iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
12 Mart 2009 Perşembe - 14:48

KARAR KARA BİR LEKE

Çalışma Bakanlığı’nın THY Teknik A.Ş’deki işkolu tespit kararıyla ilgili açıklama yapan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, “Karar, beyaz çalışma hayatına ‘kara bir leke’ olarak düşmüştür” dedi.

KARAR KARA BİR LEKE
Losev-1

Çalışma Bakanlığı’nın THY Teknik A.Ş ile ilgili olarak verdiği işkolu tespit kararının dün Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, basın açıklaması yaptı. Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin incelemeleri sonucu çıkan karara göre, THY Teknik A.Ş’de bir bölümünün metal işkolunda, az sayıda işçinin bulunduğu bir bölümünün de havacılık taşımacılığı işkolunda olduğunu belirlemişti.

 

2006 yılında işverenin talebi üzerine Bakanlık, gerekli teftiş işlemlerini yaparak THY Teknik A.Ş işletmesinin 21 sayılı Hava Taşımacılığı işkoluna girdiğini karar altına alarak Resmi Gazete'de yayınlamış, süresi içinde bu karara itirazda bulunulmadığından işkolu tespit kararının kesinleştiğini hatırlatan Ayçin, Bakanlığın itirazın ardından aldığı son kararı için “Karar, beyaz çalışma hayatına ‘kara bir leke’ olarak düşmüştür” dedi.

 

“Sorumluluk kabul etmeyeceğiz”

Bu kararla ilgili olarak yasal haklarını sonuna kadar kullanılacağını belirten Atilay Ayçin, “Olabilecek hiçbir olayın sorumluluğunu kabul etmeyeceğiz. Zamanında gerekli uyarıları yapmış olan taraf sıfatıyla da yine gerekli kişilerle ilgili gerekli suç duyurularında bulunma konusundaki yetkimizi, haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.

 

“THY’ye yakışmayan yöneticiler görevden alınmalı!”

Çalışanların yarınından endişeli olduğunu belirten Ayçin şöyle konuştu:

“Eğer kokpitte oturan kaptan gerçekten yarınlarla ilgili kaygılarını dile getirip uçuş güvenliği konusunda endişelerinin olduğunu söylüyorsa, o uçağın bakımını onarımını arızasını yapan teknisyen arkadaş yarınlarla ilgili kaygılarının kendisini tedirgin ettiğini, bir yanıyla işveren baskısından dolayı lisansiye yetkisini kullanamamanın sıkıntısını yaşarken bir diğer yanıyla da toplu sözleşme süreci ve sendikal konudaki belirsizlik nedeniyle iş motivasyonunun tehdit edildiğini söyleyerek ciddi uyarıda bulunuyorsa; ben buradan bu ülkenin bir yurttaşı olarak, bu şirkete yakışmayan yöneticilerin mutlaka görevden alınması gerektiğini söylüyorum.”

 

Yöneticileri hukuka uygun hareket etmeye davet eden Ayçin, “Aksi halde Teknik A.Ş’de çalışma barışının korunması mümkün değildir. Teknik’te çalışan arkadaşlarımızın iş motivasyonun sağlanması mümkün değildir. İki bin 800 arkadaşımız bunun cevabını verir. Herhalde o cevap da alacakları en sert cevap olur” diye konuştu.

Hava-İş Sendikası’nın açıklaması aynen şöyle:

 

Değerli Basınımız ve kamuoyumuza

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Türk Hava Yolları Teknik A.Ş işyeri ile ilgili verdiği İŞKOLU TESBİT KARARI ülkemizdeki çalışma hayatı hukukunun güvenirliğine indirilmiş bir darbedir.
Bu karar aynı zamanda işçi işveren ilişkilerinde İLO normları çerçevesinde tarafsızlık rolü üstlenmesi gereken hükümet bürokrasinin nasıl siyasi bir yanlılık içine girdiğinin de göstergesidir.

THY Teknik A.Ş işyeri 2500’e yakın üyemizin olduğu Ortadoğu’nun en büyük ve önemli uçak bakım merkezidir. 2006 yılına kadar THY A.O’nun bir bölümü olan Teknik Yardımcılık THY A.O’nun 24 Mayıs 2006’da kamu statüsünü sona erdiren 3. Halka arzından bir gün önce ÖİB kararı ile THY A.O dan bölünerek ayrılmış ve %100 THY A.O sermayesiyle yeni bir tüzel kişilik kazanmıştır.

İşte bu esnada THY Teknik A.Ş işverenliği 2006 yılı Ağustos ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yeni tüzel kişiliğin hangi işkoluna gireceği yönünde başvuruda bulunmuş, böylelikle Bakanlık gerekli teftiş işlemlerini yaparak THY Teknik A.Ş işletmesinin 21 sayılı Hava Taşımacılığı işkoluna girdiğini karar altına alarak resmi gazete yayınlamış, süresi içinde bu karara itirazda bulunulmadığından İŞKOLU TESBİT KARARI KESİNLEŞMİŞTİR.

