iga-2025-1
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
HAVAALANLARINDA SAĞLIK DESTEĞİ VE DHMİ HEKİMLERİNİN DURUMU
17 Şubat 2014 Pazartesi

         Son yıllarda giderek artan uçak, uçuş ve yolcu sayılarıyla paralel biçimde hasta yolcular, acil vakalar, uçuşa elverişlilik değerlendirmeleri gibi durumlarda da artış olmaktadır. Bu bağlamda havaalanlarında daha kapsamlı ve modern bir sağlık hizmeti verilmesi beklenir. Ancak bugünkü durum hiç de sanıldığı gibi değildir. 42 havaalanında DHMİ sorumluluğunda olan acil sağlık hizmetleri milyonlarca dolarlık anlaşmalarla özel sektöre devredilmiş, kurumun (dolayısıyla devletin) sağlık hizmeti için harcadığı para en az %50 oranında artmıştır. Peki bu taşeron şirketlerin iki kat maliyetle verdiği acil sağlık hizmeti, eskiden DHMİ'nin verdiğinden daha üst düzeyde midir? Bu konu tartışmaya açıktır; çünkü "havaalanı acil sağlık hizmeti" kavramından ne anladığınıza bağlı olarak bu hizmeti (gösterişine bakarak) iyi de bulabilirsiniz, (işin özüne bakarak) yetersiz de görebilirsiniz...

         Kabul edilmelidir ki, 42 havaalanının acil sağlık hizmeti ihalesini kazanıp 8 yıldır yürütmekte olan özel şirketin imajı iyidir. Geniş ve şık mekânlar, düzgün kıyafetler, reklam stratejisi, daha fazla hekim ve yardımcı sağlık personeliyle verilen hizmet, iyi gibi görünüyor... Ama eğer DHMİ sağlık birimlerine daha geniş imkânlar sağlansaydı, hekim ve yardımcı sağlık personeli sayısı arttırılsa; eğitim, tıbbi teçhizat, ambulans, vs. için biraz daha fazla kaynak ayrılsaydı, bugün özel sektörün yaptığından daha iyisinin daha ucuza yapılamayacağını kim iddia edebilir?     

         Bir havaalanı sağlık ünitesinden beklenen şey nedir?

         Bir semt polikliniğinden farklı olarak, bir havaalanı sağlık ünitesinden öncelikle beklenen şey, uçağa binmek üzere veya uçaktan henüz inmiş insanların uçuş koşullarıyla ilgili sağlık sorunlarına çözüm üretmektir. Bu misyon, havacılık tıbbı konusunda eğitimi olan hekimler olmaksızın lâyıkıyla yürütülemez. Ama gerek geçmişte ve gerekse halen faaliyette olan özel şirketlerde havacılık tıbbı eğitimi almış bir tek uçuş hekimi yoktur. 36 bin feet irtifadaki bir uçakta, 6-7 bin feet kabin irtifaında uzun saatler geçirecek olan hasta insanlara (kalp yetmezliği, astım, fıtık, sinüzit, beyin tümörü, batın ameliyatı, kanamalı durumlar, vs.) uçağa binip binmeme veya hangi önlemlerle uçabileceği tavsiyesinde bulunacak hekimlerin kesinlikle bu konuda özel eğitim almış olmaları gerekir. Çünkü havacılık tıbbı ayrı bir tıp bilimi sahasıdır; bir hekim ne kadar iyi niyetli ve özverili olursa olsun, böylesi durumlarda genel tıp bilgileriyle yeterli olamaz, hatta yanlışlara düşebilir. Havaalanlarında ve hava ambulans şirketlerinde mutlaka uçuş koşullarına özel tıbbi durumları ve bunlara dair önlemleri bilen uçuş hekimlerinin görevlendirilmesi gerekir. DHMİ ve THY bu gereklilikle kendi hekimlerini yurtiçi ve yurtdışındaki uçuş hekimliği kurslarına göndererek eksiklerini kapatmaya çalışmaktadır...

         DHMİ hekimlerinin sorunları

         Havaalanlarında devletin (DHMİ'nin) memuru olarak görev yapmakta olan ve bazıları uçuş hekimliği sertifikası sahibi hekimlerin durumu içler acısıdır. Öncelikle aldıkları ücret, taşeron firmanın hekimlerine verdiğinden önemli oranda az, ama iş yükleri ve sorumlulukları çok daha fazladır. "Taşeron firma hekimlerine istediği ücreti verebilir, buna kim karışır?" diye düşünenler için cevap şudur: Taşeron firmanın hekimlerine verecekleri ücretin alt sınırını belirleyen ve bunun kendi kurum hekimlerine verdiği ücretten yüzde 50 fazla olmasını şarta bağlayan, DHMİ'nin kendisidir! Yani taşeron şirket hekimlerine lâyık görülen ücretin, kendi personelinden esirgenmesi ve motivasyonun kırılmasıdır söz konusu olan...

