Gözen Grubu’nun şubat ayında hizmet vermeye başlayacak International Flight Training Center-Uluslararası Uçuş Eğitim Merkezi (IFTS), 2008 sonuna kadar simülatör sayısını dörde çıkartacak.
Türk şirketlerinin yanı sıra Ortadoğu ve Doğu Avrupa bölgesindeki havayollarına eğitim satacak merkez, her yıl milyonlarca Euro’nun Türkiye’de kalmasını sağlayacak. Türk şirketleri ise pilotlarına evlerinden uzağa gitmeden, gün kaybetmeden çok daha ucuza eğitim verme imkanına kavuşacak.
TÜM RİSKLER YAŞANIYOR
Uçuş eğitiminde gerek askeri gerekse de sivil havacılıkta simülatörlerin önemi giderek artıyor. Simülatör, uçağın kokpitindeki tüm sistemlerin yer aldığı bilgisayarla yönetilen bir nevi "sanal kokpit". Simülatör, elektrikle çalışan kollar üzerinde hareket ediyor. Pilotlar uçuşlarda çok nadir görülebilecek her türlü acil durumu simülatörde bire bir yaşıyor. Kurallar, yapılacaklar tekrar ediliyor.
Öğretmen pilotlar gözetimindeki eğitim sivil havacılıkta altı ayda bir tekrarlanıyor. Bu sayede bilgiler taze tutuluyor. Riskler, arızalar yerde yaşanıyor.
Son yıllarda özellikle Çin, Hindistan gibi ülkelerde uçak siparişleri adeta katlanarak artıyor. Tüm dünyada ciddi bir pilot açığı var. Eğitime duyulan ihtiyaç giderek artıyor. Havayolu şirketleri o uçak tipinde yeni uçacak pilotları en az 36 saat simülatörde uçuyor. Bu rakam temel uçuş eğitimlerini yeni bitirmiş pilotlar için 70 saate kadar çıkıyor. Aynı uçak tipinde uçan pilotlar ise altı ayda bir sekiz saat simülatörde eğitim almak zorunda. Avrupa standartlarında simülatörde bir saatlik uçuş için ortalama 350 Euro alınıyor.
6 SİMÜLATÖR KAPASİTELİ
İki yıl önce simülatör yatırımına karar veren Gözen Grubu uzun süren arazi arayışlarından sonra İstanbul Atatürk Havalimanı yakınındaki Serbest Bölge’de karar kıldı. Bu merkez Çin’den sonra serbest bölgede kurulan dünyanın ikinci merkezi. Özel ve çok hassas ölçümlerle yapılan bina 6 simülatör kapasiteli.
Geçen ay Kanadalı Mectronix şirketinin imalatı ilk Boeing 737NG simülatörü İstanbul’a getirildi. 737NG (Next Generation-Gelecek Nesil) simülatöründe Boeing 737 ailesinin 600, 700, 800 ve 900 serilerinde uçan pilotlar eğitim alabiliyor. Halen montaj çalışmaları devam eden simülatör, testler tamamlandıktan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Avrupa Havacılık Otoritesi tarafından denetlenip onay alacak.
IFTC’nin ikinci ve üçüncü simülatörleri Airbus A320 tipinde olacak. Nisan ve mayıs ayında hizmete girecek simülatörlerde A318, A319, A321 gibi Airbus ailesinin tüm serilerde uçan pilotlar eğitim görebilecek. Dördüncü simülatör ise ağustosta hizmete girecek 737NG olacak. Her simülatörle bir yılda ortalama 6 bin uçuş saati eğitimi verilmesi planlanıyor.
EN YENİ NESİL
Simülatörler en yeni teknolojiye sahip Level D. Pilotlar dışarıyı uydudan çekilen özel resim kalitesinde çok gerçekçi görebiliyor. Özel elektrikli kollar, simülatörde her türlü uçuş hissini gerekli hareketi vererek sağlıyor. Merkezde ayrıca VPT olarak adlandırılan yer eğitimlerinde kullanılan ve pilotların havada uygulayacakları prosedürleri öğrendikleri, görüntü sistemi bulunmayan birer A320 ve 737NG simülatörleri ile bilgisayar destekli eğitim için iki ayrı dershane bulunuyor.
MERAKLILARA DA HİZMET VERECEK
IFTC İstanbul, havayolu pilotlarının yanı sıra uçmaya gönül vermiş havacılık meraklılarına da hizmet sunacak. Zaman zaman simülatörler son yıllarda sayıları hızla artan sanal havacılara açılacak. Microsoft Flight Simulator oyunu ile uçan simülatör meraklıları gerçek uçak hissini simülatörde yaşayabilecek. Sanal pilotlar, kurdukları sanal havayolları ile adeta gerçek havayollarından farksız uçuyor. Pilotlar bilgisayar üzerinden verilen uçuş görevlerini gerçekleştiriyor. Eğitim programları düzenleniyor. Sanal havacılardan bu işi ilerletip daha sonra gerçek uçuş eğitimi alıp havayollarında görev yapmaya başlayan çok sayıda pilot var.
Uğur Cebeci-Hürriyet