Sendikamız buna dayanarak 2007 yılında bu işyerinde 1. Dönem toplu iş sözleşmesi imzalamış ve yetkili sendika olmuştur. Sendikamız 01.01.2009 tarihinde yürürlüğe girecek 2. Dönem toplu iş sözleşmesi için bakanlığa çoğunluk tespiti için başvurmuş, işte tam bu esnada THY Teknik A.Ş işvereni ve Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Çelik-İş sendikası birlikte bu işyerinin hava taşımacılığı değil metal işkoluna girdiği yönünde itirazda bulunmuştur.

Bakanlık 2 yıl önce kendi müfettişlerince hazırlanan rapora göre tespit edip kesinleştirdiği işkolu tespit kararına rağmen, bu itirazları işleme koymuş, tekrar teftiş yapmış ve yeni bir rapor hazırlatmış 11 Mart 2009 tarihinde resmi gazetede yeni bir İŞKOLU TESPİT KARARI yayınlamıştır.

Bu karar, THY Teknik A.Ş’de az sayıda işçinin bulunduğu bölüm Hava Taşımacılığı işkolunda, diğer bütün bölümler metal işkolundadır şeklinde verilmiş içinden çıkılması güç karmaşa ve kaos yaratan bir karardır. Bu kararın amacı THY Teknik A.Ş’de konuyu hukuk sürecinde içinden çıkılmaz hale getirerek , bu işyerinde toplu iş sözleşmesi yapılmasını engellemek ve Hava-İş sendikasın gücünü kırmaktır.
Çalışma hayatı hukukunda kara veya beyaza bazen gri denilebilir, ancak beyaza, kara denildiğine ilk kez bu İŞKOLU TESPİT KARARI ile şahit olunmuştur. Bu işkolu tespit işleminin her safhası skandaldır. Şimdi kamuoyu önünde soruyoruz ;
Bakanlık müfettişleri karar vermek üzere gezdikleri uçak bakım merkezinde teftiş yaparken torna, matkap, kaynak makinesi, vinç gibi araçlara rastlamışlarda, yoksa, uçak motoru, uçağın iniş takımları, uçağın fren üniteleri, uçağın yedek güç ünitesi, uçağın gövdesi, uçağın radarı, uçağın uçuş göstergeleri, uçağın kanatları, uçağın yakıt tankları, uçağın koltukları, uçağın lastikleri gibi parçaları hiç görmemişler midir ?
Yoksa teftiş esnasında işveren, uçak ve parçalarını başka bir yere mi kaçırmıştır, müfettişlere uçak bakım teknisyenleri, mühendisler yerine yoksa taşeron firma elemanlarını mı göstermiştir?

 

