2 Ekim 1915: Eylül’de İngiltere’den yola çıkan üçüncü balon gemisi Canning bölgeye geldi. Manica balon gemisi bakım, onarım için önceden Malta’ya gitmişti. Bir Osmanlı uçağı Gelibolu’da İngiliz mevzilerine bomba saldırısında bulundu. Sonuçlar bilinmiyor.
3 Ekim 1915: I.Tayyare Bölüğünün komutanı Alman Rasıt Yüzbaşı Körner ve ismi bilinmeyen pilot, müttefik mevzileri üzerinde 400 metre yükseklikten uçarak, havadan fotoğraf çekimleri yaptılar. Bir başka Osmanlı uçağı İmroz adası üzerinde keşif uçuşu yaptı. Düşman birliklerinde herhangi değişiklik olmadığını rapor etti.
5 Ekim 1915: I.Tayyare Bölüğüne ait Rumpler B-1 tipi uçak İmroz ve Limni adalarına keşif uçuşu yaptı. Limni adasındaki askeri birliklere bomba atarak geri döndü. Bombaların sonuçları bilinmezken adalardaki müttefik kuvvetlerde herhangi bir değişiklik olmadığını rapor etti.
6 Ekim 1915: Sabahleyin I.Tayyare Bölüğüne ait bir uçak Midilli adasına keşif uçuşuna çıktı. Ancak uçak radyötöründe bir arıza olunca sert kuzey rüzgarı yüzünden Galata’ya dönemeyip, güneye doğru uçmak zorunda kaldı. İzmir’e mecburi iniş yapan uçak hafif hasarlandı. Pilot ve rasıt Alman olduğu için düşman zannedilerek tutuklandılar. Sonradan durum aydınlanınca ekip serbest bırakıldı, uçak onarıldı. İzmir Bölge Komutanlığı Sisam ve Sakız adalarındaki durumu öğrenmek için uçak ve ekip, bir süre İzmir’de görev yaptırdı. Ekip ve uçak ancak Ekim ayı sonunda Çanakkale, Galata meydanına dönebildi... Müttefiklerin seçkin pilotlarından oluşan bir filo, Çanakkale hava meydanına bombalı saldırı düzenledi. Üç tane 45kg’lık ve 19 adet 9.5kg’lık bomba hedefler üzerine atıldı. Bombardımanın esas amacı İngilizler’in H-1 denizaltısının Marmara denizine geçişinde Osmanlılar’ın dikkatlerini üzerlerine çekmekti. Öte yandan bombardımanın sonuçları bilinmiyor.
7 Ekim 1915: Sert fırtına ve yağmur sonucunda Galata Meydanı’nı sel bastı. Uçak hangarı ve çadırlar yıkılırken, beş uçak da ağır hasarlandı. Bölükte tek bir sağlam uçak kaldı. Hasarlanan uçaklar İstanbul’a tamire yollandı. Selden sonra bölükte salgın hastalık çıkarak personelin yarısına yakını bölümü hastalanacaktı. Bunun üzerine Galata Meydanı kısa süreliğine operasyona kapatılırken, uçuşlar Çanakkale meydanından yürütülecekti.
13 Ekim 1915: Bir müttefik uçağı (Bazı kaynaklarda İngiliz, bazılarında Fransız uçağı olarak belirtilmektedir. O.G.B.) Anafartalar civarında Osmanlı mevzileri üzerinde uçarken 76’ncı alaydan açılan ateşle yara alıp, Tuz gölünün doğusunda İngilizler’in kontrolündeki bölgeye zorunlu iniş yaptı. İniş yeri Osmanlı mevzilerine yakın olduğu için müttefik askerleri açılan yoğun ateş nedeniyle uçağa yaklaşamadılar. Hava kararınca uçak tamir edilmek üzere güvenli yere çekilirken ekibi de kurtuldu.
16 Ekim 1915: Müttefiklerin komutanı General Ian Hamilton İngiltere’ye geri dönerken, İngiliz havacılarının yardımları, karagâhın her isteğini yerine getirdikleri için şükranlarını belirten mesaj yayımladı.
? Ekim 1915: Almanya’dan gönderilen ve A-11 kuyruk numaralı Albatros B.1 tipi uçakla, AK-3 ve AK-4 kuyruk numaralı Albatros C.1 tipi uçaklar, Çanakkale’ye gelerek I.Tayyare Bölüğüne katıldılar.
