iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
15 Kasım 2009 Pazar - 12:44

THY HOSTESLİĞİNDE SON DURUM

Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Mehveş Evin THY uçaklarındaki gözlemlerini iki tecrübeli hostesin görüşlerini de alarak yazmış. İşte yazarın ve tecrübeli hosteslerin gözüyle THY’de hostesliğin geldiği nokta.

THY HOSTESLİĞİNDE SON DURUM
Losev-1

Tecrübeli hostesimi geri istiyorum

 

Yemek harika, servis aksak... Tuvalet tıkanıyor, gürültüyle servis arabası çekiliyor, kontrol sağlanamıyor... İngilizce konuşabilen pek yok. THY hosteslerine neler oluyor?

 

Son zamanlarda yaptığım THY uçuşlarında dikkatimi çekiyor. Hostesler genç ve güleryüzlü fakat serviste ciddi aksamalar, eksiklikler yaşanıyor. Bir kere İngilizceleri epey alt seviyede. Basma kalıp cümleleri bile telaffuz edemeyenler var. Bazıları gerçekten zarafetten, bakımlı görüntüden uzak bir tablo çiziyor. Host sayısı da neredeyse hostesleri geçer oldu. Çoğu asık suratlı, ben niye buradayım der gibi bakıyor. Fiziklerine bakıyorum da kabine alınmaları bile ayrı bir tartışma konusu olmalı!
Hem iç, hem dış hat seferinde iki tuvaletten birinin arızalandığını ve insanların, uçak inme anonsu yaparken ayakta beklediğine yakın zamanda tanık oldum. Servis arabalarındaki eksikler bir türlü bitmiyor, paldır küldür bir tarz hakim olmuş...

 

YEMEĞE ÖZENLE İŞ BİTMEZ
Havacılığın piri Uğur Cebeci, geçen hafta  “Ah nerede o eski THY hostesleri” diye kabindeki kontrolsüzlüğü gayet şık biçimde eleştirince, bahsettiğim sorunların bireysel olmadığını anladım. Bilmem THY bu konuda önlem alacak mı? Çünkü yemek kalitesine ve büyük yatırım yapılarak alınan uçaklara gösterilen titizlik, kabin ekibine gösterilmiyor. 
Niyetim tüm THY hosteslerini rencide etmek değil; elbette işlerini mükemmele yakın yapanlar var. Ancak genel anlamda bazı sorunlar daha sık dile getiriliyorsa, standartları tutturamıyorsunuz demektir.
Yolcu olarak atıp tutmak kolay, peki bu işin profesyonellerinin yorumu nedir?

İki eski THY hostesi ile görüştüm. İkisi de kendi istekleriyle ayrılmış, yani THY’nin ‘zorla emekli ettiği’ hosteslerden değil. Biri başka bir iş yapmaya karar vermiş, diğeri başka bir havayolunda kabin amiri olarak görevli. Artık yolcu olarak THY uçağına biniyor ve kalitede bir düşüşün yaşandığını üzülerek doğruluyorlar.

 

HOSTES A: O DÖNEM BİTTİ
1996’da THY’ye girmiş hostes A. Şimdi dünyaca ünlü başka bir havayolunda, mesleğinin zirvesinde. ‘Aldığım servis eğitimini hala unutamıyorum, çok şanslıy-mışım’ diyen A, en önemli problemin erken yaşta emekli edilen hostesler olduğunu vurguluyor: “O zamanlar uçmak önemliydi. Çok iyi kolejlerden mezun, iyi aile kızları hostes olmak isterdi. Artık bu işe burun kıvırıyorlar.” Uçuşlar sıklaştıkça, hostesliği cazip kılan şartların değiştiğini, bu işe başvuranların işe gelip geçici olarak baktıklarını söylüyor A: “Erken emekli edilen hostesler büyük kayıptır. Onların tecrübesi ve bilgisi şimdiki gençleri katlar.”

 

BİR YILLIK HOSTES UZUN UÇAMAZ
Tam 20 yıl hostes, kabin amiri ve kontrolör olarak çalışmış Hostes B. Bugün efsane hostesler arasında anılıyor. Beş yıl önce THY’den ayrılmış, artık yolcu olarak TK uçağına biniyor. THY’nin 45 yaşındaki hostesleri emekli etmesinin en büyük sorun olduğunu belirterek başlıyor: “Diğer havayollarına bakın, 50, 55, hatta 60 yaşında bu mesleği sürdürüyorlar. Neden? Çünkü tecrübelerinin doruk noktasındalar. Servisi bırakın, acil durumda ne yapılacağını en iyi onlar bilir.”
Zamanında beş yıllık uçuş tecrübesi olmayanın uzun uçuşta görevlendirilmediğini, şimdiyse bir veya iki yıllık hosteslerin yurtdışı uçuşunda görev aldığını söyleyen B, terfi sayılan bu durumun da ortadan kalktığına dikkat çekiyor. Sizi bilmem ama ben, işin profesyonellerinden bu detayları duyunca hem üzüldüm, hem de ürktüm...

