iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
5 Mart 2009 Perşembe - 08:40

592 METRE HATA

Uçak gerçekte 594 metre yüksekteyken, cihaz yaklaşık 2 metre yükseklik verdi.

592 METRE HATA
Losev-1

Altimetre hata yaptı otopilot düşürdü

 

Hollanda Güvenlik Araştırma Kurulu, Schiphol Havaalanı’na inişte düşen THY uçağıyla ilgili ilk bilgileri dün kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre, uçuş, son yaklaşmaya kadar sorunsuz geçti. Ancak inişe hazırlanan Boeing 737-800’ün radar altimetresi, bu anda ’hatalı yükseklik’ vermeye başladı.
Uçak gerçekte 594 metre yüksekteyken, cihaz yaklaşık 2 metre yükseklik verdi. Bu yükseklik, uçağın ’teker koyacağı’ anlamına geldiği için, otomatik pilot hemen gazı kesti. Uçak, yaklaşık 500 metreden hızla irtifa kaybetmeye başladı. Pilotlar arızayı fark ettiğinde ise her şey için çok geç kalınmıştı.

Amsterdam’da düşen Türk Hava Yolları (THY) uçağı ile ilgili yapılan kaza-kırım araştırmasının ön raporunda, uçakta yükseklik göstergesi arızası sonucu otomatik pilotun uçağın indiğini sanarak gazı kestiği ve pilotların bu anormal durumu geç kavradığı açıklandı. TC-JGE tescil işaretli Boeing 737-800 ’Tekirdağ’ uçağının, 25 saatlik kara kutu kayıtlarında yer alan son 8 uçuşunda bu arızanın iki defa tekrarlandığı da kaydedildi.

İşte adım adım kaza

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi’nin Başkanı Pieter van Vollenhoven, pilotların oto pilot mu, yoksa manuel mi olarak yaklaştıkları sorusuna "Bu durum havayolu şirketlerine göre değişiyor. Şirketlerin yüzde 50’si oto pilotla, diğer yarısı da manuel olarak yaklaşmayı tercih ediyor" dedi. Hollandalı yetkililerin açıkladığı ön rapora göre, kaza adım adım şöyle gerçekleşti:

1- Uçak yaklaşmasına normal girmişti. Kule frekansına geçilmiş, konuşmaları Öğretmen Kaptan Pilot yapıyordu. Uçak piste oto pilot ile yaklaşıyordu.

2- Uçakta altimetre arızası vardı. Sol tarafta oturan kaptan pilotun önündeki radar altimetre (radardan bilgi alarak çalışan yükseklik göstergesi), uçak gerçekte 1950 feet yani 594 metrede olmasına rağmen, teknik arıza nedeniyle ’eksi 8 feet’ yani deniz seviyesinin 2.43 metre altında okudu (Schiphol Havalimanı’nın inilen 18 sağ pisti, deniz seviyesinden aşağıda. Pist, deniz seviyesinden eksi 8 feet yani eksi 2 metre 43 santimetre aşağıda. Pilotlar yaklaşmalarını bu duruma göre ayarlayarak gerçekleştiriliyor.)

3- Solda oturan kaptan pilotun önündeki radar altimetreden aldığı bilgilere göre hareket eden oto pilot, bu yüksekliğe (2.43 metre) göre, uçağın o an teker koyup ineceğini zannetti.

Hemen gaz kesildi

4- Otopilota bağlı çalışan ’Auto Throttle’ sistemi, uçağın indiğini ’sandığı’ için, sürati düşürmek amacıyla motor devirlerini azaltarak minimum duruma getirdi. Uçağın hızı aniden kesildi ve hızla irtifa kaybedilmeye başlandı.

5- Sürat, saatte 260 kilometre (piste yaklaşma hızı) olması gerekirken 175 kilometre/saate (inildiğinde olması gereken hız) düştü. Uçak havada tutunamadı, ’stall’ oldu, yani süratsiz kaldı.

6- Bu anda arızayı anlayan pilotlar hemen gaz kollarını maksimuma getirerek uçağı kurtarmak ve sürat kazandırmak istediler.

7- Ancak irtifa çok düşüktü ve motorların tam güç kazanması zaman aldığı için, uçak tekrar havada tutunmayı başaramadı. Gövde önce kuyruktan vurdu ve sonra ön kısım sürüklenerek yere oturdu.

8- Uçakta en fazla hasar kokpit ve business sınıfının olduğu ön bölümde meydana geldi. Pilotlar vuruş anında can verdiler.

