iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
24 Nisan 2010 Cumartesi - 07:53

"UÇAKTA İÇKİ" TARTIŞMASI

İstanbul-Trabzon uçağında içki içen şahsın rahatsız ettiği kadın yolcunun eşi Ulaştırma Bakanlığı'na başvurdu. Uçakta alkol satışı ve servisine ilişkin hukuki boşluğu fark eden bakanlık taslak hazırlıyor.

 UÇAKTA İÇKİ  TARTIŞMASI
19 Mayis

İstanbul'dan Trabzon'a uçakla giden eşinin yanına oturan yolcuya içki verildiği ve bu kişinin sarhoş olup eşini rahatsız ettiğini iddia eden Hasan Kanber, Ulaştırma Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlığın 6 Nisan'da Kanber'e ilettiği yazı, uçaklarda içki satışıyla ilgili resmi bir izin olmadığını ortaya koydu. Hukuki boşluğu fark eden bakanlık da Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPK) ile bağlantıya geçti, bu konuda taslak hazırlanmasını istedi. Evli ve iki çocuk annesi Zübeyde Kanber, geçen ocak ayında özel bir havayoluna ait uçakla İstanbul'dan Trabzon'a dönerken, yanında oturan erkek yolcunun içki servisinin ardından sarhoş olduğunu etrafa rahatsızlık verdiğini belirterek, hostesleri "içki verilmemesi" konusunda uyardı. Ancak servis devam etti. Bunun üzerine Trabzon'a indiğinde yaşadıklarını Trabzon Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü'nden emekli olan eşine anlattı.

 

'ŞİKÂYET GELİNCE ÖĞRENDİK'

Eşi Hasan Kanber ise uçaklarda içki servisi ve satışıyla ilgili hukuki bir düzenlemenin olup olmadığı ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı'na 17 Ocak 2010'da dilekçe yazdı. Bakanlık, dilekçeyi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve havayolu şirketine iletti. Dilekçenin yanıtı yaklaşık üç ay süren yazışmaların ardından Ulaştırma Bakanlığı'na bildirildi. Bakanlığın 6 Nisan'da Kanber'e ilettiği yazıda, "Uçaklarda içki satışıyla ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce satış ve servis izni bulunmamaktadır" denildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri de ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını belirterek, "Hukuki alt yapının olmadığını bu şikâyetle öğrendik" dedi. Ulaştırma Bakanlığı'nın bağlantıya geçtiği TAPK, havayolu şirketlerine "içki servisi ve satışıyla" ilgili belge verilmesi konusunda taslak hazırlamaya başladı. TAPK Hukuk Müşaviri Ayşe Ozandı da SABAH'a yaptığı açıklamada, taslağın kısa sürede tamamlanacağını ve yönetmeliğin yürürlüğe gireceğini vurgulayarak, "Uçaklarda içki servisi ve satışıyla ilgili bugüne kadar herhangi bir düzenleme yoktu. Şimdi bunu ortadan kaldırıyoruz" dedi.

 

Düzenleme gelirse uyarız

Orhan Coşkun (Atlas Jet CEO'su): İstanbul-Trabzon uçuşunda yolcunun aldığı alkol ile sarhoş olması pek mümkün değil. Eğer yolcu sarhoş ise, bunun uçak kalkmadan önce bir evveliyatı vardır. Eğer zaten çok sarhoş ise uçağa binmesine izin verilmez. Verildiyse de gözden kaçmıştır. İçki satışının serbest olduğu ülkelerde uçaklarda içki servisi yapılıyor. Yolcuların uçakta sarhoş olması durumlarına genellikle uzun uçuşlarda rastlanır. Bu uçuşlarda da yolcuların aşırıya kaçmasına izin verilmez. Eğer bununla ilgili yeni bir düzenleme gelirse şirketler elbette uyacaktır.

 

Böyle yolculara tedbir şart

Avukat Yaşar Öztürk: Uçaklarda içki içip etrafına rahatsızlık veren, diğer yolcuları rahatsız eden ve benzeri hareketlerle uçuş güvenliğini tehlikeye sokan yolcular 'Rahatsız edici yolcu' kategorisine giriyor. Öncelikle bizim bu konudaki yolculara uygulanacak yaptırımlara ilişkin bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Dünyadaki çoğu ülkede bu yolculara uygulanacak yaptırmalara ilişkin yasal düzenleme var. Örneğin bu yolcular ABD'de terörist muamelesi görüyor. İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde yüklü miktarda para cezalarına çarptırılıyor.

