Litvanya Başbakanı Inga Ruginiene, Belarus’tan gelen ve hava sahasını ihlal eden kaçak balonların vurulacağını açıkladı. Karar, Vilnius Havalimanı’nın geçen hafta dört kez kapatılmasına yol açan olayların ardından alındı.
Yetkililer, bu balonların Belarus’tan Avrupa Birliği’ne kaçak sigara taşımak için kullanıldığını belirtiyor. Litvanya, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yu bu yasa dışı faaliyetleri durdurmamakla suçluyor. Her balon olayı sonrasında Belarus sınır kapıları geçici olarak kapatıldı.
Başbakan Ruginiene, yaşananları bir tür "saldırı" olarak nitelendirdi ve Belarus sınır kapılarının yalnızca diplomatlar ile AB vatandaşlarının çıkışına açık olacağını duyurdu. Litvanya’nın NATO’nun 4. maddesi kapsamında güvenlik istişarelerini başlatabileceği de belirtildi.
Litvanya’nın aldığı bu yeni önlem, bölgedeki güvenlik endişelerini artırırken Belarus tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Kaynak: The Independent