Yeterli yakıt vardı

9- İlkyardım ekipleri kokpite baktıklarında üç pilotun hayatını kaybettiği görüldü. Raporda kokpit kapısının açık olduğu da açıklandı. Kaza sırasında kapının darbeden açılmış olabileceği ya da iniş sırasında açık tutulmuş olabileceği tartışılıyor.

10- Uçakta yeterince yakıt vardı. Yakıt örnekler incelemeye gönderilirken, pilotların dinlenme vs gibi yeteneklerinin normal olduğu açıklandı.

11- Bu tür radar altimetre arızalarının başka uçaklarda da görüldüğü ancak uçağın iki radar altimetresi olduğu ve bunların zaman zaman mukayese edilmesi gerektiği vurgulandı.

12- Çarpış anından sonra motorların 250 metre ileriye sürüklendiği, sürükleniş anında bile motorların döndüğü belirtildi.

 

Radar altimetre nasıl çalışıyor

Uçakta yüksekliği feet olarak gösteren, deniz seviyesindeki basınca göre çalışan altimetrenin yanı sıra bir de "radar altimetre" bulunuyor.

Radar altimetre, radardan yere gönderilen ve geri yansıyan sinyallerin süresini hesaplayarak o an uçağın bulunduğu yere göre "mutlak" yüksekliğini veriyor. Radar altimetre, pilotun önündeki ana ekranda, durum göstergesinin hemen alt kısmında yer alıyor. Radar altimetre, 2 bin 500 feet yani 833 metrede çalışmaya başlıyor. Otomatik olarak motorları kontrol eden auto throttle sistemi, radar altimetresinden aldığı bilgilere göre otomatik pilot kullanımı sırasında devreye giriyor.

 

FAİK KAPTAN-Hürriyet

 
DEVEYLE UÇAN NAZARLA DÜŞER
 
PİLOTLARIN UYUYOR OLMASI LAZIM
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Medet Ekşi 6 Mart 2009 Cuma 11:14

ILS yani auto pilot yaklaşmalarında pilotlar auto throttle'u hızı hassas bir şekilde kontrol etmek için kullanıyorlar. Auto pilot süzülüş açısını (glide slope) ve pisti yatay ve dikey olarak ortalamayı yaparken pilotlar auto throttle' u kullanmayabilir. (Görüş şartları ne kadar kötü olursa olsun) Yani Gaz kolu (throttle) Auto pilot devredeyken de manuel olarak kumanda edilebilir. Daha önce radar altimetre hatası verdiği bildirilen bu uçak için bu durumu bilmesi gereken pilotların Auto throttle kullanmaları garip bir durum. Tabii asıl soru şu, bu kadar değerli tecrübeli bir kaptan pilot bunların dersini defalarca veren bir pilot bu hatayı neden yapsın?? Olayın içinde başka işler var.. Hollanda sivil havacılığı açıklamaları bir türlü tatmin edici bilgi veremiyor..

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEVEYLE UÇAN NAZARLA DÜŞER
Fatih Altaylı’nın Gazete Habertürk’teki yazısının başlığı “Deveyle uçan ...
UÇAKTAN ATLADI
ABD'nin Dallas Havalimanı’na iniş yapan Amerikan Havayolları uçağının ...
TALPA DEĞERLENDİRMESİ
İşte TALPA’nın son bilgiler ışığında yaptığı değerlendirmeler…
 
THY SUSUYOR
Hollanda makamlarının kaza değerlendirmeleri hakkında açıklama yapacağını ...
SHGM: AÇIKLAMALAR YETERSİZ
Flaş, flaş...Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hollanda makamlarının bugün ...
HATIRLATIYORUZ
Airkule.com yazarı Ünal BAŞUSTA, kazadan sonraki gün ilk bilgilere dayalı ...
 
TALPA AÇIKLAMASI BAŞLADI
Türkiye Havayolları Pilotları Derneği TALPA'nın basın açıklaması başladı. ...
SORU VE CEVAPLAR
İşte basın toplantısının soru-cevap bölümü...
İŞTE O AÇIKLAMALAR
Flaş, flaş, flaş… İşte Hollanda Güvenlik Araştırma Komisyonu Başkanı Pieter ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PEGASUS'UN YENİ UÇUŞ NOKTASI
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
A350 İLE UÇULACAK KENTLER
THY VOLEYBOLA SPONSOR
UÇAKTA YOLCU KAVGASI
EĞİTİM UÇUŞUNDA DÜŞTÜ
ÖN LASTİĞİ PATLADI
İGA'DA HEDEF: ABD'YE AÇILMAK
MOURINHO THY REKLAMINDA
PİLOT-KULE KONUŞMALARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
14 / 17 °C 13 / 14 °C 12 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Rusya
  •Kargo
  •maske
  •turizm