iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
SİVİL HAVACILIĞIMIZDA BİR HASTALIK VAR GİBİ…

Türk sivil havacılığında ve havayolu şirketlerinde yanlış giden bir şeyler var mı? Siz isterseniz “yok canım, her şey yolunda” diyebilirsiniz. Hattâ sivil havacılığımızda ve özellikle de THY’deki büyüme ve kâr rakamları vererek işe başlayabilirsiniz: THY’de 2008 yılı kârı geçen senenin yüzde 324 fazlasıyla bir milyar 134 milyon TL; yolcu sayısı da 2007’den yüzde 15 fazlasıyla 22 milyon 597 bin olmuş. Yeni destinasyonlar, first class uçuşlar vs. de eklenince çok pırıltılı bir tablo! Ama yabancı internet sitelerinde yer alan kaza istatistiklerinde THY’nin olumsuz rakamlarına bakıldığında adı konmamış bir hastalık (sendrom) var gibi görünüyor. Hani bazen hasta dıştan çok sağlıklı gibi görünür de, hastalık içten içe ilerlemektedir; onun gibi…

 

İstatistiklerin gösterdiği:

www.airdisaster.com/statistics/ sitesi tıklandığında, 2004 yılı sonuna kadar olan devrede 1 milyon kalkışta kaza oranları ekrana gelmekte. Japon Havayolları 2,05; Olympic 1,67; Swissair 1,25; Air France 1,19; Lufthansa 0,41; British 0,32; Delta 0,30 rakamlarında gösterilirken, THY’nin karşısında 7,30 yazıyor. British 6,5 milyon uçuşta 2; Lufthansa 7,3 milyon uçuşta 3; Delta 20 milyon uçuşta 6 kaza yapmış. THY ise 1,1 milyon uçuşta 8 kaza yapmış görünüyor. Başka bir raporda (www.planecrashinfo.com/rates.htm) son 20 yılın ölümlü kaza oranı sıralaması yapılmış; burada ise 24 Avrupa havayolu şirketi arasında 23’ncü; dünyanın 88 şirketi arasında 80’nci sıraya oturmuş görünüyoruz; bu ne demektir? Örneğin bu istatistikte Delta’nın 16 milyondan fazla uçuş yaptığı ve sadece 1 ölümlü kazası olduğu, Air Canada’nın 1989’dan bugüne 4 milyon uçuşunda hiç ölümlü kaza yapmadığı; THY’nin ise 1,86 milyon uçuşta 2 ölümlü kazası olduğu görünmekte. Üstelik bu hesaplamaya Isparta ve Hollanda kazaları dâhil edilmemiş… Bu sayısal bilgiler ışığında THY’den bir açıklama beklemek hakkımız değil midir? Örneğin birileri bize, “o rakamları olumsuz gösteren şu, şu sebepler var, gerçek durum böyle; şimdi düzeldi…” diye açıklama yapsa içim rahatlayacak.

THY sürekli “biz iyiyiz” diyor. Ben havayoluyla seyahat eden insanlarımız adına, “daha iyisini istiyoruz; kâr rakamlarını anladık, biraz da güvenlik rakamlarını konuşalım; radikal tedbirler alın, yanlışları düzeltin,” diyorum. THY, “daha iyisine gerek yok, bu kadarı yeter!” mi demek istiyor? Halbuki uçuş güvenliğinde üst sınır olamaz!  

 

Hastalık Belirtileri:

Uçuş doktoru gözüyle baktığımızda, sadece THY’de değil, genel olarak sivil havacılığımızda hastalık belirtileri var gibi görünüyor. THY en büyük olduğu için belirtiler orada daha çok göze batıyor. Şu semptomları alt alta yazıp topluca bir bakalım:

1. Ekipler “yorgunuz” diyor, kimse dinlemiyor; “açız yemek yiyeceğiz” diyen kaptan işten atılıyor. Korku kültürü yürürlükte.

2. Aylık 110 saat uçuşun bile fazla olduğu konuşulurken, yaz aylarında hatır-gönülle veya ek ücretle 130 saat uçulduğu duyuluyor.

3. Liyâkate değil politik tercihlere göre işe alım yapıldığı söylentileri dolaşıyor; senyorite ve kıdem hiyerarşisi, profesyonel ilişkiler usulünce işlemiyor.

