonuçlara:)Sizler için mutluluk, işverenden gelen talimattır!

Yorumu oyla      0      1  
çiçekçi! 18 Aralık 2012 Salı 13:30

Üç makam da aynı itiraz makamı da itiraza bakan makam da! Belli ki çok hatırın kalmış.THY patronlarına muhalif işçileri at diyorsun yani. Bu sendikacıların bildik oyunu ve senin gibi zavallılara bunu empoze ediyorlar... Çok yazık. Kıvırmadan tek bir soruya cevap istiyoruz. Sendika çalışanı kadın işçiye cinsel tacizi yapanı ve sonrasında mobbing uygulayarak işten atanı koruyan ve bağrına basan kim veya kimler? Bu kirlilikte senin de payın varmı? Duruşmaları izlemen tavsiye olunur! Ya çok safsın ya da çok ....

Yorumu oyla      0      0  
Bugay 17 Aralık 2012 Pazartesi 00:28

TGS li arkadaşların halini çok iyi bilen biri olarak söylüyorum; Sendika hepsini sıralamış , umarım işe yarar, şartları biraz düzelir. Ama asıl bundan sonra TGS çalışanları biraz daha taşın atına elini sokmalı. Birlikte hareket her zaman kazançla ve onurlu - şerefli gelecek getirecektir. Biz TK da bunu başaramadık tam anlamıyla. Ama istenirse aşılamayacak DAĞ yok. Saygılarımla.

Yorumu oyla      1      0  
Çicekci 17 Aralık 2012 Pazartesi 00:22

Hile ile kazanılan dediğin Genel Kurulu 3 ayrı makam onayladı. Sen onaylaman ne olur gerçek? Adın gibi olda şu sorularıma cevap ver: (Gerçi daha öncede yazdım ama neden se Sayın Editör yayınlamıyor): Seninle omuz temasındaki, yandaş çalışanlar ne den emekliliklerini hak ettikleri ve hatta enaz 5 yıl geçtiği halde hala şirketteler? Bu şirket değilmiydi, emekliliği dolan personelden savunma isteyip iş aktini fesh eden? Seninle aynı safları tutan arkadaşların neden hep yönetici oldular? Gerek yurtdışında gerekse genel müdürlükte. İşden atılan adamı bile şirket geri çağırdı, Esenboğa da işbaşı yaptırdı. Bu örneklerdeki arkadaşların hepsi İşinin ehli vazgeçilmez insanlarmı?

Yorumu oyla      0      0  
gerçek 16 Aralık 2012 Pazar 13:21

Çiçekçi denince, saygıyı ziyadesi ile hak eden roman halkının gülen yüzünden insanlığa sunulan buketleri anımsarız... Siz ki geçersiz ve hile ile elde edilmiiş bir seçim sonucunun ardına sığınarak yaptığınız hatalarınıza kastınızı da ekleyerek genel kurul hesapları yapıiyorsunuz! TGS işçilerinin örgütlenebilmesi İSG hikayesine benzemesin! En kötü sendika yönetimi sendikasızlıktan iyidiri dayatmanız kendi ikbal hesabınızdır. Bu toplum da artık bu durumun farkında!Önce sendikacılarınızın yaptığı kirli işlerin hesabını sorgulayın!Örn: Cinsel taciz, mobbing, sendika çalışanlarını işten çıkarma gibi... Birde başkanınıza özenerek çıraklıktan ustalığa terfi ettiğini zanneden çaylaklarınıza sahip çıkın. Tedavisi uzun sürecek durumlara maruz kalıyorlar!Tüm bunlar seni veya senin gibileri rahatsız etmiyor olabilir. Ama artık etsin yani. Daha ne diyelim?

Yorumu oyla      0      0  
TuĞçE305 15 Aralık 2012 Cumartesi 01:34

305 den bahsedip yorum yapan arkadaş lütfen okusun. Bende 305 kişiden biriyim!! SENDİKA için aslı ve gerçeği yansıtmayan cümleler yazmışsın. Peki bizi haksız yere İŞİMİZDEN EDEN thy Yönetimine neden bu sorulması gereken haksızlıkları sormuyorsun. yıllarımızı verdiğimiz şirketimiz bizi savunmasız sorgusuz kapının önüne koyarken HER ANLAMDA YANIMIZDA VE ARKAMIZDA DURAN HAVA İŞ VE YÖNETİMİNE DİL UZATMA LÜTFEN.. HARPUTDA DEĞİL AMA HERGÜN HAVALİMANINDA SANA DİRENİŞ YEMEĞİ ISMARLARIZ. TÜM YÖNETİM VE BİZ 305 HERGÜN ORDAYIZ VE ORADA YEMEĞİMİZİ YİYORUZ!!!

Yorumu oyla      0      0  
Çicekci 14 Aralık 2012 Cuma 21:21

Tam politikacı hem de Bulent Arınç kılıklı bi politikacı olabilirsin Gerçek rumuzlu kendi yalan arkadaşım! TGS konusunda söylenen "biz istesek TGS deörgütleniriz" cümlesine ekleme yapıp birde utanmadan burda gerçekmiş gibi yazmanın tarifi ancak bu olabilir. O masada THY ve THY nin olan şirketlerde örgütlülük maddesi görüşülürken konuşulmuş bi cümle idi, çarpıtmanın bu kadarınada Pes dedirtiyorsun. Zaten sen de yalnız değilsin, bu alemde senin gibilerden çok var ve bu yolla payelenen işverene yaranan işçi kılıklıların sayesinde işverenler güler yüzlerini hiiç eksik etmiyor işden attıkları emekçilerin ardından... Şunu unutmayın TGS çalışanları; daha örgütün içinde resmi olarak yer almadan bu sendika sizin için çabalıyor. Siz birde bu sndikanın TGS de TIS masasına oturduğu zamanı görün! Yakındır yakın! Çok yakın, çoğunluk sağlandı bile, az sabır!

