iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
UÇAK YOLCULARINA İÇKİ SERVİSİ

            Türk Hava Yolları’nın uçaklarda içki servisine getirdiği kısıtlamalar son günlerin havacılık aktüalitesinde uzadıkça uzayan bir tartışmaya dönüştü; demek ki lehte ve aleyhte olanların bilinçleri de bilinçaltları da dolu imiş. Tetikleyen olay, THY'nin 8 Şubat 2013 günkü 17.25 Kayseri uçağının bir Business Class yolcusunun viski talebinin, "uçağa içki yüklenmesinin UNUTULDUĞU" gerekçesiyle geri çevrilmesiydi. Vahap Munyar, Hürriyet'teki köşesinde olayı "Zıkkım İçin" başlığıyla duyurdu ve buradaki art niyeti ima etti.

Zaten son birkaç senedir ‘Kırmızı Sokak’ projeleri, Afyon Valiliğinin piknik alanlarına getirdiği içki yasağı, tren restoranlarında alkollü içkilerin kaldırılması, belediyelerin alkol satan bayilere ve lokantalara yaptığı baskılar biçiminde, “memleketi alkoliklerden temizleme harekâtı” başlatıldığı ve bunun adım adım ilerletildiği görülmekte; bu durum bazılarını memnun etmekte, bazılarını kaygılandırmakta idi. Neyse ki, birkaç alkoliği ibret-i âlem için Taksim’de sallandırma noktasına gelinmedi. Ama yakın zaman dilimlerinde üst üste bazı uçak içi alkollü olaylar yaşanınca, "Bu alkolikler de çok oluyor artık, uçaklarda da huzur kalmadı, yasaklansın gitsin!" fikri kuvvet kazandı; âdeta bunu bekleyen bazı gruplar da kampanyalarına hız verdi. Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan bu psikolojiyi, “kibirli bir 'buralar artık bizden sorulur' havası... 'yahu 10 yıldır iktidardayız, muhafazakâr Anadolu şehirlerine şarapsız gidemeyecek miyiz, bu nasıl muktedirlik arkadaş'... 'buralarda artık bizim borumuz ötüyor' duygusunu hissettirme çabası... olarak tespit etmiş...

Yeşilay Cemiyeti'nin görüşü

Geçen sene görevden alınan Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı, THY ve TCDD'de alkolün yasaklanmasını seslendiren ilk kişilerden idi. Şimdiki Başkan Prof. İhsan Karaman da (kurumunun ideolojisinin gereği olarak) uçaklarda alkolün yasaklanmasını isterken, tezini son 3 yıldaki 6 olaya dayandırdı ve bu olayların özetini şöyle sıraladı:

- 7 Kasım 2009: Brüksel-Eskişehir seferini yapan THY uçağına alkollü binip, sigara içerek, hosteslere hakaret eden yolcu, Eskişehir'de polis tarafından gözaltına alındı.

- 21 Aralık 2010: THY'nin İstanbul-Hartum seferini yapan uçağında bulunan aşırı alkollü Nijeryalı bir yolcunun diğer yolculara saldırması nedeniyle kaptan pilot kalkıştan vaz geçti.

- 3 Ocak 2013: İzlanda-New York seferini yapan uçakta olay çıkaran bir yolcu, mürettebat tarafından koltuğa koli bantlarıyla bağlandı.

- 12 Ocak 2013: İstanbul-İzmir seferini yapan Onur Air uçağında, kabin memurlarının uyarılarına rağmen cep telefonlarını kapatmayıp uykuya dalan biri Azeri 2 alkollü yolcu, iniş sonrası apronda kendilerine tepki gösteren yolcuları tartakladı.

- 7 Şubat 2013: THY'nin Guangzhou-İstanbul seferini yapan uçakta alkollü bir yolcu, eline geçirdiği cam parçasıyla görevli hostese saldırdı...

Rakamların gösterdiği

Şüphesiz bu alkol kokan olaylara çok daha fazlası eklenebilir. Bizim ülkemize dair tuttuğumuz çetelede son 5-6 yıla ait 20-30 olay daha var. Ama dünyada yılda 3 milyar kadar insanın havayoluyla seyahat ettiği bir sektörde, yılda belki 100-200 gibi rakamlarla ifade edilen alkole bağlı olay sayıları bile oransal olarak çok düşük kalır. Türkiye’de yılda 130 milyon insanın uçağa bindiği, sadece Atatürk Havalimanına günde binden fazla iniş-kalkış olduğu göz önüne alındığında, yılda en çok 10-15 alkollü yolcu olayı, durumun ne kadar abartıldığının göstergesi sayılabilir.

Yeşilay Başkanının gazetelere verdiği demeçte, aşırı alkol tüketiminin kabinde olay çıkış sebepleri arasında %20 oranında bulunduğunu söylemişti (ilk sırada %38 ile sigara içme kavgaları var). Bu istatistik tersinden okunduğunda, kabinde olay çıkaranların %80’inin alkol almamış kişiler olduğu anlaşılıyor. Önyargılardan arınıp, serinkanlı ve objektif bakarsak, ülkemizde ve dünyanın her yerinde, milyonlarca insanın uçakta makul miktarlarda alkol alıp, hiçbir olay çıkarmadan uçuşunu tamamladığını görebiliriz.

