5 bin markadan yola çıkılan araştırma Superbrands tarafından bin 36'ya, sonraki aşamada ise ekonominin kanat önderlerinden oluşan seçici kurul tarafından 306 markaya indirgendi. Son olarak da Nielsen Araştırma Grubu tarafından üç büyük şehirde 18-56 yaş arası tüm SES gruplarından 1635 kişinin katıldığı anketle Türkiye'nin 117 süper markası seçildi. Araştırma sonuçlarında gıda sektörü markaları öne çıktı. Superbrands Basın Sözcüsü Canan Konuk, gıda sektörünün marka sayısı olarak açık ara önde olmasını Türk halkının hala yaşam savaşı verdiğinin göstergesi olduğunu ileri sürdü.
Havacılık sektöründen 3 marka
Türkiye’nin süper markaları arasında havacılık sektöründen üç şirket yer aldı. Bu markalar THY, TAV ve Pegasus oldu.
İlk kez 1993'te İngiltere'de gerçekleştirilen Superbrands programı bugün 86 ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye'de ilk kez 2005'te faaliyete başlayan program, daha önce 2005 ve 2007'de iki kez Türkiye'nin süper markalarını seçmişti.
Markaların seçiminde şirketin büyüklüğü, teknolojisi, yatırımları, işgücü kalitesi, yaratıcılık, markalaşmaya yaptığı yatırım ve marka devamlılığı, sosyal sorumluluk projelerine katkı, çevre duyarlılığı, etik değerlere uyma ve vergi sıralamasındaki yeri gibi kriterlere dikkat edilirken bu kriterlere uyan markalara Türkiye Seçici Kurul üyeleri tarafından 1 ile 20 arasında bir not verildi. Oylama bittikten sonra her markaya verilen puanlar toplandı ve barajı aşan markalar belirlendi.
Dünya