4. “Kazaların yüzde 80 sebebi insan faktörüdür, bunun eğitimi yapılmalı; pilotlarımız kaza analizlerini Discovery Channel’den öğreniyor” diyoruz; alelusul yapılan şeyler “eğitim” diye gösteriliyor…

5. Uçakta hastalanan ve ölen yolcular için DHMİ ambulansı bulunamıyor.

6. SHGM’de sağlık otoritesi yok; şirketlerde, havaalanlarında ve uçuş okullarında da uçuş doktoru yok. Yani sivil havacılığımız tıbbi desteğe gereksinim duymuyor.

7. SHGM ve DHMİ’de İngilizce bilen kişi sayısı az; uluslararası uçuşlar yapan pilotların bile İngilizce seviyelerinin düşüklüğü konuşuluyor. (Başbakanlık bu konuda DHMİ’yi uyarmak lüzumu hissetti.)

8. Mühürlü olması gereken kokpitler (ben dâhil) jest yapılmak istenen herkese açılıyor, bazen çocuklar kaptan koltuğuna oturabiliyor.

9. Uçaklar yanlış meydanlara iniyor, yapılmaması gereken hatalar yüzünden düşüyor, insanlarımız ölüyor.

10. Dünya istatistiklerinde referansımız olan tüm batı ülkelerinden kötü (hattâ Hindistan, Pakistan, Filipin, İran’dan da kötü) profil çiziyoruz; sadece Küba, Peru, Zimbabwe, Çin, Mısır ve Ürdün’den iyiyiz…

Bu 10 semptoma başkalarını da eklemek mümkün. Hastalığın tedavisi de yanlış; günah keçisi olarak seçilmiş birkaç pilotu cezalandırmakla durumun düzelmediği görülüyor. Sistemde problem üretmeye elverişli başka dinamikler varken, birkaç pilotun “canına okumak,” topu taca atmakla eşdeğer bir tutumdur.

 

Futbol üzerinden bakış

Futbolda antrenörlerin cezaları sona saklayıp, altyapı düzenlemeleri ile motivasyon taktiklerini öncelediklerini görüyoruz. Neden böyledir? Çünkü o antrenörlerin hemen hepsi mahalle takımlarından gelen “topçular”dır. 40 yıllık deneyimleri vardır; Saddam’ın oğlunun yaptığı gibi adam döverek gol attırılamayacağını bilirler. Bugünkü futbolda takımlar CRM benzeri uygulamalar yapıyor; psikologlar görevlendiriyor, takım içi ve dışı kaynakların etkileşimlerini dikkate alıyor, brifing-dibrifing yapıyorlar...

Futboldaki topçuluğun havacılıktaki karşılığı “tayyarecilik”tir. Şirketler, havacılık kültürüne âşina, havacılığı kâr aracı ticari müesseseler gibi görmeyen “çekirdekten havacılar” yönetiminde olduğu zaman işler biraz daha yoluna girebilir. (Gerçi tayyareci olup, maço ve tâcir tutumları çok baskın olan yöneticiler de var ki, Allah korusun; bu da ayrı bir tez konusudur.)

Sivil havacılığımızdaki sorunları değerlendirmede, internet ortamındaki havacılık siteleri ve bazı gazete yazarları iyi işler yapıyor; ama maalesef spor basını kadar etkili değiller. Spor yorumcuları TV ve gazetelerde her futbolcu, antrenör ve yöneticiyi saatlerce irdeleyip, performans düşüklüğü ve yenilgilerin fiziksel-psikolojik-yönetimsel boyutlarını değerlendirirken çok önemli bir işlev görüyorlar. Havacılık medyasında da 12’den vuran çok doğru eleştiriler çıkıyor; ama bazı yöneticiler ya bunları okuyup yararlanma zahmetine katlanmıyor, ya da art niyetli düşünceler ve düşmanca tutum olarak görüyorlar. Hastalığın belirtilerinden en vahimi de bu olsa gerek: Körleşme!

Peş peşe yenilgiler alan bir futbol takımında antrenör ve yöneticiler sorumluluk duygusuyla istifa eder, etmezlerse birileri onları orada tutmaz. Başkaları gelir, durumu düzeltir. Havacılıkta bunu sadece Atlas ve World Focus’te gördük; darısı diğerlerine…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
BOEING YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM
ERCAN'DA YÜKSELEN TRAFİK
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 20 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •kriz
  •TUSAŞ
  •Qatar Airways
  •Sunexpress