Psikolojik açıdan

Uçağa adımını atan hemen her insanda az veya çok, örtülü veya açık biçimde kaza ve ölüm korkusuna bağlı uçuş anksiyetesi vardır. İçinden çıkılması imkânsız, kapıları sımsıkı kapatılmış bir silindir içindeki dar koltuklarda saatlerce bağlı olarak oturmak; sabotaj, motor durması, yangın, oksijensizlik, çakılma gibi durumlarda çaresiz biçimde ölme ihtimali... Bu senaryolar bazı insanlarda yoğun sıkıntı yaratabilir. Bazılarında bu sıkıntı özellikle türbulanslı uçuşlarda panik ataklara kadar tırmanabilir. Uçuş fobisi yaşayan yolcuların oranı bir çalışmada %24 civarında bulunmuştur.

Bu yolcuların bazıları ilaç alarak uçağa binerler, dua ederler; çoğu müzik, kitap, bulmaca, film, yemek ve gevezelik ile sıkıntısını bastırmaya çalışır. Bazıları da 1-2 duble içki alarak relaks olmak ve uyumak ister. Uçuş korkusu olmadan biraz içki alıp çakırkeyif olmayı sevenler de vardır... Sonuç olarak, konunun psikolojik boyutlarını dikkate almadan bu insanları, “bir saatlik uçuşta alkol almadan duramayan, inadına içki isteyenler” olarak nitelemenin yanlış olduğunu söylüyoruz. Bu tarz tercihi olan insanları alkolik kategorisine sokup özgürlük alanlarına girmenin doğru olmadığını düşünüyoruz.

Uçaklarda meydana gelen agresif-itaatsiz yolcu olaylarının tümünü alkol ve sarhoşlukla ilişkilendirmek (ideolojik bir yaklaşım değilse), bir çeşit yanılsama veya kolaycılıktır. Meyhanelerde bile “efendice” alkol alan insanların %99’dan fazlasının hiçbir anormal davranışı olmaz. Alkolle ilişkilendirilen davranış bozukluklarının perde arkasında kalan unsur, kişilik bozukluklarıdır. Lümpen, maganda, psikopat, paranoyak, histerionik veya narsist kişiler, alkol alsalar da almasalar da kolaylıkla hadise çıkarma eğilimindedirler. Hastanede doktor döven, trafikte Azrail kesilen, oruçluyken bile kavga bahanesi arayan bu kişilerin uçak içinde rahat durmaları beklenebilir mi?

Uçaklarda tuvalette sigara içenler, uyuşturucu krizine girenler, sapıklar, fanatik eylemciler, bulaşıcı hastalığı olanlar, sürekli ağlayan çocuklar, panik atak ve kalp krizi geçiren, ölen yolcular, ayağı kokanlar vs. de diğer yolcuları rahatsız ederler. Bunların hepsini olağan karşılayıp, sadece alkol alanları potansiyel suçlu gibi yargılamak mantığa sığmaz. İnsan olan her yerde her çeşit olay olur; bir toplu taşım aracında uçuyorsak, bu süreçte gelişen bazı olaylara tahammül göstermek, bazılarına da (yasak koymaktan önce) önlemler düşünmek gerekir.

Alkollü yolcular için önlemler

Uçuşta bir yolcunun alkol almasını engellemenin tek haklı gerekçesi, uçuş güvenliğini tehlikeye sokacak veya diğer insanlara rahatsızlık verecek bir durumun olmasıdır. Böyle davranan kişiler için tabii ki en etkili caydırıcı tedbirler ve müeyyideler uygulanmalıdır:

-          Uçağa giriş sırasında, taşkın davranışları görülen sarhoş yolcuların engellenmesi,

-          Uçakta alkol ikramlarının sınırlanması veya ücretli olması,

-          Olay çıkaranlara uçakta bulunan hava polisi (Sky Marshal) tarafından müdahale edilmesi,

-          İnişte kesinlikle adli işlem ve para cezası uygulanması,

-          Kara listeler (List of Unwanted Passengers) hazırlanarak, bilet satılmaması…

THY Yön.Krl.Bşk. Hamdi Topçu, uçaklarda alkol kısıtlamasının kısa Anadolu uçuşlarını ve sadece 7 müslüman ülkesini kapsadığını açıkladı. "Alınan son kararlarda inançsal değerlerimizin etken olduğunu söyleyenlere sesleniyorum; haksızlık yapıyorsunuz. Çünkü eğer iddia edildiği gibi nedenler etken olmuş olsaydı, o zaman 30 hatta değil, yurt içi yurtdışı tüm hatlarda alkolü kaldırırdık. Ve hattâ dünyanın en güzel CIP salonu ünvanına sahip Atatürk Havalimanı'nda da alkol ikramı yapmazdık! İslâmiyette 'daha az günah işlemek' diye bir şey yoktur. Biz profesyoneliz. THY'nin daha çok kâr etmesi ve büyümesi için de her türlü aracı, argümanı ve pazarlama yöntemini kullanırız" dedi.

Sayın Topçu bu sözleriyle son noktayı koymuş ve ülkemizin bir S.Arabistan veya İran olmadığı mesajını vermiştir. Ancak, laik kesimlerin bazı kaygıları devam etmektedir.


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
10 / 15 °C 10 / 18 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •kriz
  •pandemi
  •Kargo
  •NASA