ACİL DURUM EĞİTİMİ EKSİK
Hostes A, THY’nin ‘casus yolcu’larla ve eğitim kalitesini artırarak sorunları çözebileceğine inanıyor. 
- Ben makyajımı düzeltmek üzere üç kez tuvalete yollandığımı hatırlarım. Böyle bir kontrol artık kalmadı. 
- Kızların kalitesi düştü. İngilizce yazılı sınavında eskiden 80’in üstünde almak gerekirdi, şimdi bu 60’lara kadar düştü diye duyuyorum. Sözlüye hiç dikkat edilmiyor zaten.
- En önemli sorun, emergency dediğimiz acil durum eğitiminin diğerlerine göre zayıf olması.
- THY ile uçarken bazen trolleyi nasıl getirdiklerini, yolcuya nasıl davrandıklarını gördükçe kahroluyorum. Ama bazen de kabini çok güzel idare edenlere rastlıyorum.
- Bir havayolu şirketinin CEO’su bizzat uçup denetliyor. THY ancak rapor tutacak ‘casus yolcu’larla ekibini denetleyebilir. 
- Bir host, “Alkol servisi yapmayacağım” diye kabin amirine çıkışmıştı. Amir, durumu rapor ettikten sonra uzaklaştırıldı. 
- Yurtdışı uçuşu yaptım, gıcır gıcır bir uçakla. Business Class’ta oturan yolcunun koltuğu bozuktu! Böyle bir şey dış hat uçuşunda kabul edilemez.

İŞ OLARAK GÖRMÜYORLAR
Hostes B’ye göre yeni nesil, hostesliğe geçici bir iş gibi bakıyor:
- Manikürsüz, saçı başı dağılmış bir görüntü kabul edilemez. Bir gömlek ve fular bir kez giyilebilir. 
- Bazı uçuşlarda host sayısı hostesi geçiyor. Mutlaka denge olmalı. 
- Eskiden hostesler amirden çekinir, efendimsiz konuşmazdı. Kural budur, yoksa kontrolü kaybedersiniz. Şimdi amirler memurlardan korkuyor!
- Bu işin standartları belli. 12 günlük first class eğitimi şimdiki gibi iki günde bitiremezsiniz.
- Trolley çekilirken yolcu rahatsız edilmez, dürterek uyandırılmaz. 

Mehveş Evin-Milliyet

 
GÖKKUŞAĞI HAREKETİ'NDEN DEĞERLENDİRME
 
HAVACILIK SEKTÖRÜ İZMİR'DE ÖRGÜTLENDİ
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
55xx 16 Ocak 2010 Cumartesi 18:21

iyice saçmalamışsınız yani yok trolleyi çekerken dikkat edilcekmiş falan falan kardeşim senin de kolunu bacagını kolidora uzatmaman gerekiyo senin para verip o uçuşluk kiraladıgın bölüm belli ve hosteslerinde çalışma alanı belli o zmn sizde suç hakkın yok söylenmeye uzatmıcaksın nerden geçicek onlar nerde servis yspacaklar tavandan mı kendi alanının dışına taşmıcaksınız. uçuşlarda host olması bence çok iyi

Yorumu oyla      6      1  
merve 1 Ocak 2010 Cuma 03:41

tarikattan icazetli yöneticilerin dünya görüşüne uygun eğitim mi?? bu ne saçma sapan bir lakırdı emergancy sınavından 100 alamazsanız eğitim tekrarı yaptırılıyor sayın kazurat! gayet de teknik bilgilerin sorulduğu dünya standarlarında bir eğitim veriliyor, uygulamaya gelince de tüm uygulamaları birebir yaşıyoruz!! ama gel gör ki kabinde troleylerin gürültüsü göze batıyor.. bir gazeteci bile kabin memurunun görevini tam idrak edememişse yazık.. ayda 110 saat uçakta servis yapıp günde 4 bacak yapan bir hostesin rujuna mı taktınız? eskiler tabiki de bizim kadar hızlı olamazlar eskisi gibi uçakların yarısı boş değil uçaklar full! kabin memurları da full uçallarda buzlu-limonlu-light kola veya tuz-karabiberli domates suyu gibi ayrıntılı kişi başı 3-4 hatta 5 kere içecek isteyen görgüsüzlere servisi yapıp tüm uçağın servisini 20dk. da bitirmek zorunda olmasalar kendileriyle aynı ağırlıktaki troleyi itip çekerken bu gürültü çıkmaz!!!!

Yorumu oyla      6      1  
Gözlem 19 Kasım 2009 Perşembe 05:05

Söylermisiniz Sizce, bu aksaklıkların ve eleştirilerin olmasında, hosteslerin başındaki kişinin ne derece payı vardır? Soruyorum size! Dört yıl hosteslik yapıp ayrılmış ve uçuşla ilgisi olmayan, başka birimlerde çalışmış birinin başarı oranı ne olabilir ki? Böylesine atak yapılan bir dönemde üstelik! Peki neden yılların tecrübesine sahip, işinin doruğundaki insanlar ayıklanıyorlar, performans yetersizliği adı altında?Emekliliğe zorlanıyorlar. Bunlar doğrumu-yanlışmı düz mantıkla, söylermisiniz!!!!!!

