iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
TÜRKİYE HAVACILIK AKADEMİSİ

Bir sivil inisiyatif önerisi:

TÜRKİYE HAVACILIK AKADEMİSİ

Sivil havacılığımızda bazı zafiyet unsurları olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Gerçeği arıyorsak şunları görebiliriz: Çalışanların eğitim kalitesini, stres ve yorgunluklarını umursamayan, kâr rakamlarına ve büyüme oranlarına kilitlenmiş yöneticiler var. Kazaları bu işin normal sonucu gibi görüp, ‘risk alınabileceğini’ söyleyebilen yetkililer de var... Bir taraftan tecrübeli eleman kıyımları, siyasi kadrolaşma çabaları görülüyor. Hepimiz olmamış ve olmuş kazaların lâyıkiyle incelenmediği, dersler çıkarılmadığı, risk oranı artmış bir sistemin içindeyiz... Herşeyi toz pembe göstermeye çalışanlar olsa da, yumaklaşmış sorunların varlığını aklı başında herkes kabul ediyor. İnkâr etmeye çalışanlar, kaza istatistiklerinde ülkemizin kötü rakamlarına bir açıklama getirmek zorundadırlar.

Zafiyetleri sadece sivil havacılık otoritelerinde ve bazı yöneticilerde aramak da bir başka yanlışlık olur. Uçuş ekiplerinin eğitim ve lisan yetersizliklerini, hava trafiği, tekniği ve sağlık sorunlarını da cesaretle konuşabilmeliyiz. Hepsinde eleştirilecek yanlar var. Olumlu bir gelişme, son 5-6 yıl içindeki uçuş kazalarını takiben, medyanın da ciddi desteğiyle sistemdeki hataların sorgulanmaya başlamasıdır. Birbirimizi pışpışlamaktan vaz geçip, suçun nerede olduğunu aramaya başladık; bu hayra alâmettir. Çünkü dinamik bir sistemde eleştiri ve özeleştirilerin olması sağlık göstergesidir. Ama gene de bu sorgulamayı havai fişek gibi bireysel çıkışlar şeklinde yapıyoruz, bir süre sonra da unutuyoruz; organize olup peşini getirmiyoruz...

Havacılık, konuya ticari işletmeci gözüyle bakan esnaf zihniyetlere de, havacılık kültüründen habersiz işletmecilere de bırakılamayacak kadar çetrefil bir alandır. Teknik, eğitim, tıbbi destek konularında bilimsel kurulları olan, yansız ve özerk çalışan bir kuruma ihtiyaç vardır. Bu noktada, insanlarımızın daha emniyetli uçuşlara lâyık olduğuna inanan havacıları temsilen, “Türkiye Havacılık Akademisi” fikrini görüş ve önerilerinize sunuyorum.

Havacılığın bir bilim olduğu gerçeğinden hareketle, sorunların ve çözümlerin tartışılacağı akademik bir yapı oluşturma zamanı gelmiştir. Üniversitelerin ve SHGM’nin boş bıraktığı bir alanda, havacılıkla ilgili sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere, fikir üretmeye ve emek vermeye istekli herkesin katılımıyla bir Havacılık Akademisi (*) kuralım. Bugün için bir fizik adresi ve binası olmasa da; işlevleri ile özgül ağırlığı çok yüksek bir kurum haline getirilmesi mümkündür.

Bu kirlenmişlik ortamında sadece bilimi referans alan dürüst bir yapılanma oluşturmak için güç birliği yapmamız gerekiyor. Bunu yapmazsak alternatifimiz, herşeyin bugünkü gibi gitmeye devam etmesidir... Ülkemizde bu oluşumun içini dolduracak kadrolar (âkil ve cesur adamlar) vardır.

THA’nın etkinlikleri:

-          Gölge SHGM gibi çalışarak alternatif projeler üretmek, raporlar hazırlamak,

-          Uçuş kazalarını minimize etme misyonu doğrultusunda zafiyet ve risk alanlarında çalışma grupları oluşturmak,

-          Uçaklarımızın karıştığı olay ve kazalarla ilgili incelemeler yapmak; teknik ve sağlık istatistikleri hazırlamak,

-          Eğitim programları (panel, seminer, konferans, kurs, kongre) düzenlemek,

-          Uçuş ekipleri ve onları destekleyen grupların çalışma koşulları, stresleri ve risk alanlarını kapsayan araştırmalar (anketler) yapmak,

-          Ulusal ve uluslar arası havacılık kuruluşlarıyla temas içinde olmak...

Genel Kurallar

  1. THA kurucuları: Bu çağrı Havacılık Tıbbı Derneği’nden gelmekle birlikte, misyonun patronajı Derneğe ait değildir. Sivil havacılığımızın tüm gruplarının Dernekleri, Uçuş Okulları, Havacılık Sendikaları, daha önce aynı amaçla doğmuş Diğer İnisiyatifler ve istekli Kişiler, kurucular listesinde yer alabilir. Çağrımıza katılacağı umulan kuruluşlar: Hava-İş, Talpa, Pilvak, Havak, Tassa, Tatca, Uted, Talta, THK, Anadolu Üniversitesi-SHYO, GATA, Ufuk Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi, tüm Uçuş Okulları, pilotaj muayenesi yapan yetkili hastaneler, vb.
  2. Çalışma alanı: Türk havacılığında uçuş güvenliğini doğrudan veya dolaylı biçimde etkileyen tüm konular.
  3. Temel ilke: Güvenlikli uçuşlara bilimsel katkı sağlamak.
  4. Akademi, her kesimin görüş ve önerilerine açık, ama sponsor kuruluşların bile yönlendirici tutumlarına kapalı olacaktır.
  5. Tüm görüş ve önerilerde bilimsel referanslar aranacaktır.
  6. Bağımsız bir Sivil Havacılık Kurumu veya Ulusal Havacılık Akademisi kurulduğunda THA bu kuruluşlara katılma, kendini feshetme veya ayrı bir kuruluş olarak yoluna devam etme kararı verebilecektir.

Organizasyon

Ülkemizde daha güvenlikli uçuşlar gerçekleştirmek dışında hiçbir motivasyonu olmayan bu idealist harekete kurumsal veya bireysel katılımlar için lütfen şimdilik şahsıma e-posta atınız: [email protected] Ev sahipliği veya toplantı sponsorluğunu üstlenmek isteyecek kuruluşlara müteşekkir olacağız. Hareketin gelişimine göre bilgilendirme yapılacaktır.

 

(*)  Akademi, yüksek öğretim veren okulların olduğu kadar; bilim, edebiyat ve sanat konularını tartışmak için bir araya gelen üyelerin oluşturduğu kurumların da adıdır. Türkiye’de sanat, bilim, spor, tıp, polis, harp, siyaset ve iktisat alanlarında önemli işlevler gerçekleştirmiş olan resmi ve sivil akademiler vardır.

 


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
ESKİ KALİTE MÜDÜRÜ KONUŞTU
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
HAVADA FECİ KAZA
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
17 / 22 °C 15 / 19 °C 13 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •uçak
  •NASA
  •turizm
  •filo
  •helikopter