25 Ekim 1915: Beklenen Fokker E.II tipi avcı uçaklarından ilki İstanbul’dan Çanakkale meydanına geldi. Ancak inişte kaza geçirerek uçak kırıldı ve uçamaz hale geldi... İngilizler’in III.Hava bölüğüne yeni üç pilot ve iki rasıt uçucu, takviye olarak geldi. Pilot Yüzbaşı R. Marix de İngiltere’ye geri döndü. Karada yavaşlayan muharebeye rağmen özellikle İngilizler, havadan keşif ve fırsat hedeflerine bomba, çivi ve makineli tüfek atışlı saldırı uçuşlarına devam ettiler.
1 Kasım 1915: Boğaz Savunma Komutanlığı emrinde ve Nara Yakınlarındaki Kuşburnu’nda konuşlanan Alman Kraliyet Donanması Deniz Uçakları Müfrezesine iki tane Gotha WD.1 tipi deniz uçağı İstanbul’dan gelerek katıldılar. Bu iki uçağın makineli tüfekleri olup, hava muharebesinde önemli avantaj sağlamaktaydı. Yeni uçaklar hemen boğaz girişi ve adalar civarında keşif uçuşuna çıktılar... İngiliz uçak gemisi Ark Royal önce Selanik sonra İzmir ve güney Ege’de görev yapmak üzere Çanakkale’den ayrıldı.
5 Kasım 1915: Bir İngiliz uçağı, Osmanlı topçusunun ateşiyle isabet alarak Küçükkemikli civarında denize düştü. Ekibin akıbeti bilinmezken, iki İngiliz savaş gemisi kurtarma operasyonu için kıyıya yanaştı: Gemilerden biri karaya otururken, diğeri de kıyıdan açılan ateş sonucu bölgeden uzaklaştı. Uçağın su üstündeki enkaz parçaları daha sonra müttefik askerlerince kıyıya çıkarıldı.
8 Kasım 1915: Almanya’dan gelen askeri yardım malzemelerinin Bulgaristan’dan Osmanlı İmparatorluğuna giriş yeri olan Meriç nehri üzerindeki Kuleliburgaz köprüsüne müttefik komutanının emriyle hava taarruzu yapıldı. III.Hava Bölüğüne ait bir Maurice Farman MF.11 ve Saroz körfezindeki Ben My-Chree uçak gemisinden iki Short 184 tipi deniz uçağı, bu uçuşa katıldı. Deniz uçakları hedefe ulaşamadan geri döndüler. Pilot Yarbay Samson’un idaresindeki MF.11 uçağı köprüye bombalar attıysa da isabet ettiremedi. Bu kez Yarbay Samson ve Rasıt Yüzbaşı Edwards, Maurice Farman MF11 tipi uçakla öğleden sonra aynı hedefe ikinci kez saldırı uçuşuna çıktılar. Attıkları iki tane 45kg’lık bombalardan biri köprü ayağının yanında patladı. Zayıflayan ayak kolonu nedeniyle köprü 4 gün ulaşıma kapatılarak tamir edildi. Öte yandan yb. Samson’un uçağı dönüş yolunda motorunun arızalanmasına rağmen güçlükle de olsa, adaya ulaşmayı başardı... Marmara denizinde Şarköy açıklarında yüzeyde seyreden İngiliz denizaltısına devriye uçuşu yapan bir Osmanlı deniz uçağı saldırdı. Atılan iki bomba isabet etmeyince denizaltı hemen dalarak bölgeden uzaklaştı.
10 Kasım 1915: İngiliz Pilot Yüzbaşı Bell Davies ve Rasıt Yüzbaşı Walser, Meriç köprüsüne saldırı uçuşuna çıktılar. Kötü hava koşullarına rağmen köprüye iki tane 45kg’lık bomba attılar ama isabet ettiremediler. Dönüşte Uzunköprü tren istasyonuna iki tane 10kg’lık bomba attılar. Demiryolu isabet alarak zarar gördü. Ulaşıma kapanan demiryolu 6 saatlik onarımdan sonra yeniden açıldı... İmroz’dan kalkan İngiliz Pilot Teğmen G. L. Thomson ve Rasıt Yüzbaşı Keith Jopp, cepheden uzakta, Karapınar civarındaki Osmanlı askeri birliğe saldırdılar. Attıkları 4 tane 10kg ve 2 tane 45kg’lık bombalar çadırlara isabet etti. Bir grup asker yaralanırken, sayısı tam bilinemeyen askerler öldü, üç çadır imha oldu.
