İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı terminal işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral, çift haneli artan hava trafiği nedeniyle kapasite sorunları yaşadıklarını belirterek, “İç hatlar terminalini 25 bin metrekare büyütüyoruz. Bu da mevcutta yılda 33 milyon yolcu olan kapasitemizi 41 milyona çıkaracak. İkinci pistin açılmasıyla da saatte 40 olan uçak kapasitemiz 80’lere ulaşacak” dedi
SABİHA GÖKÇEN ŞEHİR HAVALİMANI OLACAK
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı terminal işletmecisi İSG Üst Yöneticisi(CEO) Ersel Göral, 2019'un ortasında Sabiha Gökçen Havalimanı'nın iki bağımsız piste sahip olacağını, bu dönemin inşa edilen 3. Havalimanı ile aynı zaman dilimine denk geldiğini söyledi. Bu durumda Sabiha Gökçen Havalimanı'nın artık bir şehir havalimanı haline geleceğini kaydeden Göral, bazı havayolu şirketlerinin konum gereği kendi havalimanlarını tercih edebileceğini belirtti. Göral, çift haneli artan hava trafiği nedeniyle kapasite sorunları yaşadıklarını, ikinci pistin açılmasıyla sorunun ortadan kalkacağını belirtti. Bu sorunların halledilmesiyle Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın cazibe merkezi haline geleceğine dikkati çeken Göral, “Bugüne kıyasla 2019 yılında trafiği en az yüzde 20 arttırmış oluruz.” dedi.
KAPASİTE 33 MİLYONDAN 41 MİLYONA ÇIKIYOR
Göral, yaz sezonunda Emirates'in günlük uçuşlara başlayacağını, yeni havalimanıyla beraber Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan da uçacak yeni havayolu şirketlerinin olacağını, THY'nin de trafiğinin artıracağını söyledi. Gelecek taleplere karşı bazı hazırlıklar yaptıklarını dile getiren Göral, “Şu an tek pistte saatte 40 olan uçak kapasitemiz ikinci pistle birlikte 80’lere ulaşacak. Terminal işletmecisi olarak buna paralel birtakım girişimler ve kapasite artışlarını şimdiden öngörmemiz gerekiyor. Hali hazırda bir büyümemiz var. İç hatlar terminalini 25 bin metrekare büyütüyoruz. Oraya 4 köprü ilave ediyoruz. Nasipse Haziran 2018'de devreye alacağız. İnşaat bugün itibariyle yüzde 25 seviyelerinde. Bu da mevcutta yılda 33 milyon yolcu olan kapasitemizi, önümüzdeki yılın ortasında 41 milyona çıkaracak. Artış böyle devam ederse ki bizim öngörümüz öyle, kısa vadede 41 milyon kapasiteli terminal bile bize yetmeyecek. Şu an kullanımda olmayan eski terminali yıkıp, oraya yeni bir terminal yapma düşüncemiz devam ediyor. Yeni binayı iç hat yolcuları için, mevcuttakini ise dış hatlar terminali olarak kullanacağız.” şeklinde konuştu.
TAKSİM’E DİREKT BAĞLANTI OLACAK
Göral, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na ulaşımda birtakım kolaylıkların sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin metro inşaatı projesi devam ediyor. 2018 sonunda devreye girecek. Kartal-Kadıköy metro hattına, Kartal-Pendik bağlantısı yapılıyor. Pendik'ten sonra metro Sabiha Gökçen'e bağlanacak. Böylece hem Kadıköy'e direkt hem de Marmaray hattıyla Taksim'e direkt bağlantısı olan bir havalimanı olacak. Bu bizim için çok önemli.” diye konuştu. Göral, kuzeyden Üsküdar-Dudullu-Çekmeköy hattıyla ayrı bir bağlantının olacağını, şu anda yolcuların yüzde 90'ının toplu taşıma ya da kendi araçlarıyla havalimanına ulaştıklarını kaydetti.
OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ BÜYÜK KOLAYLIK
Ersel Göral, Osmangazi Köprüsü'nün hizmete girmesinin ardından havalimanının Bursa, İzmit, Yalova, Gölcük, Karamürsel, Düzce, Bilecik, Sakarya ve diğer çevre illere ulaşımının kolaylaştığını, bu bölgelerin Türkiye'nin ekonomisine büyük katkıları olduğu için kendileri için çok önemli bir kaynak olduğu vurguladı.
KARGO PASTASINDAN DAHA BÜYÜK PAY ALACAĞIZ
Kargo taşımacılığından çok büyük beklentileri olduğunu belirten İSG CEO’su, “Kargo hakim olduğumuz interland, bölge. Çünkü endüstri o tarafta. Yeni havalimanı ile Sabiha Gökçen arasındaki karayolu bağlantısı artık çok pratik. Ağır vasıtalar hiç trafiğe girmeden 1.5 saatte bir havalimanından diğerine erişebiliyor. Kargo pastasından daha büyük pay alacağız” dedi.
STRATEJİK PARTNER ARIYORUZ
Göral, zaman zaman gündeme gelen havalimanına yeni bir ortak arandığı şeklindeki iddialar üzerine, İSG olarak yüzde 100 Malaysia Airports Holdings Berhad iştiraki olduklarını anımsattı. Şirketin hiçbir zaman Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan çıkmayı düşünmediğini, bundan sonra da böyle bir fikrinin olmadığına dikkati çeken Göral, "Bizim satış düşüncemiz maksimum yüzde 40'a kadar. Yani Malaysia Airports hakim hisselere muhakkak sahip olacak. Malaysia Airports'un Sabiha Gökçen'den çıkmak ya da hissenin ana bölümünü, ana paydasını devretmek gibi bir düşüncesi asla yok. Stratejik bir partner arıyor aslında kendisine. Stratejik partner aramaktan kastım şu: Birincisi Sabiha Gökçen’in gelişimine deneyimiyle, bilgisiyle ya da networkü ile katkı sağlayacak bir ortak bulma düşüncesi. Ya da hem bizim İSG olarak hem de ana grubumuzun stratejik hedeflerinden birisi olan uluslararası genişleme imkan ve ihtimallerine fayda sağlaması için. Devam eden ve yabancı bir danışman tarafından yürütülen değerlendirme çalışmalarımız var. Değerleme çalışması sonunda şirketin pazar değeri ortaya çıkacak. Bu değere bağlı olarak da potansiyel alıcılarla belki bir road show(tanıtım turu) düzenlenecek. Belki özel görüşmelerle bu satış gerçekleşecek ya da belki hiç gerçekleşmeyecek. Bunun net cevabını 2018’in ilk çeyreğinde göreceğiz" şeklinde konuştu.
SÜLEYMAN ŞEN-Airkule.com
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI’NDAN RAKAMLAR
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gerçekleşen yolcu rakamları şöyle:
Ekim ayı toplam yolcu sayısı: 2.755.433
Geçen yıl Ekim ayına göre yolcu artışı: yüzde 6
Ekim ayı iç hat yolcu sayısı: 1.845.748
İç hat yolcu artış oranı: yüzde 4
Ekim ayı dış hat yolcu sayısı: 909.685
Dış hat yolcu artışı oranı: yüzde 10
İlk 10 ay (Ocak-Ekim) yolcu sayısı: 26.197.781
İlk 10 ay yolcu artış oranı (Geçen yıl Ocak-Ekim): yüzde 4
İlk 10 ay iç hat yolcu sayısı: 17.489.966
İlk 10 ay iç hat yolcu artışı: yüzde 3
İlk 10 ay dış hat yolcu sayısı: 8.707.815
İlk 10 ay dış hat yolcu artış oranı: yüzde 7