iga-art
igaMay2026
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Ajet-2026
16 Mayıs 2026 Cumartesi - 08:23

İRAN SAVAŞI NE KAYBETTİRDİ

Orta Doğu Havalimanları, İran Savaşı nedeniyle 27 milyon yolcu keybetti ve 1 milyar Dolar zarar etti

İRAN SAVAŞI NE KAYBETTİRDİ
Losev-11

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Asya-Pasifik ve Orta Doğu Bölgesi’nin analizine göre, İran’daki çatışmanın başlamasından sonraki iki ay içinde 9 Orta Doğu havalimanı, yaklaşık 27 milyon yolcu kaybetti ve 900 milyon ila 1 milyar dolar arasında gelir kaybına uğradı.

ACI ve Flare Aviation Consulting’in ortak raporuna göre, 28 Şubat - 30 Nisan 2026 tarihleri arasında söz konusu havalimanları, dünyanın en önemli ulaşım koridorlarından birinde yer almaları nedeniyle “orantısız şekilde sürekli bir yük” altında kaldı. Havalimanları, Mart ve Nisan aylarında planlanan uçuşların ortalama sadece yüzde 53’ünü gerçekleştirebildi. Çatışmanın ilk gününde ise kapasite yüzde 32’ye kadar düştü.

2025 yılında bu 9 havalimanı toplam 324 milyon yolcu ağırlamış, günlük ortalama 540 bin yolcu trafiği gerçekleşmişti. Savaş sonrası dönemde günlük yolcu sayısı 97 bine geriledi. Bu durum, Mart-Nisan 2026 döneminde planlanan yolculukların yüzde 54’ünün gerçekleşmemesi anlamına geliyor.

Finansal Kayıplar ve Fiyat Artışları

ACI, iki aylık gelir kaybını “olağanüstü büyüklükte” olarak nitelendirdi. Havalimanlarının uğradığı zarar 900 milyon - 1 milyar dolar arasında hesaplandı. Rapora göre Temmuz ve Ağustos 2026’da Orta Doğu’ya yönelik uçak biletleri, çatışma öncesi döneme kıyasla ortalama yüzde 50 daha pahalı satıldı. Bunun en önemli nedeni, havayolu rekabetinin azalması olarak gösterildi. Jet yakıtı fiyatları ise hâlâ çatışma öncesi seviyelerin neredeyse iki katı seviyesinde seyrediyor.

ACI Asya-Pasifik ve Orta Doğu Genel Direktörü Stefano Baronci, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Havalimanlarının bağlantı, sosyo-ekonomik büyüme ve yolcu deneyimi açısından kritik rolü, bu iki aylık kesintide bir kez daha ortaya çıktı. Asya-Pasifik ve Orta Doğu havacılık ekosistemi dayanıklılığını kanıtlıyor ancak yaz dönemi boyunca istikrarsızlık devam ederse, havalimanı sektörünün ekonomik sürdürülebilirliği çok daha ağır darbe alabilir.”

Kaynak: Aerotime.aero

 
AIR ASTANA 24 YAŞINDA
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AIR ASTANA 24 YAŞINDA
Air Astana, kuruluşunun 24. yıldönümünü kutladı
HEAŞ'TA GENEL KURUL
HEAŞ’ın 2025 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi
'ÇİN 200 BOEING UÇAĞI ALACAK'
ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Amerikan uçak ...
 
UÇAK EVİN ÜZERİNE DÜŞTÜ
ABD’de Ohio eyaletinin Akron kentinde küçük bir uçak, yerleşim bölgesindeki ...
ATLANTİK OKYANUSU’NDA MUCİZE
ABD Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik, Atlantik Okyanusu’nda düşen Beechcraft ...
THY LOUNGE YENİLENDİ
Türk Hava Yolları İstanbul Havalimanı İç Hatlar Özel Yolcu Salonunu yeniledi
 
AJET FİLOSUNA 6 YENİ UÇAK
AJet filosuna bir ayda 6 yeni uçak katıldı
FLYARYSTAN GAZİPAŞA'DA
Gazipaşa-Alanya Havalimanı, FlyArystan’ın Kazakistan’ın Almatı kentinden ...
İSG YOLCU SAYISINI ARTIRDI
İstarbul Sabiha Gökçen Havalimanı, bölgesel gerilimlere rağmen Mart ayında ...
 
Osman Gazi Baykal
CANLILARIN GÖKLERDEKİ HIZ REKORLARI
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
CHEMTRAIL TEORİSYENLERİNE AÇIK ÇAĞRI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
ABD'DE HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ ZORDA
İbrahim Köktener
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
PSİKOLOJİK OKURYAZARLIK
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İRAN SAVAŞI NE KAYBETTİRDİ
AIR ASTANA 24 YAŞINDA
GOLF TUTKUNLARI BULUŞACAK
HEAŞ'TA GENEL KURUL
'ÇİN 200 BOEING UÇAĞI ALACAK'
EDREMİT'TEN ALMANYA'YA UÇUŞLAR
ÇALIŞANLAR HAK ARIYOR
HAVA ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ
UÇAK EVİN ÜZERİNE DÜŞTÜ
ATLANTİK OKYANUSU'NDA MUCİZE
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
12 / 20 °C 15 / 22 °C 14 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Delta Airlines
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •Temel Kotil
  •ABD