ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA), ülke genelindeki havalimanlarında yeni nesil 3 boyutlu BT (bilgisayarlı tomografi) tarayıcılarını devreye alıyor. Yaklaşık 800 bin dolara mal olan bu cihazlar güvenlik taramasını daha kesin hale getirirken, güvenlik kontrol sürelerini kısaltamayacağı belirtiliyor.

Yeni tarayıcılar, bagajı farklı açılardan yüzlerce 2 boyutlu röntgen görüntüsü alarak ekranda döndürülebiliyor ve tek 3 boyutlu model oluşturuyor. Görevliler çantanın içindeki eşyaların şeklini ve yoğunluğunu daha net görebiliyor.
Eski röntgen cihazlarının aksine dizüstü bilgisayar ve sıvı gibi “gölge” bırakan nesnelerin arkası da incelenebiliyor. Bu sayede birçok yolcunun elektronik cihazlarını çantadan çıkarmasına gerek kalmıyor. Ancak cihazların dezavantajı, güvenlik kontrol geçişlerinde beklenen hızı sağlayamaması. Yeni tarayıcılar eski modellere göre daha küçük. Büyük veya sıkışan çantalar kontrol akışını yavaşlatabiliyor. Yeni cihazların tarama işlemi de ‘süre olarak’ eski cihazlardan pek farklı görünmüyor.
Eski bir röntgen cihazı 65 bin dolar civarındayken yeni BT tarayıcı yaklaşık 800 bin dolar.
2017’de Phoenix ve Boston’da denenen teknoloji, sonraki yıllarda büyük siparişlerle genişletildi. 2022’de yaklaşık 938, 2023’te 1.200’den fazla cihaz sipariş edildi.
Kaynak: SimpleFlying.com