Yorumu oyla      1      0  
Turhan 18 Kasım 2009 Çarşamba 19:50

Eksikler olabilir, her zaman da olur. Fakat arasira ortaya cikan kusurlar icin THY yonetimine camur atmak hic de hakli degil. THY surekli buyuyor, yeni hatlar birbiri arkasina aciliyor, yeni ucaklar geliyor, filo buyuyor. Tabiki kabin memur sayida artiyor. Zaman zaman servisde aksaklik oldu diye tarikatci yonetici diye suclayanin akli dengesinin sorgulanmasi lazim. Selamlar

Yorumu oyla      4      0  
BSLIST 18 Kasım 2009 Çarşamba 10:28

Berk Bey. Haklisiniz, kabin gorevlilerin oncelikli amaci kabinde huzur ve kontrolu temin etmek ve olasi biir acil durumda gerekli tedbirleri alarak yolcularin can guvenligine yardimci olmaktir. Servis ise ikincil amactir. Peki, tum bunlari ayni anda yerine getirirken daha insancil yaklasmak mümkün degil midir? Bazi kabin gorevlilerinin ne kadar kaba olduklarini soylesem, herhalde benzeri durumlari yasamis olan bircok kisi destekleyecektir. Abartili servise gerek yok, kibar olsunlar yeter.

Yorumu oyla      0      0  
berk 17 Kasım 2009 Salı 21:43

herşeyi sizler ne çok biliyorsunuz ölee yaaa. eline kalem alan istediğini istediği gibi yazıyoorr, yok trolley çekilirken yolcu rahatsız edilmezmişte dürterek uyandırılmazmışta. nedir bunlarr yaaa sen bu işin içini ne kadar biliyorsun o uçan hosteslerin ayda kaç saat uçtuğuunu kaç saat ayakta kalıp servisi yetiştirmeye çalıştığını, bukadar beklenti nedir yanii. bin uçağına, gideceğin noktaya sağsağlim inebilmen için otur dua et bukadar hosteslerin herşeyini çekiştireceğine. sanki restauranta yemeğe gidiyorsunuz nedir bukadar beklentii yani. yazık yazık.

Yorumu oyla      4      2  
Müsteşar 17 Kasım 2009 Salı 14:24

Ortada bir durum değerlendirme yanlışı var. Hatalı, yanlış olan kabin görevlileri değil o şirketin yöneticileri...! Gazeteciler bu konuyu hep ıskalıyorlar. Yöneticilerin aleyhinde, hatalarını gösteren, bir tane dişe dokunur yazı bulamazsınız. Yönetimce beslenen gazeteciler, yandaş medya, kamuoyunu hep istedikleri gibi yönlendiriyorlar.

Yorumu oyla      1      1  
kazurat 15 Kasım 2009 Pazar 17:38

Tarikattan icazetli yöneticilerin dünya görüşüne uygun eğitim ve uygulama yapılmaktadır!!! Daha ne bekliyorsunuz ki, çalışanların bir suçu yok, sadece yöneticilerin tercihi, bilgisi bu kadar...

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GÖKKUŞAĞI HAREKETİ'NDEN DEĞERLENDİRME
Gökkuşağı Hareketi, Hava-İş Ankara, İzmir ve Antalya Şube Başkanlarının ...
THK'DAN İMAJ UÇUŞLARI
Türk Hava Kurumu (THK), halkın kurumu daha iyi tanıması için Türkiye genelinde ...
419 UÇAKLIK FİLO
BA ile Iberia’nın aylar süren görüşmeleri evlilikle sonuçlandı. Evlilikle ...
 
SHGM'DEN YENİ İZİNLER
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü iki yeni işletmeye ön izin, bir işletmeye ...
HAVADA DEV BİRLEŞME YAKINDA
British Airways ile Iberia havayolu şirketleri arasında bir birleşme anlaşmasının ...
ALITALIA İSTANBUL-TORİNO UÇACAK
Alitalia, Milano ve Roma'nın ardından İtalya'nın bir diğer önemli şehri ...
 
LARNAKA HAVAALANI PAHALI
Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği (IACA), Larnaka havaalanının artan ...
HAYIR İÇİN SOYUNDULAR
İrlanda merkezli havayolu şirketi Ryanair firmasının kabin görevlileri, ...
VIP'TEN İÇERİ DALDI
Ruanda'nın başkenti Kigali'de Rwandair Havayolları'na ait yolcu uçağı ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
YILANLARLA UÇAĞA BİNECEKTİ
HİNDİSTAN'DA KAZA
GAZİPAŞA'DA KARŞILAMA
THY KABİN MEMURU ALACAK
PEGASUS'TAN KAMPANYA
20 ŞİRKETE ‘YEŞİL' UYARI
BRUNEI ORDUSUNA AIRBUS
UNIFREE TEİD ÜYESİ OLDU
SİVİL HAVACILIK BİNASINDA EYLEM
AJET'TEN YÜZDE 40 AİLE İNDİRİMİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
12 / 13 °C 12 / 17 °C 10 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •American Airlines
  •Emirates
  •bilet
  •NASA
  •turizm