Bu itiraz yapıldığında Çalışma Genel Müdürü olan sayın Fikret Şöhret neden görevden ayrılmıştır. Kendisi bu işyerinin Hava Taşımacılığı işkoluna girdiği ve itirazların işleme konulmaması yönünde işlem yapmış mıdır?
Hava-İş sendikası 30 Ekim 2008 de çoğunluk tespiti başvurusu yaptığında bu başvuru Bakanlıkça işleme alınarak resmi kayıtlarda sendikamıza çoğunluk tespiti verilmesi karar altına alınmış mıdır? Kayıtlarda bu işlem var ise sendikamıza çoğunluk tespiti verilmemesi emrini kim vermiştir?
Bakanlığın resmi kararında THY Teknik A.Ş İstanbul Hangar işyeri diye geçen işyeri İstanbul Bölge Çalışma Müdürlüğü kayıtlarında resmi bir işyeri olarak tescil edilmiş midir? Edilmemişse müfettişler olmayan bir işyerini mi teftiş etmişlerdir? Ya da işveren müfettişleri yanıltıcı bir bilgi mi vermiştir?
Hava Taşımacılığı yer hizmetleri, uçuş operasyon hizmetleri, bakım hizmetleri ve diğer destek hizmetleri ile bir bütündür. Bu bütünlük ile emniyetli bir havayolu taşımacılığı yapılabilir. Bu nedenle Çalışma Bakanlığı işkolları tüzüğünde hava taşımacılığını “Hava ve havacılığın yer ve yerüstü işleri ile hava taşıtlarında yapılan her türlü işler ve uçakla ilaçlama işleri “ olarak ayrı bir işkolu olarak belirlenmiş, hatta 13 no’lu Metal İşkolu tarifinin içine parantez içinde “(deniz, demir ve hava yolları madeni taşıma araçları hariç), ibaresi ayrıca konulmuştur. Bakanlık müfettişleri bu kararı işkolları tüzüğüne rağmen mi vermişlerdir?
Bakanlığın bu kararının nasıl bir skandal olduğunu son bir örnekle sizlere anlatmak istiyoruz. Daha geçtiğimiz günlerde kamuoyumuzda derin bir üzüntü uyandıran elim Amsterdam uçak kazası ön raporunda arıza yapması nedeniyle uçağın düşme nedenleri arasında sayılan radyo altimetre cihazlarının tamir edildiği bölümlerin bile metal işkolunda olduğunun tespit edilmesi ülkemizdeki bilimdışı anlayışın nasıl ısrarla sürdürüldüğünün de kanıtı değil mi? Bakanlık yaptığı bu işkolu tespit kararı uçuş emniyetinin en temel öğesi olan uçak bakım merkezini metal işkoluna sokarak nasıl bir tehlikeli iş yaptığının farkında mı acaba?
YA DA BÖYLESİNE YASALARA, MEVZUATA, GERÇEKLERE, BİLİME, AKLA, ULUSLAR ARASI KURALLARA AYKIRI KARAR ALABİLME CESARETİ VE SINIR TANIMAZLIĞIN ARDINDAKİ DÜRTÜ VE GÜÇ KİM?
BU HUKUK VE SINIR TANIMAZLIK SADECE HAVA-İŞ SENDİKASINA VE THY YEKNİK ÇALIŞANLARINA YAPILMIŞ BİR HAKSIZLIK DEĞİLDİR. BU TÜKETİCİLER ANLAMINDA TÜM UÇAK YOLCULARIMIZA DA YAPILMIŞ EN BÜYÜK KÖTÜLÜKTÜR. BU KONUDA SENDİKAMIZ TÜM UYARILARINI YAPMIŞTIR.
TEKNİK AŞ İŞYERİNDE ÇALIŞANLAR MUTSUZLUK VE GELECEKLERİ İLE İLGİLİ UMUTSUZLUK İÇİNE SOKULMUŞ İŞYERİNDE İŞ BARIŞI BOZULMUŞTUR. GENEL MÜDÜR YARDIMCISI BİLAL EKŞİ ÇALIŞANLARI BİZZAT TEHDİT VE CEZALARLA YOĞUN BİR BASKI İÇİNDE ÇALIŞMAYA ZORLAMAKTADIR. UÇUŞ EMNİYETİ TEMEL ALINACAĞINA PARA KAZANACAĞIZ TEMEL ALINMAYA BAŞLANMIŞTIR. BU AŞAMADAN SONRA BU İŞYERİNDE OLUŞABİLECEK HER OLUMSUZLUKLA İLGİLİ TÜM SORUMLULUK BÖYLESİNE KAOS YARATAN BİR KARAR VEREN ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞININ OLACAKTIR. SAYGILARIMIZLA
HAVA-İŞ GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU

 
KAZAZEDE HOSTES TÜRKİYE'YE DÖNDÜ
 
AYÇİN SERT KONUŞTU
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KAZAZEDE HOSTES TÜRKİYE'YE DÖNDÜ
THY'nin Amsterdam Schiphol Havalimanı'na inişi sırasında düşen Boeing ...
"GAZ HOCAM GAZ"
Amsterdam’da düşen uçağın tutunma zorluğu çektiği sırada ikinci pilotun ...
BOEING TAZMİNAT ÖDEYEBİLİR
Schiphol kazazedelerinin avukatı, “Boeing firması yüklü tazminat ödeyebilir” ...
 
HAVA-İŞ AÇIKLAMA YAPACAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın THY Teknik A.Ş’de işkolu belirlenmesine ...
THY'DE KAMPANYA
Türk Hava Yolları’nda 31 Mayıs 2009 tarihine kadar Türkiye’nin belirli ...
THY KAZASI BASINDA POLEMİK YARATTI
Sabah’ın “Uçak düştüğünde pilotlar ölmüştü” manşetinin ardından basında ...
 
THY'NİN RÖTARLARI
Milliyet Gazetesi yazarı Meral Tamer, THY’de son zamanlarda rötarların arttığını yazdı…
İŞKOLU KARMAŞASI
THY Teknik A.Ş ile Çelik-İş Sendikası’nın yaptığı işkolu itirazı üzerine ...
TÜRKİYE'NİN HAVACILIK EFSANESİ
Habertürk TV’de yayınlanan Airport, geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyeti’nin ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
JAPONYA'DA HELİKOPTER KAZASI
TALPA 66 YAŞINDA
BEBEK ARABASINDA 73 KİLO ALTIN
SİVRİHİSAR'DA ‘UÇAN GENÇLİK'
ABD'Lİ MÜZE MÜDÜRÜ GÖZALTINDA
YANGIN VE TAHLİYE
EMIRATES'TE YENİLENEN UÇAKLAR
WTATİL-SALAMAIR İŞBİRLİĞİ
BRITISH UÇAĞINDA SKANDAL
GÖVDE ÜZERİ İNDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Çarşamba Perşembe Cuma
10 / 19 °C 12 / 19 °C 14 / 23 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •pandemi
  •Qatar Airways
  •New York
  •rota