Avrupa Komisyonu, İspanya'nın bazı düşük maliyetli havayolu şirketlerine el bagajı ücretleri nedeniyle verdiği cezaları sert bir şekilde eleştirdi. Komisyon, bu cezaların Avrupa Birliği'nin serbest fiyatlandırma ilkelerine aykırı olduğunu ve havayolu şirketlerinin hizmetlerini serbestçe fiyatlandırma hakkını ihlal ettiğini savundu.
İspanya'nın Tüketici Koruma Kurumu, Ryanair, Vueling, EasyJet ve Volotea gibi havayollarına toplamda 179 milyon euroya varan cezalar kesmişti. Bu cezaların gerekçesi, yolculardan “kabin bagajı için ek ücret” alınması, “koltuk seçimi için yardıma ihtiyacı olan yolcuların refakatçilerinden ücret alınması” ve havalimanında “biniş kartlarının basılması”ydı. Ancak Avrupa Komisyonu, bu uygulamanın AB'nin 1008/2008 sayılı yönetmeliğine aykırı olduğunu ve havayolu şirketlerinin ticari özgürlüğünü kısıtladığını ifade etti.
Komisyon, İspanyol makamlarına gönderdiği resmi yazıda, bu tür müdahalelerin yalnızca kamu güvenliği, çevre koruması veya tüketici haklarının açıkça ihlal edildiği durumlarda geçerli olabileceğini vurguladı. El bagajı ücretlerinin ise bu kapsamda değerlendirilmediğini belirtti.
İspanya hükümeti ise bu eleştirilere yanıt olarak, tüketicilerin haklarını koruma görevini yerine getirdiklerini ve havayolu şirketlerinin şeffaf olmayan ücret politikalarına karşı harekete geçtiklerini savundu. Ancak Komisyon, bu tür müdahalelerin AB içindeki havayolu rekabetini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.