iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
THY UÇUŞ AKADEMİSİNİN YENİ MEZUN PİLOTLARI; EMNİYETLİ UÇUŞLAR!

THY Uçuş Akademisi 27 pilot ve 80 kabin görevlisi mezun etti. Diploma töreninde THY Uçuş Eğitim Daire Bşk. Halil Üstün, pilot adaylarının 15 aylık eğitim sürecinde 160 saat tek motor, 15 saat çift motor ve 40 saat de simülatörde olmak üzere 215 saat uçuş eğitimi, 1200 saat de teorik eğitim aldıklarını söyledi. Tebrik ediyor, başarılı olmalarını diliyoruz.

Ülkemizde pilotaj eğitimi veren diğer uçuş okulları için geçen senelerde sorduğumuz bir soruyu THY’ye de sormak istiyoruz:

Soru: JAR’a göre 50 saat olması gereken “insan performansı ve limitleri (insan faktörü)” dersleri kim tarafından verildi? Öğretmen(ler) konunun uzmanları, yani uçuş doktoru ve fizyologlar mı, yoksa “herşeyleri bilen!” birileri mi idi?

Cevap: Bizim duyumlarımıza göre bu dersler havacılık tıbbı eğitimi olmayan bir hekim tarafından anlatılmıştır. Yani âlel-usul geçiştirilmiştir.

Burada sadece THY Uçuş Akademisi için değil, THK ve Anadolu Ü. SHYO hariç tüm uçuş okullarını içine alan bir yanlışlık söz konusudur. Havacılıkta insan faktörlerini bir uçuş doktoru kadar bilmesi mümkün olmayan kişilere bu görevi verenler de, bu görevi kabullenenler de sorumluluk ve vebal altındadır. Bir sınır ihlâli yapılmaktadır. Uçuş fizyolojisinin ve havacılık tıbbının temel konularını yeterince öğrenmeden mezun olan genç pilotlar, yarın bir gün uçuşta böylesine kritik bir durumla karşılaştıklarında, yeterli ve doğru bilgilere sahip olmadıkları için yanlış karar verirlerse birilerinin vicdanı sızlamayacak mıdır? Kıbrıs Rum kesiminin Helios şirketine ait Boeing-737 tipi yolcu uçağı 14 Ağustos 2005 günü kontrolsüz biçimde (otopilotta) 44 dakika uçtuktan sonra yakıtı bitince Atina yakınlarında düştü; 115 yolcu ve 6 mürettebat öldü. Düşme nedeni, "basınçlama arızası veya kabin patlaması sonucu, mürettebatın hipoksiye ve ani tıbbi inkapasitasyona girmeleri" idi. Bu olay, pilotların hipoksiyi bilmemelerinin onları ve taşıdıkları insanları bilinç kaybı içinde ölüme götürdüğünü örneklemektedir.

Bize göre insan faktörü kapsamındaki şu konu başlıklarının hepsi de yaşamsal önemdedir:

- Vestibüler ve görsel illüzyonlar,

- Spatial disorientation (vertigo),

- İrtifa hipoksisi,

- Dekompresyon hastalıkları (kabin patlaması, barotravmalar),

- Tıbbi inkapasitasyon durumları,

- CRM’in psikolojik yönleri,

- Jet-lag, uçak tutması, yorgunluk, uykusuzluk, ilaç ve alkol yan etkileri, seyahat ishalleri, tropik hastalıklar, beslenme sorunları, vs.

Uçuş kazalarında insan faktörünün yüzde 80 civarında bir paya sahip olduğunu bilmeyen yok. Eğitim sürecinde, “bu faktörü olabildiğince azaltmak için iyice öğretelim, eğitimini konunun uzmanı kişilerden alalım” düşüncesi kimsenin aklına gelmiyor mu?

Topu taca atmak kolay; “Yönergelerde bu derslerin uçuş doktorları tarafından verilme zorunluluğu yok; pek bilgili (?) bir arkadaşa o dersleri anlattırıverdik, oldu bitti…” denilecekse ve bu yanıta herkes kanacaksa, yazıktır. O zaman, bir hastanede beyin ameliyatını tecrübeli (!) bir pratisyen hekimin veya teknisyenin yapmasına da itiraz etmemeliyiz... Diğer taraftan, yönergelerde eğitici niteliği açıkça belirtilmemişse, bunu düzeltmesi gereken merci SHGM değil midir? Yıllardır uyardığımız bu konuda SHGM’de bir adım atılmış mıdır? Talebimiz ve uyarımızda bir yanlışlık varsa, bunun yanıtını bekliyoruz.

Konunun Çarpıtılmaması İçin Önemli Not: Bu dersleri vermeye şahsen tâlip değilim. İstenirse yurtdışından, istenirse yurtiçinden uzman desteği alınabilir. Bu konuları lâyıkıyla anlatabilecek ehliyete sahip uçuş doktoru ve fizyologlar ülkemizde vardır.

 

 


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
10 / 15 °C 10 / 18 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •kriz
  •United Airlines
  •Delta Airlines
  •almanya