Türk Hava Yolları (THY), havada olası kalp krizi vakalarına müdahale etmek için uzun mesafeli uçuş yapan uçaklarda bulundurduğu kalp cihazı defibrilatörleri tüm uçaklarında bulundurma kararı aldı.
Defibrilatörler ilk defa 12 Mayıs 2004'ten itibaren THY'nin uzun menzilli uçuşlar yapan Airbus 340 tipi uçaklarına konuldu. Otomatik eksternal defibrilatör (AED) adı verilen bu cihazların kısa menzilli uçuşlarda da bulundurulması amacıyla THY, 150 adet daha alacak.
Cihazları kapalı zarfla teklif alma usulü ile satın alacak olan THY, teklif mektuplarının 15 Temmuz 2010 tarihe kadar bulundurulmasını istedi.
Bu cihazların alınmasında en önemli etken ünlü sinema sanatçısı Kemal Sunal'ın 2000 yılında uçakta kalp krizi geçirip yaşama veda etmesinden sonra THY, uzun menzilli uçaklarına defibrilatör koymuştu. Uçakta defibrilatör sayesinde hayatı kurtarılan ilk yolcu 31 yaşındaki Kevin Dunn olmuştu. 1998 yılında meydana gelen olayda Amerikan Havayolları'nın Boston-Los Angeles uçuşunda kalbi duran Dunn'a kabin memurları tarafından defibrilatör ile müdahale edilmişti. Kevin Dunn, cihazın dördüncü kalp masajı sırasında hayata dönmüştü.
Defibrilatör nedir?
Defibrilatör, kalbin normal dışı atımının tekrar normal ritmine dönmesini sağlıyor. Kalp atışlarını ölçerek acil durumlarda gerekirse kalp masajı yaparak hastanın hayata döndürülmesini sağlıyor. İhtiyaç halinde cihazı kullanma önceliği, varsa yolcular arasındaki doktora veriliyor. Doktorun olmadığı uçuşlarda ise gerekli eğitimi almış kabin amiri ve kıdemli kabin memuru kullanabiliyor. Kabin görevlileri bu cihazı nasıl kullanacağı yönünde eğitimden geçiriliyor
Gökhan ARTAN-HABERTÜRK