Yorumu oyla      0      0  
TAMER 14 Aralık 2012 Cuma 13:20

SÜREKLİ SENDİKAYI ELEŞTİREN ARKADAŞLARA SESLENİYORUM... SENDİKANIN HATALARI OLABİLİR YANLIŞ MANEVRALAR YAPIYOR OLABİLİR AMA ARKASINDA DURULMAZSA, SENDİKANI GÜÇLÜ KILMAZSAN, SORGULAMAZSAN, SORGULAMAYI DÜŞÜNÜRKEN BİLE BUNA CESARETİN OLMAZKEN SANAL ALEMDE BOL BOL SIKIYORSUNUZ.. MADEM YÜREKLİSİNİZ YÖNETİME SORSANIZA 1 DAKİKALIK REKLAM İÇİN MESSİ'YE NE ÖDEDİNİZ. O ÖDENEN PARALARLA 50-100 TANE SÖZLEŞME EN İYİ İMKANLARLA İMZALANABİLİRMİ BİR ARAŞTIRIN BAKALIM... AMA BİZİM TÜRK MANTIĞI HEP BÖYLEDİR BİR GECEDE MİLYON DOLAR BANKALARIN İÇİ BOŞALTILIRKEN O GİDER ARKADAŞI NE MAAŞ OLMIŞ ONU İSPİYON EDER VE ONUN DEDİKODUSUNU YAPAR... ONUN İÇİNDİRKİ KÜÇÜK İNSANLAR SORGULAMAYI DAHA DOĞRUSU NEREYİ SORGULAMASI GEREKTİĞİNİDE BİLEMEZ KENDİ ÇAPINDA DEBELENİP DURUR... SEN SENDİKA BAŞKANININ ALADIĞI 4-5 MİLYAR MAAŞI SORGULAMA ADAM 15 BİN KİŞİ İLE UĞRAŞIYOR KOLAYSA SEN TALİP OL... EN AZINDAN ŞUNU DÜŞÜN ŞİRKETTEKİ MÜDÜRLER NE İŞ YAPIYORDA 6-7 MİLYAR ALIYOR...

Yorumu oyla      0      0  
FLUENCE H 14 Aralık 2012 Cuma 12:04

TGS personeline sesleniyorum. Hava-İş'in başında mevcut yönetim varken sendikadan sakın ola uzak durun bence. Sonra sizlerede yazık olur; 305'er kişi 305'er kişi evlerinizin yolunu tutarsınız. Birileri de Harput ocakbaşında zaferleri şerefine kadeh kaldırırlar. Belki ücretleriniz çok yüksek değil ama şükredin ki sabah uyandığınızda gidecek bir işiniz var. Hava-İş gelirse işinizde kalmaz gücünüzde. Zira personeli her sene guruplar halinde işsiz bırakmada çok başarılılar. ISG personelinin akibetini de sakın aklınızdan çıkarmayın. Dimyat'ta ki pirinci boşverin siz, hamd olsun ki elinizde yiyecek bulgurunuz var. Uyanık olun bulgurunuzu ağalara kaptırmayın. Sevgilerimle.

Yorumu oyla      0      0  
Mehemt Çetin 14 Aralık 2012 Cuma 10:37

Gerçek isimli yorumcu niye bu sendika yönetimiyle olmaz işçiler kazanır sendikalı olursa . Evlerine çocuklarına daha iyi imkan sağlarlar çalışma koşulları daha iyi olur.GERÇEK TAKMA ADLA YAZMA İSMİNİ YAZ.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY LİBYA’YI DÖRTLEDİ
Türk Hava Yolları’nın Libya’da Bingazi, Mısrata ve Trablus’tan sonra 4. ...
PEGASUS’UN 2023 HEDEFİ
2005 yılında başlattığı tarifeli uçuşlarla “geleceğin filosunu” kurmak ...
TRANSFERDE FIRST CLASS KONFOR
Emirates, yolculuk deneyimini havalimanı transfer araçlarında da sürdürüyor
 
THY'NİN YALDIZLI KAZA DAVETİYESİ
Airkule yazarı Bahadır ALTAN’dan, Türk Hava Yolları Uçuş Kurulu’nun suçlu ...
MEDYUM MEMİŞ THY MÜFETTİŞİ
Güneş Gazetesi’nde yazılar yazan Medyum Memiş havada THY’nin fahri müfettişi oldu
THY REKLAMININ PERDE ARKASI
Türk Hava Yolları’nın izlenme rekorları kıran Kobe Ve Messi’li reklam ...
 
THY KANSER VAKFI'NA SPONSOR
Başkanlığını Kıbrıslı Türk doktor Prof. Mustafa Camgöz’ün yaptığı Londra’daki ...
KIYAMET REZERVASYONLARI
Maya takvimine göre 21 Aralık’ta dünyanın sonunun geleceğine inananlar, ...
THY’DE İKİNCİ 'İŞE İADE'
Flaş, flaş… Mahkeme, Türk Hava Yolları yönetiminin işten attığı 305 kişi ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İKİ KEZ YILDIRIM İSABET ETTİ
ABD'DE YENİ YASA TASARISI
‘ENGELLİLER HAFTASI' MESAJI
‘GENEL HAVACILIK' KUTLAMASI
PEGASUS'UN YENİ UÇUŞ NOKTASI
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
A350 İLE UÇULACAK KENTLER
THY VOLEYBOLA SPONSOR
UÇAKTA YOLCU KAVGASI
EĞİTİM UÇUŞUNDA DÜŞTÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
12 / 21 °C 12 / 17 °C 11 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Airbus
  •turist
  •salgın
  •turizm