Havacılık sektöründe yapay zekadan yararlanma oranı günden güne yükseliyor. Yapay zeka tabanlı programlar, havacılığın uçak bakımı, yolcu akışı, bagaj taşıma gibi farklı alanlarında test ediliyor.
Alman bayrak taşıyıcısı Lufthansa, uçakların turnaround sürelerini (bir uçağın park pozisyonuna park ettikten sonra bir sonraki seferin yer operasyonu için gerekli olan minimum zaman) kısaltmak için teknolojiyi uygulamaya başladı.
Lufthansa, Frankfurt Havalimanı'nı işleten Fraport AG ile ortaklık kurarak, turnaround sürecini gerçek zamanlı olarak izleyen ve uçuşların programa uygun kalmasına yardımcı olan "Seer" adlı yeni bir yapay zeka tabanlı kamera sistemini kullanmaya başladı. Sistem Frankfurt Havalimanı’nda test edildi ve kademeli olarak daha fazla uçak park pozisyonunda kullanıma sunuluyor.
"Seer" adı verilen yapay zeka tabanlı kamera çözümü, Lufthansa'nın teknoloji iştiraki zeroG tarafından geliştirildi ve geri dönüş adımlarını daha şeffaf, dakik ve koordine edilmesi daha kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Şirket, sistemi geliştirmeye 2023'te başladı ve ardından Şubat'tan Mayıs 2024'e kadar Frankfurt Havalimanı’nda belirli park alanlarında deneyimlendi.
“Seer” şu an itibariyle, beş uçak park pozisyonunda aktif ve bu sayının önümüzdeki dönemde 20'ye ulaşması bekleniyor. Lufthansa, Frankfurt'taki tüm havayolu şirketlerinin ve yer hizmetlerinin paylaşılan veri platformundan yararlanacağını duyurdu.
Lufthansa Havayolları CEO'su Jens Ritter şunları söyledi:
"Operasyon süreçlerimizi yapay zeka tabanlı 'seer' gibi yenilikçi teknolojilerle modernize etmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Frankfurt Havalimanı'ndaki tüm paydaşlarımız ortaklaşa verileri kullanarak birbirleriyle iş birliği yaptığında yolcularımıza daha verimli ve dakik hizmet sunabiliriz.”
Lufthansa'nın "Seer" Platformu Nasıl Çalışıyor?
Sistem, turnaround prosedürlerini daha görünür ve koordine edilmesi daha kolay hale getirmek için gerçek zamanlı verileri kullanıyor. Uçağa biniş köprüsünün yanaştırılmasından bagaj yükleme ve yakıt ikmaline kadar turnaround sürecinin her aşaması, yapay zeka özellikli kameralar tarafından izleniyor.
Bu veriler daha sonra ortak bir platforma aktarılıyor ve yer personelinin daha hassas bir şekilde koordine olmasına ve gecikmelere veya değişikliklere daha hızlı yanıt vermesine yardımcı oluyor.