ATAKÖYLÜLERİN GÜRÜLTÜ ŞİKAYETİ
DHMİ Genel Müdürü, pistin uzatılmasına tepki gösteren Atatöy sakinlerinin gürültü şikayeti ile ilgili bir soru üzerine, “Havaalanına yakın yaşamak istiyorlarsa gürültü konusunda yapacak bir şey yok. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya Havalimanlarına gürültü ölçüm sistemi kurduk. Çok ses çıkaran uçaklara ihtar çekiyoruz. Özellikle eski teknoloji Rus uçakları fazla gürültü çıkarıyor. Bu uçaklar ihtar edilip gelmeleri engellenecek” dedi.
RÖTARLAR SIFIRA İNECEK
Orhan Birdal Atatürk Havalimanı’nda yılbaşından bu yana yüzde 10 trafik artışı yaşandığını, buna rağmen rötarlarda yüzde 17 gibi bir azalma olduğunu belirterek, “Hedefimiz sıfır rötar. Pistlere yaptığımız hızlı taksi çıkış yolları ile uçakların pistte daha kısa süre kalmasını sağlayacağız. Böylece saatte 40 olan inip kalkan uçak sayısını yüzde 10 artırarak saatte 44 veya 45 uçağın iniş-kalkış yapmasını sağlayacağız” diye konuştu.
PİSTTE NELER YAPILDI
1.06-24 pistinin 300 metre uzatılabilmesi için Atatürk Havalimanı-Florya yolu ötelenerek eski yol havalimanı sınırları içerisine dahil edildi. Proje kapsamında katlı kavşak inşa edildi.
2.Havalimanı içerisine dahil edilen bölgede yüksekliği 25 metreyi bulan kot farkı kaya dolgu malzemesi ile dolduruldu. Bu taş dolgu Atatürk Barajı’nın 10’da birine eşit, Türkiye’deki çoğu orta ölçekli barajda kullanılan dolgudan da daha büyük. 15 farklı ocaktan taşınan 6.5 milyon ton dolgu malzemesi 5 ay süreyle 300 bin kamyon seferi ile taşındı.
3.Pistin beton yüzeyi özel giyotin makinesiyle çatlatılarak sıkıştırıldı. Pist ortasında bulunan ve pilotlara zor anlar yaşatan çukur, kırmataş dolgu malzemesi ile dolduruldu.
4.Kapalı ve açık drenaj sistemleri yapıldı, CAT III sistemi için alt yapı sağlandı.
5. 5 adet yüksek sürat taksiyolu yapılarak bağlantı yolları 2’den 3’e çıkarıldı.
6. Bir havaalanı pistinde aşınma tabakası olarak ilk kez taşmastik asfalt kullanıldı. Taşmastik asfalt gözenekli ve pürüzlü yapısı sayesinde sürtünme katsayısını arttırarak frenleme mesafesini kısaltmakla beraber aynı zamanda yağışlı havalarda su yastığı oluşmasını engellemekte.
7. ilk kez mevcut beton kaplama özel giyotin makinesi ile kırılarak çevreye katkıda bulunuldu.
8. Taşeron ve tedarikçi şoförleri ile birlikte 1 200’ü aşkın insan 10 ay boyunca projenin başarısı için çalıştı.