12 Kasım 1915: İmroz’da İngilizler’in III. Bölüğüne ait havalanındaki atölyelerden birinde yangın çıktı. Yangın bir hangarı yok ederken birçok uçak yedek parçası ve askeri malzeme kullanılmaz hale geldi. Bu olay bölük komutanı Yarbay Samson’un generallik yolundaki kariyerini engelliyerek ancak albaylığa kadar terfi edebilmesine neden oldu... 424 kuyruk numaralı Gotha WD.2 tipi deniz uçağı Çanakkale’de görevlendirmek üzere Almanya’dan teslim alındı. Uçak, Kasım ayının sonunda Çanakkale’ye ulaşacaktı.
13 Kasım 1915: İngilizler’in II. Hava Bölüğünden Pilot Binbaşı J.R.W. Smith, akşamüstü İmroz’dan Meriç köprüsüne saldırı için havalandı. Açık hava ve dolunayda köprüye rahatlıkla ulaştı. Bombalarını attı, ancak isabet kaydedemedi. Salimen geriye döndü.
17 Kasım 1915: Bir İngiliz uçağı Tursunköy’deki 16. Alaya bağlı birliğe bombalı saldırıda bulundu. Saldırıda 16 er şehit olurken iki subay ve 25 er yaralandı.
19 Kasım 1915: İmroz’dan 5 uçaklık bir müttefik uçak grubu havalanarak Bulgaristan’ın kontrolundaki Ferecik (Şimdi, Yunanistan sınırındaki Ferre kasabası. O.G.B.) demiryolu kavşağına bombalı saldırı düzenlediler. İlk taarruzu Yarbay Samson yaptı. Hedefe üç bomba attılar. İkinci saldırıyı Pilot Yüzbaşı Heriot ve Rasıt Yüzbaşı Edwards yaptı. Onların arkasından Nieuport tipi uçağıyla taarruz eden Pilot Üsteğmen Smyle, Bulgarlar’ın açtığı isabet alarak zorunlu iniş yaptı. Dördüncü uçakta Pilot Yüzbaşı Bell Davies ve beşinci uçakta Pilot Yüzbaşı Bernato uçuyordu. Onlar da bombalarını attıktan sonra, Yüzbaşı Bell Davies hemen mecburi iniş yapan uçağın yakınına iniş yaptı. Üsteğmen Smyle’ı biraz sıkışık vaziyette kokpite aldı. Bu arada Üsteğmen Smyle ayrılmadan önce kendi uçağında kalan bombasını patlatarak, uçağını kullanılmaz hale getirdi. İki pilot ve diğer uçaklar İmroz’a salimen ulaştılar... Alman Deniz uçak birliğinin Gotha WD.1 tipi bir uçağı gün doğmadan havalanarak Dedeağaç önlerinde denize iniş yaptı. Öğleden sonra havalanarak, kıyı boyunca ve Taşoz adası üzerinde keşif uçuşu yaptı. Dedeağaç önlerinde İngilizler’in döktüğü mayınları tespit etti. Civarda bulunan bir ingiliz savaş gemisine bomba saldırısında bulundu. Attığı 4 bombadan ikisi gemiye isabet etti. Gemideki hasar bilinmiyor... İngiliz Pilot Yüzbaşı H.A. Busk ve Avustralyalı Rasıt Yüzbaşı Keith Jopp, Arıburnu Üzerinde bir İngiliz savaş gemisine atış yönlendirmesi yaparken bölgede uçan Osmanlılar’ın Rumpler B-1 tipi uçağını gördüler. Hemen Rumpler’e arkadan yaklaşarak tüfekle ateş ettiler. İsabet ettiremeyip, varlıklarını da Osmanlı uçağına farkettirdiler. Osmanlı uçağı derhal derin bir pike dalışına geçti, ancak İngiliz uçağı ısrarla takip etti. Galata meydanına yönelen Osmanlı uçağına İngiliz uçucular devamlı şahsi silahlarıyla ateş açmalarına rağmen isabet kaydedemediler. Bu kez Osmanlı mevzilerinin üzerinde uçarken İngiliz uçağına aşağıdan şiddetli ateş açıldı. Takipten vaz geçen İngiliz uçağı kendi meydanına geri döndü.
