iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Engin Aksüt [email protected]  
LİYAKAT ve SİYASET- 1
13 Nisan 2023 Perşembe

Değerli okurlarım,

Oldukça uzun bir aradan sonra bu köşemde yine sizlerle beraberim.

17 Nisan 2017 tarihinde yazmış olduğum “ACT Kazası” ile ilgili makalemden sonra çok farklı nedenlerden yazılarıma ara vermiştim. Aradan 6 yıl geçmiş!

Zaman zaman “neden yazmıyorsun” diye çok soran oldu.

Sebebini sizlere kısaca anlatmaya çalışayım:

Airkule sitesinde 2009 yılında yazmaya başladığım zamanlarda her ne kadar İsviçre’de yaşıyor ve orada uçuyor olsam da Türk Sivil Havacılığımızın liyakatsizlikten kaynaklanan, uçuş emniyetini doğrudan olumsuz bir şekilde etkileyen sorunlarını çok yakından takip ediyor ve değerlendiriyordum.

2010 yılında Havacılık sektörünün duayenleri ile birlikte kurduğumuz Sivil Havacılık Akademisi'nin (SHA) uzun dönem koordinatörlüğünü üstlenerek, SHA bünyesinde Türk sivil havacılığının uçuş emniyetine dair risk unsuru konuları (Uçuş ekibi yorgunluğu, Uçuş ve Yer ekiplerinin stresleri, Adil Kültür, Raporlama Kültürü, Hata Kültürü, SMS, Pas Geçme vb.) üzerinde bilgilendirici, farkındalık yaratıcı ve kamuoyu oluşturan çalışmalarıma devam ederek ve zamanın TALPA Başkanı rahmetli Gürcan Mantı’nın sürekli teşvik ve desteği ile yaptığımız bu çalışmaları TALPA pilot çalıştaylarında bizzat sunma şansım oldu.

2015 yılında Türkiye’ye dönerek Borajet ve AtlasGlobal için çalışmaya başladığımda daha önce ele aldığım, özellikle DHMİ ve SHGM’de liyakat ve yandaşlık kaynaklı sorunların çoğunu bizzat Türkiye’de görerek yaşadım.

2017 yılında, yurtdışındayken çalışma özlemini çektiğim ve Ağustos 2022’de uçuculuk kariyerimi noktaladığım Türk Hava Yollarında göreve başladım.

Bir yanda THY, SHGM ve DHMİ’nin farklı departmanlarında görevlerini en iyi şekilde yerine getiren bilgili, tecrübeli, liyakatli arkadaşlarımla birlikte çalışırken bir yandan da yine bu kurumlarda havacılık konusunda hiçbir bilgisi olmadığı halde en alt kademeden, yönetimin farklı en üst kademelerine kadar nepotizm, kronizm, iltimas, particilik ve yandaşlık bazında işe alınmış kişileri gördüm.

Bu liyakatsiz yöneticilerin pandemi döneminde başlayan ve dozunu her geçen gün arttırdıkları “Korku Kültürünün” havacılık sektörü çalışanları ve uçuş emniyeti üzerindeki olumsuz etkilerini fark etmemek mümkün değildi.

Konusunda bilgili, tecrübeli olduğu halde THY’de yönetici görevine gelebilmek amacıyla pilotların haklarını doğrularla savunmak yerine, güçlünün yanında durup THY de yönetici olabilme vasfını alabilmek için kabuk değiştiren liyakatli kişileri görünce, sivil havacılığımızın her kurumunda sadece liyakatin yeterli olmayacağını bunun yanında adillik, etik ve dik duruşun da kaçınılmaz gerekliliğini fark ettim.

Bugünkü TALPA yönetiminin, Havacılık Tıbbı Derneği ve Havacılık ve Uzay Tıbbı Platformunun bilimsel katkıları ile 2022 yılında hazırlamış olduğumuz iki dönem yorgunluk anketlerini neden desteklemediği, bu anket sonuçlarını neden daha önceden yapıldığı gibi bir pilot çalıştayında sunulmadığı sorusu aklınıza gelebilir.

İşte, ne kadar bilgili, tecrübeli ve liyakatli olsanız da en gereken zamanda dik bir duruş sergileyemediğinizde temsil ettiğiniz tabandan ve misyonunuzdan uzaklaşırsınız.

2020 yılı yazında Hava-İş Sendikasının pilotlara danışmadan karar vermemesi ve hiçbir anlaşmayı imzalamaması gerektiği konusunda sayısı 2 bini aşan bir pilot grubu tarafından hazırlanan bir mektubu Hava-İş’e götüren TALPA yönetimini ve destek amacıyla üyesi bulundukları Hava-İş Sendikasına giden 100 kadar pilotu İlker Aycı’nın “işten atma” tehditi, yine bunun sonrasında verilen tavizler ve o zamandan beri süregelen “Korku Kültürü”, TALPA’nın bugünkü Uçuş İşletme Başkanı eski TALPA Başkanı Murat Ersoy ile devam eden ahbap-çavuşluk ilişkisiyle her 10 pilottan 8’inin bitkin olduğunu işaret eden bilimsel anketlerin bilimselliğinin sorgulanması ve anket sonuçlarının kolaylıkla taca atılması akla ilk gelen örnekler arasındadır.

