iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
10 Kasım 2022 Perşembe - 11:13

İGA'DAN DÜNYADA BİR 'İLK'

İGA İstanbul Havalimanı, dijitalleşme stratejisi doğrultusunda geliştirdiği ve dünyada bu seviyedeki (Level 3) ilk uygulama olan Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi (A-SMGCS) teknolojisinin “Yönlendirme Seviyesini” hayata geçirdi

İGA DAN DÜNYADA BİR  İLK

Daha sürdürülebilir bir havalimanı için; havacılık sektöründeki yeni teknolojilerin, mevcut uygulamalara ve prosedürlere hızlıca adaptasyonu konusu gün geçtikçe önemini artırıyor. İGA İstanbul Havalimanı da bu doğrultuda gerekli planlama çalışmalarını, Eurocontrol şartnamelerine ve Eurocae performans kriterlerine yüzde 100 uyumlu, ulusal ve uluslararası kurumların kuralları çerçevesinde, tüm paydaşların ihtiyaçlarını optimize ederek; havayolları, diğer havalimanları, uçak üreticileri ve sektörün dinamik yapısına uygun alt gruplar ile birlikte ortak çalışmalarla yürütüyor.

Artan uçuş trafiğiyle; en yüksek güvenlik seviyesini koruyarak aynı zamanda mevcut pist ve taksi yolları kapasitesini maksimize etmeyi amaçlayan İGA İstanbul Havalimanı, dünyada bu seviyedeki (Level 3) ilk uygulama olan Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi (A-SMGCS) teknolojisinin “Yönlendirme Seviyesini” hayata geçirdiğini açıkladı.

İGA İstanbul Havalimanı Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Eurocontrol PRC Üyesi İsmail Hakkı Polat’ın sunumunu yaptığı A-SMGCS lansmanına DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Paşaoğlu, Avrupa Komisyonu DG Move Genel Müdürü Henrik Hololei, SESAR JU İcra Direktörü Andreas Boschen, Eurocontrol DG Danışmanı Haydar Yalçın, AHEN ve SAAB şirketlerinin de üst düzey yetkilileri katıldı.

Tüm paydaşlar için 'kazan&kazan' durumu söz konusu

İstanbul Havalimanı’nda 3 ana pist, 2 yardımcı pist, 178 adet taksi yolu, 367 stand ile 14 milyon metrekare PAT sahası ile İstanbul Havalimanı tüm hava tarafı operasyon alanını kapsayan A-SMGCS sisteminin, 2018’den bu yana kullanımda olduğunu belirten İsmail H. Polat, sistemin tüm fonksiyonlarının DHMİ Seyrüsefer ve Elektronik Daire Başkanlıkları, İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi ekipleri, endüstri paydaşım AHEN – SAAB mühendisleri ile ortak geliştirildiğini ve İGA İstanbul Havalimanında 7/24 operasyonda olduğunu belirtti. “Uçakların ve araçların hareketini her koşulda ve trafik yoğunluğunda destekleyen bir sistem olan ‘Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi’ (A-SMGCS), İGA İstanbul Havalimanı’nda gelişmiş, ileri seviye durum farkındalığı ve operasyonel kontrol için en iyi entegrasyonu sağlıyor. Dijitalleşme stratejimiz doğrultusunda, bu seviyedeki (Level 3) ilk uygulama olan ‘Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi’ (A-SMGCS) teknolojisini hayata geçirdiğimiz için heyecanlıyız” diyen Polat, sistemin havalimanı işletmecilerine daha güvenli, havayolu taşımacılığı şirketlerine daha verimli bir operasyon sağlarken, yolculara da kısa taksi süreleriyle daha hızlı ulaşım imkânı sunduğuna dikkat çekti.

A-SMGCS konsepti dört aşamadan oluşuyor

A-SMGCS ile hava durumundan bağımsız, durumsal farkındalığı da kaybetmeden hava tarafı operasyonlarında Gözetim (Seviye 1), Emniyet Desteği (Seviye 2), Yönlendirme (Seviye 3) ve Rehberlik (Seviye 4) hizmetleri devreye alınırken, hava tarafı operasyonlarındaki tüm paydaşların performansı da takip edilebiliyor. A-SMGCS sistemi ile hava aracı ve yer aracının konumunu, kimliğini ve takibi sağlanırken özellikle her koşuldaki hava şartlarında yer hareketi operasyonlarının güvenliğini ve verimliliğini artırılması amaçlanıyor. A-SMGCS sistemi, tüm fonksiyonları ile başta operasyonel verimlilik olmak üzere havalimanı kapasite yönetimi, emisyon ve gürültü etki azaltımı gibi benzeri tüm süreçlerin etkin şekilde yönetilmesine yardımcı oluyor.

Dünya genelinde A-SMGCS sistemleri gerek altyapılarının uygun olmaması gerekse altyapı iyileştirme yatırımlarının yüksek olması nedeni ile genelde Seviye 2 düzeyinde limitli kullanımda kalıyor. İstanbul Havalimanı’nda uygulanan Seviye 3 (Yönlendirme-Her bir uçak/araç için en etkin rotanın belirlenmesi) ve altyapısı hazırlanan Seviye 4 (Rehberlik-Pilot ve yer araç sürücülerinin tahsis edilen yolu takip etmesinin sağlanması) ile birlikte uçakların optimum taksi yollarının kullanılmasının sağlanması, uçak yer hareketlerinin daha güvenli ve verimli olması ile birlikte karbon salınımının azalması da kaçınılmaz.

 

 

 

 
BAKAN KARAİSMAİLOĞLU AÇIKLADI
 
MACARİSTAN’A VİZE MUAFİYETİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BAKAN KARAİSMAİLOĞLU AÇIKLADI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ocak-ekim döneminde hizmet ...
KADIN TEMSİLİYETİ ARTACAK
SunExpress, havacılık sektöründe cinsiyet eşitliği için IATA 25by2025 küresel girişimini imzaladı
EMIRATES'E 5 ÖDÜL GELDİ
2022-23 ULTRA ve APEX ödüllerinden Emirates’e dünya çapında 5 ödül geldi
 
ORTAK UÇUŞ BİLETLERİ SATIŞTA
Virgin Australia, Singapur Havayollari ile ortaklığını genişleterek codeshare ...
PEGASUS EV SAHİBİ OLDU
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği ...
MAURITIUS'TA 20. YIL
Emirates, Mauritius ile 20 yıldır süren başarılı ortaklığını kutluyor
 
SİNGAPUR'DA BÜYÜK BAŞARI
SIA Grup tarihin en yüksek yarı yıl ve çeyrek yıl faaliyet kârını açıkladı
THY UÇAĞINDA 'BOMBA' ŞAKASI
THY uçağında bir yolcunun "Elimdeki bardağı yere atsam, bomba gibi patlar" sözü ortalığı karıştırdı
MAÇLAR CANLI YAYINLANACAK
Qatar Airways, tüm FIFA Dünya Kupası maçlarını canlı yayınlayacak
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
AIRBUS'TA İLK ÇEYREK SONUÇLARI
TÜRKSAT 6A İÇİN TARİH VERİLDİ
HEATHROW'DA RAKAMLAR OLUMLU
TAV YOLCU SAYISINI ARTIRDI
AYJET'TE MEZUNİYET TÖRENLERİ
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
13 / 19 °C 13 / 19 °C 14 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Delta Airlines
  •kabin memuru
  •American Airlines
  •salgın
  •ABD