20 Kasım 1915: Alman Deniz uçak birliğinin Gotha WD.1 tipi bir uçağı, Dedeağaç ve civarında keşif görevini sürdürdü. Ayrıca iki tane daha Osmanlı deniz uçağı Çanakkale’den havalanarak Saroz-Dedeğaç’a kadar olan bölgede keşif uçuşu yaptılar. Dönüşte İmroz adası yakınlarındaki bir İngiliz kruvazörü ve iki tane torbidobotuna bomba saldırısında bulunduktan sonra Çanakkale’ye geri döndüler. Bombardımanın sonuçları bilinmiyor... Havacılığın önem kazanması üzerine İstanbul’da Karargâh-ı Umumiye’ye bağlı olmak üzere 13. Şube (Sahra Seyr-i Havâi) kurulmuştu. Eskiden var olan 13. Şubenin adı ise Umur-u Havâiye Şubesi (Hava İşleri Müfettişliği) olarak değiştirildi. Harbiye Nezaretinin yanındaki eski Hassa Dairesi içinde çalışmaya başladı.
21 Kasım 1915: Dedeağaç’tan havalanan Gotha WD.1 deniz uçağı, Çanakkale’ye dönüş rotasında İmroz adası önündeki İngiliz savaş gemilerinin ateşine yakalandı. Daha sonra karaya çıkınca uçak bu kez İngilizler’in Kuzey cephesindeki siperlerinden açılan ateşe rağmen ufak tefek hasarla Nara’ya salimen döndü.
23 Kasım 1915: İngiliz Yarbay Samson’un verdiği rapora göre İngilizler’in II. ve III. Hava bölükleri 7aylık sürede Osmanlı hedeflerine toplam 2.500 saatlik uçuş yaparken, 179 adet 45kg, 507 adet 9.5 kg’lık bomba atılmıştı... İngiliz uçakları Dedeağaç-İstanbul demiryoluna bomba saldrısında bulundular. Ciddi bir hasar olmadı.
27 Kasım 1915: 26 Kasımda başlayan fırtına İmroz adasında hangarları devirirken, içindeki uçaklara da ciddi hasarlar verdi. Ardından gelen soğuk ve kar yağışı, müttefik askerlerini ciddi bir şekilde etkiledi.
29 Kasım 1915: 287 kuyruk numaralı Gotha WD.1 tipi deniz uçağı, Alman Pilot Stensil ve ismi bilinmeyen rasıdı ile birlikte Tekirdağ, Marmara adası arasında keşif ve denizaltı karakol uçuşu yaparken motor arızası nedeniyle denize zorunlu iniş yaptılar. Ekip olay yerine gelen bir sandalla kurtulurken, uçak bir şamandıraya bağlandı. 289 kuyruk numaralı Gotha WD.1 tipi deniz uçağı Alman Pilot Wagner ve ismi bilinmeyen rasıtı ile yine Marmara denizi Ekinlik adası civarında keşif ve denizaltı karakol uçuşu yaparken, motor arızası nedeniyle yine denize zorunlu iniş yaptılar. Her iki uçağın ekipleri olay yerine gelen ayrı teknelerle kurtarıldılar. İki gün sonra (1 Aralık) arızalı uçakları almak üzere Kütahya torpidobotu görevlendirildi. Yedeğe alınan uçakların ikisi de kaba dalgalı denizde devrilerek battılar.
30 Kasım 1915: Pilot Üsteğmen Ali Rıza ve Rasıt Teğmen Orhan Beyler, AK-1 kuyruk numaralı Albatros C.1 tipi uçağıyla Kabatepe üzerinde keşif uçuşu yaparken Fransızlar’ın bir Farman tipi uçağıyla karşılaştılar. Derhal it dalaşı da denilen hava muharebesine giriştiler. Osmanlı uçağından atılan bir kurşun, Fransız uçağının benzin deposuna isabet edince yangın çıktı. Uçak İntepe, Hellas (İlyas) Burnu arasında yere çakıldı, Fransız uçucular öldüler. Bu olay Türkler’in ilk kez bir hava zaferiydi... I. Tayyare Bölüğüne AK-5 ve AK-7 kuyruk numaralı iki tane Albatros C.1 tipi makineli tüfeği olan uçaklar katıldı.
Devam edecek…