 

BAKANLIK, İZİN OLMADIĞINI FARK ETTİ

İstanbul'dan Trabzon'a uçarken, yanında oturan yolcudan, fazla alkol aldığı gerekçesiyle şikâyetçi olan Zübeyde Kanber ve konuyu Ulaştırma Bakanlığı'na yansıtan eşi Hasan Kanber... Bakanlık inceleme sonucunda, içki satış ve servisine izin olmadığını gördü.

 

MURAT ALHAN-Sabah

 
ABD İLK UZAY UÇAĞINI FIRLATTI
 
THY NEREYE SPONSOR OLDU
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Merakli 27 Nisan 2010 Salı 06:53

Bademe katiliyorum... Havaalanlarina iman dedektorleri konsun. Alkollu oldugundan suphelenilen yolcu imanmetre testine tutulsun. Koltuklarin arkasina yolcularin okuyabilecegi buyuklukte: Acil Salavat getirme teknikleri, 2 kulhu bir Elham tablolari konulsun. Koltuk altlarina; seccade, kible olcer, misvak, takke ve esarp seti konsun. Kaptanlar en az iki yil imam ve hatiplik sertifikasina sahip olsun. Yolculuk boyunca uhrevi hayat hakkinda yolcular bilgilendirilsin. bilgilerinize arz ederim.

Yorumu oyla      1      0  
Yasak 27 Nisan 2010 Salı 00:49

Uçaklarda alkol yasaklansın, bence tüm Türkiyede alkol alımına engel olunsun insanlar sağlıklıyaşasınportakal nar greyfurt suyu içilsin!

Yorumu oyla      1      0  
İsyankar Badem 26 Nisan 2010 Pazartesi 13:25

Uçaklarda kırmızı bölgeler olsun. Kabin işletmesi belediyeye verilsin. Haremlik selamlık seferler olsun. Uçağa damsız, imansız yolcu alınmasın. Terminallerde alkol içeren kokular satılmasın gülsuyu satılsın. Bu eksiklerin de farkına varılıp gerekli yasal düzenlemelerin yapılması dileğiyle...

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD İLK UZAY UÇAĞINI FIRLATTI
Sovyetler Birliği'nin 1988'de denediği ancak tamamlayamadığı insansız ...
USAŞ'TA İSTİFALAR
Usaş’ta genel kurul öncesi istifalar. Genel Müdür Mohammed Hammam istifa ...
THY GELECEĞİN PİLOTLARINI AĞIRLADI
Türk Hava Yolları, 23 Nisan dolayısıyla bir grup çocuğu uçak simülatöründe ...
 
THY'DEN ÇOCUKLARA HEDİYE
Türk Hava Yolları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ...
EASYJET TAM KAPASİTE
İngiltere’nin en büyük havayolu şirketi easyJet, dün neredeyse tüm tarifeli ...
BORAJET'E İZİN ÇIKTI
Flaş, Flaş...SHGM'den Borajet'e izin çıktı. İşte yapılan açıklama...
 
5 ŞİRKETİ BATIRACAK
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) açıklamasına göre 5'ten ...
EN HIZLI OTOMOBİL UÇAKLA GELDİ
Lojistik şirketi Logwin, 700 bin dolar fiyata sahip dünyanın en hızlı ...
UZLAŞMA SAĞLANAMADI
THY 22. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde “Resmi Arabulucu Süreci” de uyuşmazlıkla sonuçlandı.
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
SELAHATTİN BİLGEN AÇIKLADI
HELİKOPTERİ ACİL İNİŞ YAPTI
‘AEROSHARK' İLE TASARRUF
VİZE İŞLEMLERİ DIŞİŞLERİ VAKFI'NA
SAĞ MOTORDA YANGIN ÇIKTI
MÜNİH'TE 60 SEFER İPTAL EDİLDİ
VİZE REDDİNDE ÇİN GERİDE KALDI
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
15 / 20 °C 14 / 22 °C 14 / 23 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •thy
  •bilet
  •Kargo
  •Antalya
  •New York