Ancak THY bünyesinde çalıştığım sürece bazı etik kurallara uymak zorundaydım.

Dünyanın hiçbir yerinde çalıştığınız şirkette gördüğünüz yanlışlıkları yapıcı dahi olsa medya üzerinden eleştiremez bu konuda makale yazamazsınız.

İşte uzun süredir bu köşede yazı yazamayışımın en başta gelen nedeni budur. 

Suya sabuna dokunmadan yazacağım yazılara “Engin Kaptanım THY’yi neden yazmıyorsun” şeklinde yapacağınız yorumlarınızı tahmin edebiliyordum.

THY’de çalıştığım süre içerisinde bütün bunları yazamasam da yaratılmış olan korku kültürü nedeniyle duyarsız, bencil ve dilsiz bir şeytan olmak yerine, liyakatsizliğin ve yandaşlığın getirmiş olduğu haksızlıkları yine THY içerisinde dile getirmeye çalışarak “muhalif” olmanın gururunu yaşadım.

Ancak söz konusu “Korku Kültürü’nün” getirdiği kariyer ve gelir endişesi yanında, bazı meslektaşlarımın duyarsızlık ve bencillikleri nedeniyle bu farkındalık çalışmalarımda pek başarılı olamadım. 

Havacılık çalışanlarının haklarını ve emeklerini korumak amacıyla yola çıkmış olan Hava-Sen’de hala sürdürdüğüm başkan yardımcısı görevini aldım.

Nihayet, yıllarca savunduğum liyakat ilkelerinin Türk Sivil Havacılığımızın her sektör ve kurumunda yer alabilmesine yardımcı olmak amacıyla 28 yıllık Türk ve Avrupa Havacılık sektörü tecrübesi ile Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında Türk Sivil Havacılığımıza, insan ve emeğine verilmesi gereken önem, emniyet ve güvenlik olgularına ilişkin farkındalık ile kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde katkı sunabilmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisinden Milletvekili Aday Adayı oldum.

Milletvekili aday listesine girmemiş olsam da Türk Sivil Havacılığımızda özlenen değişimin (tüm diğer sektörlerde olduğu gibi) ancak liyakat ilkeleri ile sağlanabileceğini savunan bu yöndeki çalışmalarıma devam edeceğim.

Havacılık sektöründe “denenmişin bir kez daha denenmemesi” gerektiğini, mazisi temiz olmayan, adı değişik yolsuzluklara karışmış, şaibeli, güvenilmeyen, sektörde sevilmeyen, daha önce THY, SHGM veya DHMİ kadrolarında çalışmış, tecrübeli ve liyakatli dahi olsa da yandaş olmanın gerekliliklerini yerine getirmiş kişi ve yöneticilerin Türk sivil havacılığımızın hiçbir kurumunda görev almaması gerektiğini düşünüyorum.

Yalnız burada “denenmiş” derken havacılık sektörümüzün farklı alanlarında liyakatle görev alıp çalışmış, yandaş olmayıp Cumhuriyet ilkelerini benimsedikleri için, dik duruş göstererek istifa etmeyi tercih eden veya istifaya zorlanan bilgili, liyakatli yöneticilerimizi ve çalışanlarımızı tenzih ediyor değişim sonrası kendilerini layık oldukları görevlerinde görmeyi umuyorum.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı liyakat ilkelerini her ortamda savunan CHP’nin, Ulaştırma ve Havacılık sektörlerinde de özlenen ve söz verilen değişimi 15 Mayıs sonrası gerçekleştirebilmek, pürüzsüz bir devir teslimle Ulaştırma ve Sivil havacılık faaliyetlerinin kesintisiz devamını sağlayabilmek amacıyla, konusunda uzman, tecrübeli, bilgili ve liyakatli, Ulaştırma ve Sivil Havacılık mimarlarını görevlendirmek üzere şimdiden bünyesinde toplayarak çalışmaya başlanması gerekmektedir.

NEDEN LİYAKAT?

SHGM

Bir havacılık otoritesi olarak tüm havayolu şirketlerine eşit mesafede durması, uçuş emniyeti bağlamında net ve karar verici bir kurum durumunda olması gereken SHGM, bugün sipariş üzerine talimat hazırlayan, uçuş ekiplerinin çalışma ve dinlenme talimatı olarak bilinen FTL’i, hiçbir bilimsel temele dayanmadan şirket menfaatleri doğrultusunda revize eden, istisna ve muafiyetler veren ve sonucunda her 10 uçuşu ekibinden 8’inin bitkin olduğu gerçeğine kulak tıkayan bir kurum haline gelmiştir.