         İkinci bir can yakıcı ve motivasyon azaltıcı konu; havaalanlarındaki hekimlerin ve diğer sağlık görevlilerinin akıldışı bir gerekçeyle Güvenlik Müdürlüğüne bağlanmış olmasıdır. Sağlık Meydan Acil Yardım Hizmetleri Daire Başkanlığı kapatılmış ve havaalanlarında sağlık biriminin ünite amirleri, Koruma ve Güvenlik Görevlileri olmuştur. Sağlık biriminin nöbet, çalışma düzeni, yıllık izin, malzeme alımı, ilaç tedariki, mesleki eğitimleri hakkındaki kararları koruma ve güvenlik görevlisi vermektedir. (Örneğin Dalaman Havalimanında doktor ve hemşirelerin nöbetini lise mezunu güvenlik şefi ayarlıyor; izin almak için de aynı güvenlik şefinin onayı gerekiyor.) Bunun mantıklı bir izahı olabilir mi? Bu mobbing değilse nedir? Her yerde sağlık personelinin amirliği ve bağlılığı bir kıdemli hekime verilir; sağlık idaresiyle ilgili sorunların çözümünü, o meslek sahasının iç ve dış dinamiklerini iyi bilen bir hekimden daha iyi kim yapabilir? İnsanın aklına gelen soru şudur: Zaten DHMİ'de kalan 23 doktor ve 2 diş hekiminin de istifa etmesi ve sağlık hizmetlerinin tamamının hizmet satın alma yolu ile taşerona devredilmesi mi plânlanıyor acaba?


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Dr. M. Çetingüç
25 Şubat 2014 Salı 16:38
Gripal enfeksiyon durumlarında orta kulak kanallarındaki ödem oluşur. Uçağın irtifa alış-verişi sırasındaki basınç değişimleri kanallardan hava geçişini zorlaştırdığı için de, özellikle alçalma periyorunda kulak ağrısı olabiliyor. Burun damlası kullanmak, esneme-yutkunma hareketleri yapmak rahatlatıcı olur.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Omer
25 Şubat 2014 Salı 09:50
Muzaffer Hocam. Avustralya'dan selamlar. Gecen hafta kucuk bir tatil icin Avustralya'dan Malezya'ya gittim geldim. Ucak inislerinde asiri derecede kulaklarimda basinc hissettim. Kulaklarim iyice yirtiliyor sandim. Ne onerirsiniz. Tesekkurler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Ne diyelim?
24 Şubat 2014 Pazartesi 11:33
Bilimsel her değerin siyasete kurban edildiği dönemde gayet normal bir durumdur. Bir akraban milletvekili ise her türlü göreve gelirsin. Düzce Devlet Hastanesine Eczacı birini başhekim yapmışlardı, yer yerinden oynamıştı. Burada da koruma ve güvenlik müdürünü mü başhekim yapmışlar??? Bari biraz da hasta muayene etseymiş.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Uçuş personeli
23 Şubat 2014 Pazar 19:18
Özel sektörde bu tür uygulamalar olmaz. Devlette olması bir garip. Bunun altında birilerinin önünü kesme, birilerinin de yükselmesini sağlama var gibi. Tamamen duygusal bir karar olmuş.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
hakiki vatandaş
22 Şubat 2014 Cumartesi 15:50
Sivil otorite liyakat ve hiyerarşiye özen ve önem vermezse olacağı bu!
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Bye Bye
22 Şubat 2014 Cumartesi 01:26
Geçti Bor'un pazarı.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Kaza kırım simülasyonu
21 Şubat 2014 Cuma 13:02
Doktoru koruma güvenlik görevlisine kırdırmak ile havalimanlarında "Kaza-Kırım Tatbikatları" yapılıyor olmalı. :-)
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Sayın Ulaştırma Bakanına,
21 Şubat 2014 Cuma 13:00
Yeni Ulaştırma Bakanımız bu tür pahalıya mal olan ve yeterince hizmet alamadığımız konuları tekrar gündeme getirmelidir. Bu yapılanlara engel olmalıdır.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Taşeronlaşma.
21 Şubat 2014 Cuma 12:58
Tüm DHMİ'nin taşeronlaşma ile devlet elinden çıkarılması anlamına gelmektedir. Onuru olan sağlık personelinin istifası istenmektedir. İstifa etmek istemeyenleri koruma ve güvenlik personeline ezdirerek bir şekilde kurumdan ayrılmaları beklenmektedir. Bundan sonra ARFF ve Koruma-Güvenlik personeline sıra gelmektedir. Onları da taşeron şirketlere verirlerse ortada devlet eliyle yürütülen iş kalmayacaktır.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Sağlıkçı
18 Şubat 2014 Salı 19:34
Havalimanında koruma ve güvenlik şefine bağlandık. Bundan sonra ilk müdahale izinlerini bu şeflerden alacağız. Yeni müdahale yöntemlerini daire başkanı güvenlik kökenli beyden öğreneceğiz. Bundan sonraki uygulamalar ise apronu hasılata, itfaiyeyi elektroniğe, kuleyi kafeteryaya bağlamak olacaktır.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
II. DÜNYA SAVAŞIYLA İLGİLİ BAZI DETAYLAR-2
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
WASHINGTON KAZASI “GELİYORUM” DEDİ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
PSİKOLOJİK OKURYAZARLIK
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
UÇUŞ OKULUNDAN UÇAK ÇALDI
TK HOLIDAYS'TEN MİL FIRSATI
CORENDON SÖZLEŞMEYİ YENİLEDİ
HAVA SAHAMIZDA TARİHİ REKOR
UÇAN ARABAYA PİLOT EĞİTİMİ
21 TEMMUZ'A KADAR DENETLENECEK
PİLOTLARDAN TEPKİ
UÇUŞTA HAYATINI KAYBETTİ
ABD'DEN YENİ VİZE ŞARTI
KİRALIK A380'LERİ SATIN ALDI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Çarşamba Perşembe Cuma
24 / 31 °C 24 / 34 °C 23 / 28 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •kaza
  •test
  •pandemi
  •American Airlines