Bir havayolu şirketi, çalışanlarının aidiyetini sağlamakla yükümlüdür. Bu aidiyet özellikle bir pilot adayının şirketine ilk adım attığı günden itibaren verilmelidir. Bu yükümlülüğü sağlayamayan bir şirketten kopuşlar, ayrılışlar kaçınılmazdır.

Günden güne artan Euro kuru baz alınarak, ödedikçe artacak bir borç yüküne imza attığının farkında olmayan bir pilot adayı, günü geldiğinde kendisine, kariyerine ve ailesine daha iyi imkanlar sağlayacak başka bir havayoluna gidecek, tabiri caiz ise “kaçacaktır”.

Sezon içerisinde pilot ve kabin ekiplerinin şirket değiştirmelerini önleyen ve dünyanın hiçbir ülkesinin havacılık sektöründe rastlanmayan “SHGM UOD- 2015 Ekip Geçişleri Genelgesine”, her başarısızlıkta sürekli duyduğumuz “dış güçleri” suçlayarak eklenen bir madde ile pilotların yurtdışında çalışmasını engellemek istemesi, SHGM’nin sipariş üzerine çalıştığının, iş bilmezlik ve beceriksizliğinin “okçular tepesi” üzerinden ifadesi olmalıdır.

Türkiye’nin sivil havacılık otoritesi olarak SHGM, Atatürk Havalimanı pistlerinin tahrip edilmesine karşı herhangi bir yapıcı öneride bulunmamış ya da bir resmi açıklama yapmamış, söz konusu tahribata, ICAO dokümanının ihlaline ve tüm bu sürece sessiz ve seyirci kalmıştır.  

SHGM bugünkü hantal, sivil havacılık alanında bilgisiz, tecrübesiz, liyakatsiz kadrolarıyla yoğun işyükünü kaldıramamakta ve gerçek, kural koyucu bir otorite olarak işlevini sürdürmekten çok uzak, THY’nin arka bahçesi ve “tasdik mekanizması” rolünü taşımaktadır.

Tüm diğer kurum ve sektörlerde olduğu gibi Türk Sivil Havacılığımız ne çektiyse nepotizm, kronizm, iltimas, particilik ve yandaşlık bazında işe alınmış, kurumun her türlü kademelerine yerleştirilmiş havacılık alanında hiçbir eğitimi, sertifikası, bilgisi, tecrübesi, yetkinliği, donanımı ve yabancı dili olmayan, liyakatsiz kişilerden çekmiştir.

İşte bu nedenle de Türk Sivil havacılığımızın hiçbir kurumunda liyakatsiz kişilerin görev almaması gerekmektedir.

Neden liyakat sorusunu cevaplamaya bir sonraki yazımda DHMİ ve diğer havacılık kurumları ile devam edeceğim.

14 Mayıs günü yapılacak seçimler sonrası değişim sözü veren Millet ittifakı ortaklarının 31 Ocak 2023 tarihinde imzaladıkları Ortak Mutabakat metninde sözü geçen “Liyakate dayalı kamu personel yönetimi” başlığı altında ele alınan liyakat ilkelerini bugün bir kez daha hatırlatma gereği duyuyorum.

Denenmiş, bilgisiz, tecrübesiz, liyakatsiz ve şaibeli kişilerle Türk Sivil Havacılığında özlenen değişim yapılamaz.

Emniyetli uçuşlar.

Twitter: @aksut_engin


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Muzaffer Çetingüç
17 Nisan 2023 Pazartesi 01:27
Engin Kaptanım, çok önemli bir konu ile köşenize geri dönüşünüzü tebrik ediyorum. Türk sivil havacılığına hizmet etmek için TBMM dışında da çeşitli görevler olabilir. Sivil havacılığımızı yönetenlerin, referans olarak siyasi kimlik ve nepotizmi dışlayarak, liyakatli kişilerle çalışma istekleri olduğu sürece, ülkemizde işleri layıkıyla yapma yeterliliğine sahip eksper havacılar hiç de az değildir.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Bahadır Altan
16 Nisan 2023 Pazar 21:13
Airkule’de yeniden yazılarınıza kavuşmak çok güzel
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
VOEPASS ATR-72 KAZASI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİNİN SESİNE KULAK VERİLMELİ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ÖĞRENCİLER HAVACILIKLA TANIŞTI
9 AYDA 177 MİLYON YOLCU
ERCAN'DA TRAFİK RAKAMLARI
AIRBUS'TAN AVUSTRALYA'YA H175
DUBLİN SEFERLERİ BAŞLIYOR
İGA O GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI
PİLOT BAYILDI YOLCU İNİŞE GEÇTİ
UÇUŞ TESTLERİNİ GEÇTİ
İNİŞ SIRASINDA YANGIN
BALON TURİZMİ REKORA KOŞUYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kaza
  •test
  •kriz
  •turist
  •Osman Gazi Baykal